KOZMETİK ÜRETİM ALANLARINDA HİJYEN SANİTASYON

KOZMETİK ÜRETİM ALANLARINDA HİJYEN SANİTASYON

Kozmetik üretimi yapan firmalarda işletme koşullarını iyileştirmek ve geliştirmek için zorunluluklar getirilmiştir, bunun sonucunda GMP (İyi üretim uygulamaları) sistemi kozmetik üretim alanlarında kullanılmak üzere düzenlenmiştir. Kılavuzda yer alan “Mikrobiyolojik kirlenme riskinin ürüne göre değişmesi nedeniyle, her türlü kirlenme riskini önlemek için değişik üretim aşamaları, ürünün niteliğine uygun endüstriyel hijyen şartları uyarınca kullanılmalıdır.” ibaresine göre kontaminasyonlar üretim aşamasında engellenmelidir. Yapılan hijyen sanitasyon gözetimlerinde, iyi üretim uygulamalarını baz alarak gelen ürünlerin (hammadde, ambalaj malzemeleri vb.) mal kabulunden itibaren, hammadde, ambalaj ve son ürün depolanması, üretim, laboratuvar koşulları ve sevkiyata kadar tüm üretim prosesini kapsamaktadır.

DEVAMINI OKU +
Yemek Üretiminde Gıda Güvenliğinin Sağlanması ile İlgili Önemli Noktalar

Yemek Üretiminde Gıda Güvenliğinin Sağlanması ile İlgili Önemli Noktalar

Gıda güvenliği, gıda kaynaklı hastalıklara neden olan fiziksel, mikrobiyel ve kimyasal bulaşmaları önleyecek şekilde gıdaların, depolanması, hazırlanması ve sunulmasını içeren bir sistemdir. Gıda güvenliği üretimden tüketime kadar zincirin tüm aşamalarında tam olarak sağlanmalıdır.

DEVAMINI OKU +
Alzheimer ile Dans

Alzheimer ile Dans

Dr. Verghese ve araştırma arkadaşları sosyal dans aktivitesinin beyinin nöroplastisitesi avantajını sağladığı ve aktive ettiği teorisini önermiştir. Araştırmacılara göre bunamayı engellemek için anahtar yeni nöral yollar oluşturmaktır. Bunu yapmanın yolu da anında, anlık alınan hızlı kararlardır. Bu kararlardan her biri daha iyi bilişsel kaynağın oluşmasında ve daha kompleks nöral sinaps ağının oluşmasında etkilidir. Kısacası beynimizin bilgi saklaması için daha çok nöral yollara sahip olması daha çok ulaşabilir bilgiye sahip olmasını sağlar ve unutulma olasılığını azaltır.

DEVAMINI OKU +
Kokusuz Sarımsak; Siyah (Fermente) Sarımsak

Kokusuz Sarımsak; Siyah (Fermente) Sarımsak

Siyah sarımsak, kontrollü ortamda 65-80 °C ‘de %70-80 nemde hiçbir katkı maddesi olmadan 1 ay boyunca bekletilmesiyle elde edilmektedir. Allinaz enziminin sıcaklıkla inhibe olması sonucu alliin’in allicin’e dönüşümü engellenmektedir. Böylelikle istenmeyen koku ve tat oluşmamaktadır. Fermantasyon süresince alliin allicin’e değil SAC’a dönüşmektedir. SAC, antioksidan aktivite içeren bir bileşiktir.

DEVAMINI OKU +
PSİKOBİYOTİKLER  (MUTLULUK VE TURŞU -SİRKE VEYA LİMON FARKETMEZ)

PSİKOBİYOTİKLER (MUTLULUK VE TURŞU -SİRKE VEYA LİMON FARKETMEZ)

Probiyotikler normal sindirim sürecine yardımcı, yaşayan bakterilerdir. Probiyotiklerin, insanda beyin sağlığı için faydalı özelliklerinden dolayı artık probiyotik yerine psikobiyotik ifadesi daha sık kullanılmaya başlanmıştır. Yapılan son çalışmalarda bağırsaklarımızdaki psikobiyotiklerin artışının; kortizon seviyesindeki artışı ve inflamasyonu engellediği, depresyon ve anksiyete semptomlarını azalttığı, stres seviyesini düşürdüğü ve hatta hafızanın geliştirilmesi ve sosyal kaygının hafiflemesini sağladığı gösterilmiştir.

DEVAMINI OKU +
Kansere Karşı Mutfaktaki Güç :  ZEYTİNYAĞI

Kansere Karşı Mutfaktaki Güç : ZEYTİNYAĞI

Zeytinyağı, kansere karşı koruyucu olarak beslenmemizin bir parçası haline getirilmeli; ayrıca oluşan kanserlerin tedavisinde destekleyici olarak tüketilmelidir. Günümüzün en önemli hastalığı olan kanser başta olmak üzere kalp hastalıkları, Alzheimer gibi pek çok hastalığı önlemenin yolu Akdeniz tipi beslenme ve zeytinyağı tüketiminden geçmektedir.

DEVAMINI OKU +
PROPOLİS

PROPOLİS

Propolis, arıların bitkilerden ürettiği kovan içi temizliği ve yalıtımında kullandıkları bir maddedir. Rengi, arının kullanıldığı bitkiye göre farklılık gösterir. Genellikle koyu kahve rengidir . Son günler de adını sıkça duyduğumuz doğanın bir mucizesi olan propolis özellikle çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılmakta. Peki nedir propolisi bu kadar değerli yapan?

DEVAMINI OKU +
MONOSODYUM GLUTAMAT

MONOSODYUM GLUTAMAT

Monosodyum glutamat olarak da anılan, “Çin tuzu” olarak nam salmış bir içerik olan MSG, sıklıkla kullanılan lezzet artırıcıdır. Tat sinirleri uyararak yiyeceklerin tadını attırıyor. Bu etki daha çok ve daha sık yemek yeme isteği uyandırıyor. Asıl amacı yemeğin türü fark etmeksizin içeriğinde bulunan besinin oldukça lezzetli olduğunu düşünmemizi ve bu besinin beynimizde sıklıkla tüketilir bir besin olarak kodlanmasını sağlamaktır. Kısa kodu E621 dir.

DEVAMINI OKU +
AFLATOKSİN OLUŞUMU

AFLATOKSİN OLUŞUMU

Aflatoksin, kurutma ,depolama gibi ürün işleme aşamalarından kaynaklı olarak ürünlerde oluşabilmektedir.Özellikle toprak ile temas eden ürünleri küften uzaklaştırmak oldukça zordur

DEVAMINI OKU +
Gıdalarda Stafilokokal Enterotoksinler

Gıdalarda Stafilokokal Enterotoksinler

Stafilokokal gıda zehirlenmesi başta Staphylococcus aureus olmak üzere enterotoksijenik stafilokoklar tarafından üretilen, enterotoksin içeren gıdaların tüketilmesi sonucu oluşan ve tüm dünyada yaygın olarak görülen önemli rahatsızlıklardan biridir. Yapılan araştırmalar gıda zehirlenmelerinin % 20 - 40'ının, stafilokokal enteretoksinlerden kaynaklandığını gösteriyor. Çoğunlukla S.aureus tarafından üretilen enterotoksinler ısıya dayanıklıdır bu nedenle de tüketime hazır ürünlerin iyi pişmiş olması önemlidir. S. aureus dışında S. intermedius, S. hyicus ve S. epidermidis türleri de toksin oluşturmaktadır. Başta hayvansal gıdalar olmak üzere birçok gıda çeşidi toksin kaynaklı gıda zehirlenmelerine neden olmaktadır. Hayvan kökenli pişirilmiş veya az pişirilmiş gıdalardan sığır, domuz, hindi ve tavuk eti, özellikle süt tozu ve peynir olmak üzere süt ürünleri, etli patates salatası ve diğer et salataları, balık ve yumurta, kremalı pasta ürünleri ayrıca süt, şeker ve yumurtadan yapılan dondurulmuş soslar bu gıdaların başlıcalarıdır.

DEVAMINI OKU +
Evde Yapılan Konservelere Dikkat

Evde Yapılan Konservelere Dikkat

Bir çoğumuz, meyve ve sebzeleri mevsim dışında da tüketmek istediği için geleneksel yöntemlerle evlerde konserve yapmayı tercih ediyoruz. Fakat bilinçsiz şekilde yapılan bu konservelerin ölümcül sonuçlara neden olabileceğini biliyor muydunuz? Ev koşullarında hazırlanan konservelerde uygun sıcaklık ve sürenin ayarlanması pek mümkün olmamakta ve sıklıkla evde hazırlanmış bu konservelerde ‘Clostridum botulinum’ üremektedir. Bu bakteri basınç ve sıcaklığa dayanımı yüksek olan dirençli bir mikroorganizmadır. Bu nedenle ev imkanları ile yok edilmesi mümkün olmayabilir.

DEVAMINI OKU +
NÖROVİRÜS SALGINLARI

NÖROVİRÜS SALGINLARI

Akut salgınlara neden olan Nörovirüs tüm yaş gruplarını etkileyebilmektedir.Nörovirüs infeksiyonlarında neler yapılması gerektiği yazıda belirtilmiştir.

DEVAMINI OKU +
KOZMETİK ÜRÜNLERİNDE YENİ İDDİA,  SİLİKON İÇERMEZ!!

KOZMETİK ÜRÜNLERİNDE YENİ İDDİA, SİLİKON İÇERMEZ!!

Kozmetiklerde silikon kullanımı ucuzluğundan dolayı oldukça fazla oranda tercih edilmektedir.Ancak insanların doğal ürünlere olan yönelimi nedeniyle kozmetiklerde silikon free ürünler giderek artmakta ve popüler olmaktadır.

DEVAMINI OKU +
Gıda Alerjilerinde Bu Hafta :Fındık Alerjisi

Gıda Alerjilerinde Bu Hafta :Fındık Alerjisi

Fındık alerjisi gıda kaynaklı alerjilerin başında gelmektedir.Üreticiler özellikle bu konuda gerekli tedbirleri almalıdır.Alerjisi olan tüketiciler de riskli ürün grupları için etiketleri kontrol ettikten sonra tüketmeye özen göstermelidir.

DEVAMINI OKU +
Kozmetik Ürünlerdeki Gizli Tehlike: Ağır Metaller

Kozmetik Ürünlerdeki Gizli Tehlike: Ağır Metaller

Kozmetik ürünlerin güvenliği direk cildimizle temas ettiğinden büyük önem kazanmaktadır. Bu ürünlerle farketmeden aldığımız toksik maddeler ilerleyen dönemlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.Bu maddelerin başında ağır metaller gelmektedir. Ağır metal riskine karşı firmalar gerekli önlemlerini almalı ; tüketiciler de kalite ve ürün güvenliğine önem veren firmaları tercih etmelidir.

DEVAMINI OKU +
Fıstık Alerjisi Deyip Geçmeyin!

Fıstık Alerjisi Deyip Geçmeyin!

Gıda ürünlerinde alerjen analizleri giderek önem kazanmaktadır.Fıstık alerjisi bu alerjilerin başında gelmektedir.Çok yaygın olan bu alerji için alerjen analizleri yaptırmak gerekmektedir.

DEVAMINI OKU +
Kozmetiklerde Paraben Analizi

Kozmetiklerde Paraben Analizi

Paraben Free kozmetikler ve Paraben Analizi

DEVAMINI OKU +
Epigenetik (Çevresel Koşulların Genlerimize Etkisi)

Epigenetik (Çevresel Koşulların Genlerimize Etkisi)

Epigenetik durum çevre koşulları, beslenme , stres , kimyasal ve radyasyona maruz kalma gibi çevresel etkilerle değişir ve geri dönüşümlüdür.

DEVAMINI OKU +
RAF ÖMRÜ TESTİ (STABİLİTE TESTİ)

RAF ÖMRÜ TESTİ (STABİLİTE TESTİ)

Raf ömrü testi (Stabilite Testi) kozmetiklerde ve medikal ürünlerde nasıl hesaplanır?Raf ömrü testinde hangi parametrelere bakılmalıdır?Testin içeriği nedir?Nelere dikkat edilmesi gerekmektedir?

DEVAMINI OKU +
Vitamin A Analizleri ve Birimlerine Dair

Vitamin A Analizleri ve Birimlerine Dair

Vitamin A Analizleri ve Birimlerine Dair

DEVAMINI OKU +
GLUTEN ANALİZİ

GLUTEN ANALİZİ

Gluten alerjeni ve Glutensiz gıdalar , gluten analizi

DEVAMINI OKU +
KOZMETİKLERDE CHALLENGE TEST VE   TEST RAPORUNUN YORUMLANMASI

KOZMETİKLERDE CHALLENGE TEST VE TEST RAPORUNUN YORUMLANMASI

Kozmetiklerde Challenge Test (Koruyucu Etkinlik Testi) Nedir?Nasıl Yorumlanır?

DEVAMINI OKU +
YÜZME HAVUZLARINA DAİR BİLİNMEYENLER VE HAVUZ SUYUNDA YAPILMASI GEREKEN ANALİZLER

YÜZME HAVUZLARINA DAİR BİLİNMEYENLER VE HAVUZ SUYUNDA YAPILMASI GEREKEN ANALİZLER

Havuz Suyunda Yapılması Gereken Analizler

DEVAMINI OKU +
Gıda Zehirlenmelerinde Salmonella Bakterisinin Rolü

Gıda Zehirlenmelerinde Salmonella Bakterisinin Rolü

Gıda zehirlenmelerinde Salmonella bakterisi

DEVAMINI OKU +
Premikslerde Vitamin ve İz Elementlerin Önemi

Premikslerde Vitamin ve İz Elementlerin Önemi

Vitaminler komplex yapıda organik bileşikler olup aktivasyonlarında önemli kayıplar..

DEVAMINI OKU +
Otellerde Hijyen Sanitasyon, Havuz Suları Kontrolü, Legionella Risk Değerlendirme Analizleri

Otellerde Hijyen Sanitasyon, Havuz Suları Kontrolü, Legionella Risk Değerlendirme Analizleri

Üretim Yerlerinde Hijyen ve Sanitasyon Genel Kurallara göre yapılan..

DEVAMINI OKU +
Medikal Ürün Analizleri

Medikal Ürün Analizleri

Ürünleriniz üzerindeki biyolojik bakteri yükünü tespit amacıyla gerçekleştirilir analiz metodu..

DEVAMINI OKU +
Medikal Malzemeler ve İlişkili Ürünlerde Etilen Oksit ve Etilen Klorhidrin Analizleri ve Önemi

Medikal Malzemeler ve İlişkili Ürünlerde Etilen Oksit ve Etilen Klorhidrin Analizleri ve Önemi

Etilen oksit, toksik bir maddedir.

DEVAMINI OKU +
Medikal Malzemeler ve İlişkili Ürünlerde Yağ Gres ve Deterjan Kalıntı Analizleri ve Önemi

Medikal Malzemeler ve İlişkili Ürünlerde Yağ Gres ve Deterjan Kalıntı Analizleri ve Önemi

Gelişen teknoloji ile birlikte insan sağlığını olumlu yönde etkileyecek yeni..

DEVAMINI OKU +
Kurban Etini Saklamada Dikkat Edilecek Hususlar

Kurban Etini Saklamada Dikkat Edilecek Hususlar

Yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle, et tüketimi artacağından, kurban için..

DEVAMINI OKU +
Gıdalarda Gdo (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) İle İlgili Yeni Düzenlemeler

Gıdalarda Gdo (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) İle İlgili Yeni Düzenlemeler

Genetik mühendisliğinin çeşitli teknikler kullanarak yaptığı müdahalelerle..

DEVAMINI OKU +
Gıdalarda Bulunan Başlıca Toksinler

Gıdalarda Bulunan Başlıca Toksinler

Mikotoksinler; yetişme sürecinde, doğrudan hasat sırasında, işleme..

DEVAMINI OKU +
İlaç Sanayiinde Ağır Metal Analizleri

İlaç Sanayiinde Ağır Metal Analizleri

Endüstrinin her alanında olduğu gibi İlaç Endüstrisinde de üretimin istenilen..

DEVAMINI OKU +
Zeytinyağında Kaliteyi Belirleyen Parametreler

Zeytinyağında Kaliteyi Belirleyen Parametreler

Zeytinyağı, zeytinin etli meyvesinin, çekirdeğiyle birlikte sıkılmasıyla elde..

DEVAMINI OKU +
Serdar Öçten Ünsal İle Zeytinyağına Yolculuk

Serdar Öçten Ünsal İle Zeytinyağına Yolculuk

Serdar Öçten Ünsal ile Zeytinyağına Yolculuk - Zeytinyağı Duyusal..

DEVAMINI OKU +
Bioburden ve Sterilite Testi

Bioburden ve Sterilite Testi

SANİTER bünyesinde CE markalandırma çalışmalarında ve T.C. Sağlık Bakanlığı Medikal Cihaz..

DEVAMINI OKU +
Et ve Et Ürünlerinde At ve Eşek Eti

Et ve Et Ürünlerinde At ve Eşek Eti

Et, beslenme açısından hayvansal kökenli besin maddeleri arasında önemli bir..

DEVAMINI OKU +
Laboratuvar Sektöründe Sıkça Karşılaşılan Bir Konu: Raporlarda Sahtecilik Suçu

Laboratuvar Sektöründe Sıkça Karşılaşılan Bir Konu: Raporlarda Sahtecilik Suçu

Laboratuvar sektöründe son zamanlarda çokça karşılaşılan konulardan biri de..

DEVAMINI OKU +
Lejyoner Hastalığı – Legionella

Lejyoner Hastalığı – Legionella

Lejyoner Hastalığı - Legionella "Lejyoner Hastalığı" Legionella bakterisinin sebep olduğu zatürreye denir.

DEVAMINI OKU +
Gıda Zehirlenmesine Yol Açan Mikroorganizmalar

Gıda Zehirlenmesine Yol Açan Mikroorganizmalar

Gıda Zehirlenmesine Yol Açan Mikroorganizmalar BACİLLUS CEREUS İNKÜBASYON SÜRESİ: Toksin..

DEVAMINI OKU +
Ekipman, Personel ve Havada Mikrobiyolojik Analizler

Ekipman, Personel ve Havada Mikrobiyolojik Analizler

Ekipman, Personel ve Havada Mikrobiyolojik Analizler Bir ürünün hijyenik açıdan güvenliğinin..

DEVAMINI OKU +
Etiketleme Hakkında Yeni Düzenlemeler

Etiketleme Hakkında Yeni Düzenlemeler

Resmi Gazete’de yayınlanan Etiketleme Yönetmeliği iki ayrı bölümde yeniden düzenlenmiş oldu.

DEVAMINI OKU +
Gıda İşletmecilerinin Dikkatine

Gıda İşletmecilerinin Dikkatine

Gıda İşletmecilerinin dikkatine! Gıda üreticileri, numune almak ve analiz etmek veya ettirmekle yükümlüdür.

DEVAMINI OKU +
EKMEKTE GDO TEHLİKESİ

EKMEKTE GDO TEHLİKESİ

Adana’da üretilen ekmek katkı maddesinde GDO çıkması üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik konuyla ilgili açıklama yaptı.

DEVAMINI OKU +