![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Raf ömrü testleri piyasaya ilk defa sürülecek ve/veya benzeri olmayan gıda maddelerinde öngörülen raf ömrü süresince depolama, taşıma, satış ve son kullanıcıdaki tüketim süreci de dahil olmak üzere fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kriterlerinde herhangi bir değişiklik olup olmayacağının belirlenmesi için yapılır.
Bu testler kullanılan ambalajın yeterliliği hakkında da bilgi sahibi olmamızı sağlar. |
|
|
||||
|
||||
|
bozulma süresi 3 aylık yufkada hızlandırılmış rafömrü süresi ne olmalıdır nasıl uygulayabilirim
|
|
|
||||
|
||||
|
Hızlandırılmış raf ömrü için ürünün maruz kalacağı sıcaklık önemlidir.Eğer ürün, ortam sıcaklığından daha yüksek sıcaklıklarda bozulmaya uğruyorsa hızlandırılmış raf ömrü testi bu tip ürünler için uygun olmayacaktır.
Eğer böyle bir sorun yoksa ürün dayanabildiği maksimum sıcaklıkta yapılan hesap neticesinde ulaşılan süre kadar bekletilir.Süre sonunda gerekli analizler yapılarak(mikrobiyolojik-kimyasal vb.) üründe bir bozulma olup olmadığı tespit edilir. Örneğin 3 aylık bir süre için 45 derece hızlandırılmış raf ömrü için test süresi 18 gündür.Yazıdaki örnekten yararlanarak siz de diğer sıcaklıklardaki bekleme sürelerini hesaplayabilirsiniz. |
|
|
||||
|
||||
|
funda hanım tesekkür ederim,
|
|
|
||||
|
||||
|
funda hanım merhaba,
hızlandırılmış shelf life testleri ile ilgili yazınızı okudum. diğer pek çok kaynakta karşılaştığım arhenius denkliği sizin yazınızda da geçiyor. Ben, aromalarla çalışıyorum. yani nihai ürün değil, hammadde. Q10 değeri gıdalar için yaklaşık 2 alınıyor ama aromalar için kaç almam gerekli? ya da yapılabilecek bir hesaplama yöntemi var mıdır? siz, hızlandırılmış raf ömrü analizlerini aromalarda yaptınız mı acaba? ya da referans bir kaynak ya da metot önerebilirseniz çok sevinirim. kucak dolusu sevgiler, sağlıklı günler..
|
||||
|
||||
|
Merhaba Missipissi,
Aromalarda hızlandırılmış raf ömrü testi yapılmadı, ancak Q10 değeri sabit bir faktör olup, metodunda neyse onu uygulamak gerekiyor, yardımcı olabileceğimiz bir şey olursa bizi aramaktan çekinme... Sevgiler, Fulya |
|
|
||||
|
||||
|
hızlandırılmış raf ömrü 45 gün olarak belirlenen ve haftalık olarak analiz edilen üründe 3. hafta raf ömrü çalışmalarına son verilmiştir. Bu durumda bu ürünün raf ömrü süresi nedir.
|
|
|
||||
|
||||
|
Merhaba,
Ürün hakkında bilgi vermemişsiniz, ancak hızlandırılmış test süresinden önce ürün fiziksel, kimyasal veya mikrobiyolojik olarak bozulup deneyler 3 hafta sonra kesildiğine göre, ürün için başlangıçta belirlemiş olduğunuz aktüel raf ömrü süresi geçerli değil veya hızlandırılmış raf ömrü için seçilen uygulama sıcaklığı vb. kriterler yanlış seçilmiş anlamına gelebilir. Verdiğiniz bilgiler ile ürünün raf ömrü süresini söylemek için müneccim olmak gerekir
|
|
|
||||
|
||||
|
merhaba;
aromalı içecek ve meyve suyunda bu raf ömrü belirlemede kullanılan test kabinleriyle yaşlandırma yapmak istiyorum. amacım başlangıçta mikrobiyolojik yönden incelenmiş üründde kısa sürede nasıl bir değişim olacağını incelemek... ancak bu bahsettiğiniz sabit 45 derece sıcaklık her üründe aynımıdır. benim ürünüm 22-25 derecede % 60 nem de 1 yıl raf ömrüne sahip bunun yaşlandırma süresi nedir???? teşekkürler.... |
|
|
||||
|
||||
|
Merhaba,
Uygulanacak sıcaklık derecesi sabit değildir. Ambalaj materyalini ve ürünü göz önüne alarak uygulama sıcaklığını siz belirleyeceksiniz. Ürünün sıcaklığa dayanımına göre bu 45 derecede, 55, 60 derecede olabilir. Sıcaklık arttıkça uygulama süresi kısalır bu da raf ömrü analiz maliyetlerinizi düşürür. 22-25 derecede uygularsanız gerçek zamanlı raf ömrü olur. Kolay gelsin, |
![]() |
| Etiketler / Tags |
| gıda, maddelerinde, raf, testleri, ömrü |
| Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler / Options | |
| Stil | |
|
|