Gıda Güvenliği İçin Personel Hijyeninde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılan her türlü uygulama ve temizlik işlemleri hijyen olarak tanımlanır. Yemekten önce el yıkamayı, yemekten sonra diş fırçalamayı  daha  küçük yaşlarda evebeynlerimizden öğrenmiştik. Özellikle toplu tüketim yapan işletmelerde personel hijyeni son derece önemlidir.

Gıda üretim alanlarında çalışan personel gıda güvenliği için aşağıdaki hususlara dikkat etmelidir.

Mesai başlangıcında personel giriş kapısından soyunma odasına giriş yapmalıdır.

Toplu tüketim yapan işletmelerde mümkün ise 2 ayrı soyunma dolabı temin edilmeli, sivil ve iş elbiseleri ayrı bekletilmelidir.

Dolapların üst bölümünde bulunan temiz iş elbiseleri giyilmelidir (temiz üniforma, kep ve terlik). Sivil elbiseler ve ayakkabılar dolaba yerleştirilmelidir. Ayakkabılar poşetlenmelidir.

Üretim bölümüne gelirken saat, yüzük,bilezik, kolye küpe vb. Herhangi bir takı ve aksesuar bulundurulmamalıdır.

Tırnaklar temiz ve kısa tutulmalıdır. Ellerde oje, cila vb. maddeler bulundurulmamalıdır.

Saçlar açık üretim alanına girilmemeli, saçları tamamen örten bone kullanılmalıdır.

Günlük sakal traşı olunmalıdır.

Ağız temizliğine dikkat edilmeli, dişler günde en az 2 kez fırçalanmalıdır.

Vücut temizliğine önem verilmeli, günde en az bir kere duş alınmalıdır.

Eller, el yıkama talimatına uygun olarak yıkanmalıdır.

Eller yıkandıktan sonra kağıt havlu ile kurulanmalı, eller asla elbise ve önlüğe silinmemelidir.

Ellerinde yara kesik varsa su geçirmez bantla izole edilmeli. Mutlaka eldiven kullanılmalıdır.

Üretim alanına girmeden önce dezenfektanlı paspasa ayaklar silinmelidir.

Çalışırken bone, maske, eldiven, kep, galoş vb.hijyen yardımcısı araçlar kullanılmalıdır.

Tezgah ve masa üzerine oturulmamalıdır.

Kirli çatal-kaşık-kepçe kullanarak veya parmak ile yemeğin tadına bakılmamalıdır.

Herhangi bir sağlık probleminde yetkiliye bildirilmelidir.

Üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanılmışsa çalışma esnasında maske kullanılmalıdır.

Çalışırken kulak, burun, ağız ve saçlara dokunulmamalıdır.

Yiyeceklerin üzerine aksırıp, öksürülmemelidir.

Aksırma, öksürme ve esneme sırasında ağızını (mümkün ise bir mendil ile) kapatılmalı ve daha sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.

Üretim bölümünde sigara içilmemeli, yeme-içme işlemleri yapılmamalıdır.

Tuvalet temizliğine önem verilmeli, personel tuvaletleri temiz tutulmalıdır.

 

 

 

Meral ÖZDURU

Gözetim Hizmetleri