GIDA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

Gıda zehirlenmesi :  Gıdaların ve içeceklerin tüketilmesi sonucu oluşan,  besinlerin içeriklerinin bozulmasından kaynaklı  insan sağlığını etkileyen bir hastalıktır. Günümüzde en yaygın olan hastalıklardan bir tanesidir. İnsanların sağlıklı olabilmeleri için sadece düzenli ve dengeli beslenmeleri yeterli olmaz, dışarıdan alınan ve tüketilen gıdaların da insan sağlığını tehdit etmemesi ve güvenli olması da gerekir. Ne kadar dikkat etmeye çalışırsak çalışalım, bazı durumlarda maalesef ki elimizden bir şey gelmemektedir.

Gıda zehirlenmeleri genellikle, bakteriler veya toksinlerle kontamine olmuş ürünlerin tüketilmesiyle olmaktadır. Bazı durumlarda ise kimyasallardan gelen toksinler ve böcek ilaçları da zehirlenmelere neden olmaktadır.

Genel olarak halk arasında gıda zehirlenmesi olarak geçse de, zehirlenme nedenleri farklı olduğundan ayrı incelemekte fayda var.

  • Gıda kaynaklı enfeksiyonlar: Gıdalarda ve sularda Enteropatojenik bakteri veya virüslerin bulunması ve bunları içeren ürünlerin tüketilmesi sonucu insan sağlığını etkileyen hastalık türüdür.
  • Gıda kaynaklı mikrobiyel intoksikasyonlar: Gıdalarda ve sularda bulunan patojen bakterin veya küflerin çoğalarak, ürettikleri toksinlerin vücuda alınması sonucu görülen toksik etkilerdir.

Zehirlenmeler yol açan mikroorganizmaların, üremeleri için uygun koşullara ihtiyaçları vardır.

Her mikroorganizmanın türüne göre bulunduğu ortamda üremesi için uygun sıcaklığa, neme , pH a , oksijene ( kimi bakteri oksijensiz ortama elverişlidir) ve tabi ki bu ortamlar sağlandıktan sonra mikroorganizmaların tehlikeli hale gelmeleri için uygun zamana ihtiyaçları vardır.