Bize Ulaşın Shopping
Kariyer

Kozmetik Ürünlerdeki Gizli Tehlike: Ağır Metaller

  • Blog
  • Kozmetik Ürünlerdeki Gizli Tehlike: Ağır Metaller

Güzel, sağlıklı, bakımlı ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak için kullanılan kozmetikler, hepimizin kendine olan güvenini artırarak bedenen ve ruhen iyilik halini olumlu yönde etkilemektedir.

 

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre kadınlar her gün kullandıkları 12 farklı kozmetik ürünle 168 farklı kimyasal maddeyi vücuduna almaktadır.

Kullandığımız pek çok kozmetik malzemenin, hem neler içerdiğini hem de bu bilmediğimiz maddelerin uzun süreli kullanımı sonunda vücudumuzda neler oluşturabileceğini henüz net olarak bilmiyoruz.  Bu tehlikelerden biri de ağır metal.

 

Özellikle oje, ruj, rimel, göz farı,fondöten,saç boyası  gibi kozmetikler ağır metal açısından daha büyük bir riske sahiptirler. Daha parlak, simli ve canlı renklere sahip kozmetikler bu açıdan mutlaka ağır metal riski açısından kontrol edilmesi gereken kozmetik ürün grubuna girmektedir.

 

 Ağır metaller kozmetik ürünlerde, özellikle renk ve parlaklık vermek amacıyla kullanılan hammaddeler ve kullanılan boyalardan kaynaklanmaktadır. Bu ürünleri günde 3-4 kez kullanmak yıllar sonra bir takım birikmelere neden olabilmektedir. 

Vücut ağır metalleri belli düzeylerde tolere edebilmektedir;  ancak aşırı alım nedeniyle vücutta ağır metal  birikimi meydana gelebilmektedir. Bu durum , hücrelere zarar verip zamanla erken yaşlanma, kanser, üreme ve gelişme bozukluklarına neden olabilir. Karaciğer, böbrek ve fonksiyon bozukluklarına yol açabilir.

 

Kozmetik Ürünlerde Ağır Metal Safsızlıklarına İlişkin Kılavuz’da kozmetik ürünlerde hangi ağır metallerin bulunmaması gerektiği ve limitleri tanımlanmıştır.

Bu kılavuza göre kozmetik ürünlerde sağlığa olumsuz etkilerin önlenmesi açısından, öncelikli olarak dikkate alınması gereken ağır metaller; kurşun, arsenik, kadmiyum, civa ve antimondur.

 

Ağır metallerde kozmetik ürünler için sınır değerler şu şekildedir:

Kurşun:20 ppm,  Arsenik:5 ppm,  Kadmiyum: 5 ppm, Civa 1 ppm,  Antimon 10 ppm.

Diş macunları için kabul edilebilir limit değerler daha düşüktür:

Kurşun:1 ppm, Arsenik:0.5 ppm, Kadmiyum: 0.1 ppm, Civa 0.2 ppm, Antimon: 0.5 ppm.

 

 Tüketicilerin dikkat etmesi gereken nokta ise ürünü alırken etiket bilgilerini incelemeli  ve önerilen koşullarda saklanmasına özen göstermelidir. Ayrıca kozmetik ürünlerin organik olanlarını tercih etmeli, temizliğine ve kullanım sıklığına muhakkak dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

 

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon