MONOSODYUM GLUTAMAT

Monosodyum glutamat olarak da anılan, “Çin tuzu” olarak nam salmış bir içerik olan MSG, sıklıkla kullanılan lezzet artırıcıdır. Tat sinirleri uyararak yiyeceklerin tadını attırıyor. Bu etki daha çok ve daha sık yemek yeme isteği uyandırıyor.  Asıl amacı yemeğin türü fark etmeksizin içeriğinde bulunan besinin oldukça lezzetli olduğunu düşünmemizi ve bu besinin beynimizde sıklıkla tüketilir bir besin olarak kodlanmasını sağlamaktır. Kısa kodu E621 dir.

 Katkı maddesi olarak kullanılmasının sebeplerinden biri de glutamik asitten daha hızlı çözünmesidir. Bu özellikleri mono sodyum glutamat’tı ticari açıdan popüler kılmaktadır.

Ülkemizde mono sodyum glutamat kullanımıyla ilgili kısıtlama getirilmemiştir. Bunun yanında Amerikan Gıda ve İlaç Örgütü (FDA)  yaptığı açıklamada mono sodyum glutamat 'ın belli  miktarlarda kullanıldığında  çoğu  insan  için  güvenli  olduğu fakat  mono sodyum glutamata  karşı  hassasiyeti  olan insanlarda,  özellikle  astım  hastalarında   allerjik  reaksiyonların olduğu  görülmüştür. Fakat yapılan analizler de uzun süreli mono sodyum glutamat kullanımı nörodejeneratif hastalıkların, obezite ve diyabet gibi metabolik hastalıkların ortaya çıkmasında tetikleyici olduğu görülmüştür.

Sonuç olarak mono sodyum glutamat 'ın zararlı etkilerinin olabileceğinin tartışılıyor olması ve zararsız olduğunun da tam olarak kanıtlanamaması, kullanımında çekincelere neden olmuştur.