Taşıma Yemek Sırasında Gıdaların Korunması

Yemeklerin taşınması ve müşteriye ulaştırılması süreci hem lezzet hem de mikrobiyolojik koruma açısından çok önemlidir. Bu nedenle taşıma esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar şöyledir:

-Gıdaların fiziksel zarar görmemesi, çöp kir ve diğer yabancı maddelerin gıdaya düşmesini engellemek, yabancı kokuların sinmesini önlemek, gıda yüzeyinde kuruma ve nemlenme olmaması için ambalajlama işlemi yapılmalıdır.

-Gıdanın özelliğine göre uygun sıcaklıkta taşıma yapabilecek araçlarla (soğutma tertibatına sahip araç, termobox) sağlanmalıdır.

-Termobox’a giriş sıcaklığı sıcak yemeklerde 750C’nin üzerinde, soğuk yemekler (zeytinyağlı ve salata) ise +100C’nin altında olmalıdır.

-Termoboxlara yerleştirme sırasında sıcak servis amaçlı yemekler bir termobox’a soğuk servis amaçlı yiyecekler başka bir termobox’a yerleştirilmelidir.

-Temoboxlar; üretim tarihi, firma adı, yemek adı, porsiyon adeti bilgilerini içeren taşıma etiketi ile etiketlenmelidir.

-Ürünler, ulaşım yerine gelmeden önce benmariler ısıtılmalıdır.

-Sıcak yemekler ulaşım yerinde derhal benmarilere yerleştirilerek min. 650C’de kalması sağlanmalıdır.

-Soğuk yemeklerin servisi hemen yapılmayacaksa derhal buzdolabına konarak +40C’de muhafazası sağlanmalıdır.

-Mümkün olan en kısa sürede gıdanın nakli gerçekleştirilmelidir.

-Et, tavuk vb. çiğ ve riskli ürünler soğuk zincir kırılmadan sevk edilmelidir.

-Merkez mutfak tarafından gönderilen her türlü gıda etiket ile sevk edilmelidir.

-Ketçap, mayonez ve hardal vb gıdalar orijinal ambalajlarında sevk edilmelidir.

-Aynı araç ile temizlik malzemeleride sevk edilecekse gıda ile temas etmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.

 

 

 

Meral ÖZDURU

Gözetim Hizmetleri