Bize Ulaşın

Catering Firmalarında Suyun Mikrobiyolojik Kalitesinin Önemi

  • Blog
  • Catering Firmalarında Suyun Mikrobiyolojik Kalitesinin Önemi

Tüm catering firmaları, ürettikleri ürünlerin mikrobiyolojik kalitesinin Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliğine uygun olmasını sağlamakla yükümlüdürler. Bunun için hem gıdalarda kullanılan hammaddelerin, hem üretimde çalışan personellerin hem de üretim ekipmanlarının mikrobiyolojik açıdan uygun olması gerekmektedir.

Catering firmalarının ürettiği ürünlerin mikrobiyolojik açıdan uygunluğunu sağlamak için en önemli kriterlerden biri de sudur. Suyun mikrobiyolojik kalitesi hem üretilen ürünler için, hem de müşterilere sunulan bardak, çatal, bıçak gibi ekipmanların hijyeninin sağlanması açısından önem arz etmektedir.

Catering firmalarında kullanılan suların İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğine uygun olması gerekmektedir. Bu yönetmeliğe göre içme-kullanma sularında Toplam koliform bakteri, Escherichia coli ve Enterokok bakterilerinin kesinlikle bulunmaması gerekmektedir.

Bu bakteriler hastalık yapıcı bakteriler olduğundan hızla çoğalarak suyun kirlilik seviyesinin artmasına ve tüketildiğinde çeşitli hastalıklara neden olmaktadır.

Analizi yapılan içme-kullanma suyu örneklerinde bu bakteriler tespit edildiğinde, bu suların tüketilmemesi ve üretimde kullanılmaması önerilmektedir. Catering firmalarındaki suyun mikrobiyolojik kirliliği nedeni ile toplu gıda zehirlenmeleri veya benzeri şikayetler yaşanabilmektedir.

Bu tip şikayetlerin yaşanmaması adına suların mikrobiyolojik analizleri belirli periyotlarda gerçekleştirilmeli ve böylece suyun mikrobiyolojik kalitesi düzenli olarak takip edilmelidir.