Bize Ulaşın

Covid-19 Salgınında Kafe ve Restoranların Dikkat Etmesi Gereken Kurallar

  • Blog
  • Covid-19 Salgınında Kafe ve Restoranların Dikkat Etmesi Gereken Kurallar

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınında 1 Haziran 2020 itibariyle kontrollü normalleşme sürecine geçilmiştir. Bu kapsamda yeme-içme sektöründe bulunan işletmelerin güvenli şekilde faaliyete başlaması için yazımızda belirtilen önlemlerin alınması ve bu önlemlerin bu süreçte sürekli olarak devam ettirilmesi gerekmektedir.

  • COVID-19 ve hijyen kurallarını kapsayan talimatlar oluşturulmalı, belli aralıklarla kontrol edilerek aksaklıkların giderilip talimatların güncellenmesi sağlanmalıdır.
  • Hazırlanan talimatlarda, hastalık belirtisi gösteren müşteriye personelin yaklaşımı ve uygulanacak işlemler de yer almalıdır.
  • İşletme sahibi, işletmenin tamamında sosyal mesafe kurallarına uymalı ve gelen misafirlerin bu kurallara uymasını sağlamalıdır.
  • Personelin ve misafirlerin görebileceği şekilde COVID-19 kuralları ve tedbirlerinin bulunduğu panolar oluşturulmalıdır.
  • Sorumlu personelin kontrolünde COVID-19 tedbirleri için gıda güvenliği talimatları ve mutfak hijyeni, haşere ve zararlılar ile mücadele talimatı oluşturulmalı ve bu talimata uyulması sağlanmalıdır.
  • Misafir karşılamada, valeler eldiven kullanmamalı, her araç teslim alma ve teslim etme hizmetinden önce ve sonra alkol bazlı el dezenfektanı ile ellerini dezenfekte etmeli ve araçlara maskesiz binmemelidir.
  • İşletmeye gelen misafirlerin uygun ateş ölçer ile ateşi ölçülmeli, 38 oC’ den yüksek olan müşteriler maske ile sağlık kuruluşlarına başvurması sağlanmalıdır.
  • İşletme girişlerine el dezenfektanı konulmalı ve kullanılması sağlanmalıdır.
  • İşletmeye maskesiz müşteri kabul edilmemeli, müşterinin yanında maske yoksa işletmenin maske bulundurması gerekmektedir.
  • İşletmede asansör varsa sosyal mesafe işaretlerine uyarak 1 metre ara ile kapasitenin üçte biri kuralına uyarak müşterilerin kullanmaları sağlanmalı ve gerekli bilgilendirmeler asılmalıdır.
  • İşletmede sıra oluşabilecek her yerde 1,5 metre sosyal mesafe işaretlemeleri konulmalıdır.
  • Masalar arası mesafe 1,5 metre, yan yana sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenmelidir.
  • Karşılıklı oturma düzeni oluşturulmalı, masa eni 70 cm den küçük masalarda çapraz oturma düzeni oluşturulmalıdır.
  • Bar bölümünde bulunan sandalyeler arası mesafe 1 metre olmalıdır.
  • Bütün masalarda el antiseptiği veya kolonya bulundurulmalıdır,
  • Açık büfe uygulamasını mutfak personeli yapmalıdır.
  • Misafirlerin kullanabileceği çay/ kahve makinesi, su sebilleri gibi araçlar kullanılmamalıdır.
  • İşletmede mümkünse tek kullanımlık baharat, tuz, şeker, peçete kullanılmalıdır. Her müşteriden sonra kullanılan malzemelerde uygun temizlik ve dezenfeksiyon yapılmalıdır.
  • İşletmenin gerekli bölümlerinde (müşteri tuvaletinin girişi, ortak kullanım alanları) el antiseptiği bulunmalıdır.
  • İşletme içerisinde bulunan oyun alanları kullanılmamalı, ancak açık alanda bulunan oyun alanları sık dezenfeksiyon işlemi uygulanarak kullanılabilir. Top havuzu gibi küçük materyaller içeren alanlar kullanılamaz.
  • Personelin belli aralıklarla sağlık kontrolleri yapılmalı, gerekli eğitimler verilmeli, işe başlamadan önce ateş ölçümleri alınmalıdır. Hastalık belirtisi gösteren personel tıbbi maske ile en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir.
  • Mevzuat ve yönetmeliklere uygun üretim yapılmalıdır.
  • Üretim alanlarına girişlerde hijyen alanları oluşturulmalı ve hijyen ekipmanları bulundurulmalıdır.
  • Depo alanları (çiğ, yarı pişmiş ve pişmiş ürün gibi) çapraz bulaşmaya neden olmamak için ayrı olmalıdır. Gıdalar zemin ile temas ettirilmemelidir.
  • Servis malzemeleri bulaşık makinesinde yıkanmalıdır.
  • Mutfak personelinin kıyafetleri temiz olmalı ve çalışma esnasında personel ellerini sık sık yıkamalıdır.
  • Tüm alanların temizliği standartlara uygun hijyen ürünleri ile temizlenmeli ve kayıtları tutulmalıdır.
  • Mümkünse el teması gerektirmeyen kapılar yapılmalıdır.
  • Havalandırma ve klima sistemlerinin periyodik bakımları yapılmalı, klimalar dışarıdan temiz hava alacak şekilde çalıştırılmalı ve doğal havalandırmaya öncelik verilmelidir.

İşletmeler COVID-19 sürecinde bu uygulamaları benimseyip, doğru uyguladıkları takdirde kontrollü normalleşme sürecine en kısa sürede adapte olabiliriz.

                                                                                                 Sinem GENÇ

                                                                                                 Kimyager