Bize Ulaşın

Covid-19’un Gıdalarla Bulaşmasının Önlenmesi ve Gıda İşletmelerinde Dezenfeksiyonun Önemi

  • Blog
  • Covid-19’un Gıdalarla Bulaşmasının Önlenmesi ve Gıda İşletmelerinde Dezenfeksiyonun Önemi

Temizlik ve dezenfeksiyon gıda üreten işletmelerde büyük önem taşımaktadır. Gıda ürünleri mikroorganizmaların gelişebileceği ortam yaratacağından. Gıda üretim işletmeleri düzenli olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. 

Gıda üretim işletmelerinde dezenfeksiyon işlemi yapılmıyorsa temizlik tam olarak yapılmış sayılmaz. Bu sebeple gıda üretim işletmelerinde yapılan temizlik sonrasında mutlaka dezenfeksiyon işlemi sağlanmalıdır. 

Günümüzde, Covid-19  salgınıyla beraber temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri ayrı bir önem kazanmıştır. Yapılan çalışmalarda virüsün,  gıdalar yoluyla bulaştığına dair bilimsel bir kanıt henüz yoktur. Fakat gıda işletmelerinde çalışan personelin gıda üretim ve dağıtımında daha dikkat olması olası bulaşmaları en aza indirecektir. 

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’nın da gıda üretim ve dağıtımında çalışan personelin alması gereken önlemleri broşür şeklinde işletmelere dağıtmıştır. T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’nın dağıtmış olduğu broşürler, il ve ilçe müdürlüklerine, gıda üretim işletmelerine, gıda perakendicilerine ve odalara dağıtılmıştır

Dağıtılan broşürlerde , gıda üretim işletmelerinin uyması gereken kurallar ile gıda üretim ve dağıtımında Covid-19 tedbirleri belirtilmiştir. 

ÇALIŞANLAR ARASINDA EN AZ 2 METRE MESAFE OLMALI

Dağıtılan broşüre göre, gıda üretim işletmelerinde ve gıda satışında çalışanlar arasına mutlaka en az 2 metrelik mesafe konulması,  koruyucu maske kullanılması, Covid-19 bulaşması tespit edilen çalışanların sınırlandırılması,  düzenli olarak temizlik ve dezenfeksiyon yapılması, işletme girişlerinde dezenfektanlı paspas ve el dezenfektanı bulundurulması gerekiyor. 

ALIŞVERİŞ SÜRESİNCE MASKE TAKILMALI

Dağıtılan broşüre göre alışveriş süresini en aza süreye indirmek amacı ile alınacakların listesi önceden belirlenmelidir. Yapılacak alışverişten önce gerekli koruyucu ekipmanların bulundurulması önemlidir. Evden çıktıktan sonra mümkün olduğunca az yüzeylere temas edilmesi olası bulaşmaların korunmasında yardımcı olacaktır. Broşüre göre market alışverişine tek kişi çıkılması, sosyal mesafe kuralına uyulması ve temassız ödeme seçeneklerinin kullanılması tavsiye edilmektedir.

Covid-19'un gıdalar yoluyla bulaştığına dair bilimsel bir kanıt bulunmuyor ancak enfekte bir kişinin öksürmesi ve hapşırması sırasında damlacıklar yoluyla ya da hapşırılan, öksürülen yüzeylerden temas yoluyla bulaşması söz konusu olabiliyor. 

Bu sebeple gıda çalışanları özellikle ellerini, çalışmaya başlamadan önce, pişmiş veya tüketime hazır gıdaları muamele etmeden önce, çiğ gıdalara temas etmeden veya hazırlamadan önce, atıkları muamele ettikten sonra, temizlik işlemlerinden sonra, tuvaletleri kullandıktan sonra, herhangi bir şekilde buruna temas ettikten sonra, hapşırık veya öksürükten sonra, yemek yedikten, içtikten veya sigara içtikten sonra, para ile temas ettikten sonra eller yıkanmalı. Kullanılan eldivenler, bone, maske, galoş gibi giysiler sık sık değiştirilmeli. Solunum sistemi enfeksiyonu belirtileri gösteren çalışanlar üretim faaliyetlerinden hızlıca kontrollü şekilde uzaklaştırılmalıdır.

Personelin kişisel hijyen kurallarına uyması sağlanmalıdır. Personelin hijyen eğitimlerine önem verilmelidir. Gıda üretim işletmeleri girişlerinde hijyen bariyerleri sağlanmalıdır. El hijyeni için gerekli ekipman ve kimyasallar sağlanmalıdır. Personele ait sosyal alanlarda sosyal mesafeye önem verilmelidir. Çalışan personele ait sosyal alanların temizliğine dikkat edilmelidir. Özellikle fırınlarda ekmeklerin eldivenli personel tarafından önceden ambalajlı şekilde hazırlanması sağlanmalıdır. Kuruyemiş, bakliyat, şekerleme gibi açık satılan ürünler ambalaj içerisine alınarak satışa sunulmalıdır.