Bize Ulaşın

Gezen Tavuk Mu Kafes Tavuğu Mu? Hangisini Tüketmek Gerekir?

  • Blog
  • Gezen Tavuk Mu Kafes Tavuğu Mu? Hangisini Tüketmek Gerekir?

Günümüzde beyaz et sağlıklı vurgusu ile beyaz et tüketimi oldukça artmıştır. Ancak bu kez yeni bir tartışma daha başladı.

Gezen tavuk mu yani köy tavuğu mu yoksa kafes tavuğu mu yani endüstriyel tesislerde üretilen tavuk mu tercih edilmeli?

Gıda kaynaklı zehirlenmelerin en önemli etkenlerinden biri olan Salmonella’nın en önemli nedenlerinden biri tavuk etidir. İnsanlardaki Salmonella infeksiyonlarının yaklaşık yarısının sebebinin kontamine tavuk ve ürünlerinin olduğu bildirilmiştir.

Bu anlamda tüketilen tavukların kaynağı büyük önem kazanmaktadır. Özellikle “doğal” denilerek alınan denetimsiz tavukların etlerinde Salmonella bulaşma ihtimali çok daha yüksektir. Ayrıca kullanılan yemlerin kaynağı bilinmeyen; kullanılan ilaçların herhangi bir denetim altında olmadığı kontrolsüz şartlardaki tavuklar bu anlamda çok daha fazla riskler (antibiyotik, ilaç kalıntısı vs.) içermektedir.

Tavuk ürünleri satın alırken, Tarım Bakanlığı onaylı olmasına dikkat edilmelidir. Mümkünse organik sertifikalı ürünler tercih edilmelidir.