LEGIONELLA (LEJYONELLA) ANALİZİ

Legionella bakterileri, insanlarda ciddi enfeksiyonlara neden olabilen mikroorganizmalardır.
Lejyoner hastalığı ilk olarak 1976 yılında Philadelphia’da Amerikan Lejyon Kongresi sırasında, otelde kalmakta olan kongre katılımcıları arasında patlak veren bir pnömoni salgınının ardından tanımlandı. Toplam 221 kişinin etkilendiği bu salgında, 34 kişi hayatını kaybetmiştir.
Doğada yaygın olarak bulunan bu bakterinin 40’tan fazla türü bulunur. Legionella bakterisinin 20’den fazla türü insanlarda enfeksiyon gelişimine sebep olabilir. Ancak klinikte en sık enfeksiyona neden olan tür L. pneumophila’dır.

Legionella bakterileri çevrede kendiliğinden oluşur. Yapay su sistemleri, Legionella bakterilerinin yüksek sayıda üremesine elverişli ortamlar oluşturabilir. Legionella cinsi bakterilerin doğal ortamı (nehirler, göller, termal sular, çamurlar ve kaynak suları)
Lejyonellerin çoğalması için en uygun sıcaklıklar 25°C ve 45°C arasındaki sıcaklıklardır. 60°C’nin üzerinde ölürler ve 20°C’nin altında çoğalmaları neredeyse imkansızdır.

Buradan da yola çıkarak Legionella bakterisi üremesi için riskli ortamlar:
 sıcak ve soğuk su sistemleri ve depoları
- hamamlar, spa havuzları, yüzme havuzları ve termal kaplıcalar
- İçinden az su geçen ya da hiç su geçmeyen borular
- Duşlar, duş başlıkları ve musluklar
- Bahçe sulama sistemleri
- Merkezi klimalar, yangın hortumları
- dekoratif havuz ve fıskiyeler


Legionella Bakterisi insana nasıl bulaşır?

Bakterinin bulaşması için iki temel neden vardır,
Birincisine göre; bakteri önce üst solunum sistemine yerleşmekte ve buradan akciğere ulaşmaktadır .
İkincisine göre; suyun küçük su damlacıkları (aerosol) haline gelmesi ve havada asılı kalması sonucunda bakteriyi içeren bu damlacıklar nefes alma ile akciğere ulaşmaktadır.
Lejyonella içeren su ile gerçekleşen her temas sağlık sorunlarına yol açmaz. Lejyonella içeren suyun (örnek olarak duş alırken, klima tertibatlarında, jakuzilerde) nefes alırken ciğerlere çekilmesi enfeksiyona yol açabilir.
Normal bağışıklık sistemine sahip sağlıklı bireylerde, bakteri insana geçmiş olsa bile çoğu kez enfeksiyon gelişmez. Hastalığın ortaya çıkması için bireyin bazı risk faktörlerini taşıyor olması gerekir. En önemli risk faktörleri, kişinin solunum yolu direncini veya genel vücut direncini zayıflatan etkilerdir.
Vücut direnci düşük olan, yaşlılar ve sigara kullanan kişiler risk altındadır ve bu bakteri ileri boyutlarda ölümle sonuçlanabilir.

Hastalığın belirtileri

Hastalık etkenine maruz kalan insanlarda 2 -10 gün arasında belirtiler ortaya çıkıyor. Ateş, halsizlik, kas ağrıları, iştahsızlık, baş ağrısı gibi belirtilerle başlayabiliyor. Ancak çoğunlukla ilk dikkati çeken belirti öksürük oluyor. Öksürük başlangıçta kuru ve hafif olarak başlarken, sonrasında balgam üzerinde çizgi şeklinde kan görülebiliyor.
Legionella üremesini engellemek ve Lejyoner hastalığının önlenebilmesi için, bakterilerin bulunabileceği ortamların saptanması ve uygun şekilde dezenfekte edilmesinin çok önemlidir.
Enfeksiyon şüphesi oluştuğunda bakım ve dezenfeksiyon için hiç beklemeden, su 70 derecenin üzerinde ısıtılmalı,
Musluklar, duş başlıkları, basınçlı sıcak su ile 30 dakika süreyle yıkanmalı,
Kullanılan sistemlerin dezenfeksiyonunun düzenli ve düzgün bir şekilde yapılmalıdır.
Bütün bu bilgilerden yola çıkarak, alınan önlemler dışında rutin kontrollerin de yapılaması gerekmektedir.

Laboratuvarımızda, ISO 17020 ‘de ‘Legionella Risk Değerlendirme ve Analizleri’ ve ISO 17025’de akredite olarak ‘Legionella Tespiti’ yapılmaktadır.