Bize Ulaşın

Kurban Kesiminde Ve Sonrasında Covid-19’a Karşı Alınması Gereken Önlemler Ve Kurban Eti Saklama Koşulları

  • Blog
  • Kurban Kesiminde Ve Sonrasında Covid-19’a Karşı Alınması Gereken Önlemler Ve Kurban Eti Saklama Koşulları

Bu Kurban Bayramı diğerlerinden farklı olarak, COVID-19 salgını esnasında gerçekleşeceği için bu bayram kurban kesimi ve sonrasında alınması gereken ekstra tedbirler mevcuttur.

Öncelikle kurban kesim alanlarında mutlaka maske ve mesafe kurallarına dikkat edilmeli ve el hijyenine mutlaka özen gösterilmelidir. 

Etin kesildiği alanda  COVID-19 taşıyan birisi varsa ; damlacık yoluyla ete virüs bulaşmasının mümkün olduğu akıllardan çıkmamalıdır. Virüs bulaşan et pişirilip yenildiği taktirde  COVID-19 bulaşmamaktadır. 

Ancak unutulmamalıdır ki,  virüs bulaşan ete temas edildiğinde elinize bulaşan virüs ağız, burun teması ile vücudunuza girerek hastalığa neden olabilir. Bu nedenle et ile temas ettikten sonra vücudun bu bölgeleri (ağız, burun) ile temastan kaçınılmalı ve etlere dokunulduktan sonra  eller mutlaka yıkanmalı veya dezenfekte edilmelidir.

COVID-19 damlacık ve temas yoluyla, hasta insandan diğer insanlara  bulaşabilen bir hastalıktır. Bu nedenle  kurban kesim ve dağıtım alanlarında açık alanda bile olsa  2 metre mesafeye ve maskeye dikkat edilmelidir.

Bunun dışında hijyen açısından, et kesildikten sonra hayvanın kanı çok iyi akıtılmalıdır. Çünkü kanı iyi akıtılmamış hayvanın etinde zararlı mikroorganizmalar kolaylıkla üremekte ve et çabuk bozulmaktadır. Kurban eti kesim sonrasında parçalar halinde güneş görmeyen serin bir yere serilerek ilk dinlendirme işlemi gerçekleştirilmelidir. Ortalama 3-5 saatte oda ısısına düşen et,  sonrasında buzdolabına kaldırılmalıdır.

Kurban etinin sağlıklı bir şekilde saklanması için etler küçük parçalar halinde ev halkının kişi sayısı düşünülerek tek pişirimlik porsiyonlar halinde dondurulmalıdır. Dondurulup çözündürülen etler yeniden dondurulmamalıdır. Etler  buzlukta alt sıralara yerleştirilmelidir.

Çiğ et ile pişmiş et raflara konurken de dikkat edilmeli, çiğ etler alt tarafta yer almalıdır. Çiğ et suyunun diğer pişmiş ürünlerle karışmamasına dikkat edilmelidir.

Buzdolabında muhafaza edilen et,  -2 0C’ de en fazla 1 hafta beklerken, derin dondurucuda  -18 0C’de  4- 6 ay muhafaza edilebilir.