KIYMADA BOYA ARANMASI HAKKINDA

Son dönemde yapılan araştırmalar sayesinde gıdaların insan sağlığı üzerine etkisi artık herkes tarafından bilinmektedir. Gıdalar üzerindeki bu hassasiyet, bazen insanları bilerek veya bilmeyerek manipüle etmek için kullanılmakta ve bu nedenle doğrular ve yanlışlar birbirine karışmaktadır.

Gıdalarda boya kullanılması ile ilgili son günlerde özellikle kıyma için “deney” olarak tabir edilemeyecek tarzda görüntülerle üründe boya olup olmadığı hakkında fikir beyan edilmektedir.

Herhangi bir çalışmanın deney veya analiz olabilmesi için belli bir referansa veya standarda dayanması gerekmektedir. Dolayısıyla yaptığınızın bilimsel bir gerçek olabilmesi için referansınız olmalıdır. Gıda ve diğer her türlü bilimsel  çalışma için bu gerçek  unutulmamalıdır.

Gıdalarda boya aranması ile ilgili olarak, su ile gıdanın teması sonucu boyanın  varlığı veya yokluğu ile ilgili bir yorum yapılması söz konusu değildir.

Özellikle kıyma, sucuk, salam gibi yağ içeren ürünlerde eter ile ekstrakte edilerek  yağın tamamen alınması sağlanır. Daha sonra numune tartılarak birtakım kimyasallar ( KHSO4) ilave edilerek kaynatılır. Yün ipi kullanılarak şayet varsa boyanın yün ipine geçip geçmediği tespit edilerek boyanın varlığı tespit edilir. Görüldüğü gibi pek çok işlem gerçekleştirildikten  sonra  suni boya olup  olmadığı belli olmaktadır. Sadece su ile kıymanın karıştırılması ile boyanın olup olmadığının tespiti gibi bir işlem bilimsel değildir. Bu tip durumlar için gıda analiz laboratuvarlarına danışılması kafa karışıklıklarının önüne geçecektir.

Bilimin yolundan ayrılmamak dileğiyle,