Kozmetiklerde PEG aranması

 

PEG'ler (Polietilen Glikol olarak da bilinir) kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılan sentetik kimyasal bileşiklerdendir. PEG’lerin üretim sürecinde etilen oksit ve 1,4 dioksan kullanılabilmektedir.

PEG kozmetik ürünlerinde ve kişisel bakım ürünlerinde çözücü, koyulaştırıcı, yumuşatıcı ve nem taşıyıcı olarak kullanılır.

PEG’ler genellikle, PEG-7 veya PEG-80 şeklinde belirtilir.Buradaki sayı kaç birim etilen glikol içerdiğini gösterir. Sayı ne kadar düşükse cilde o kadar kolay emilir.

PEG'ler genellikle etilen oksit ve 1,4 dioksan kullanılarak üretilir. Etilen oksit bilinen bir kanserojendir, insan gelişimini engelleyebilir ve sinir sistemine zarar verebilir. 1,4 dioksan kanserojen riski içerir ve çevresel bir toksindir.

PEG'lerin bir diğer dezavantajı da  penetrasyon arttırıcıdır ve zararlı bileşenlerin cilt yoluyla daha kolay emilmesine izin verir.

 

Tüketiciler bu riskleri almamak istiyorlarsa; PEG içermeyen ürünler tercih etmeli; bunun için de ürün etiketlerini dikkatli okumalı ve PEG  içerikli kozmetik ürünlerden kaçınmalıdırlar.

Bize Ulaşın