KOZMETİKTE SELENYUM ELEMENTİ

Kozmetik tüketimi konusunda bilinçli tüketici olma yolunda ilerleyen bizler; artık satın aldığımız her şeyin içeriğiyle ilgilenmekle kalmayıp, faydaları ve zararlarını da öğrenmek istiyoruz. Bu yazıda, aslında çok karşımıza çıkmayan ancak kozmetik ürünlerinde sıkça kullanılan element olan Selenyum hakkında bilgi vereceğiz.

Selenyum insan vücudu için oldukça yararlı olan değerli elementlerden biridir. Serbest radikallere karşı hücreleri koruyan önemli antioksidandır. Bağışıklık sisteminin ve tiroid bezinin çalışması için gereklidir, eklem iltihabını azaltmaya yardımcı olur.

Toprakta miktarı değişkendir bu yüzden gölgeye hatta ülkeye göre değişir. Mantar, ton balığı, ciğer, deniz ürünleri, soğan, süt, yumurta gibi besinlerin yapısında bulunur. Vücut için önemli olan bu elementin fazlası alınması durumunda toksik özellik gösterebilir.

Kozmetikte özellikle selenyum sülfür şeklinde şampuanlarda kullanılmaktadır. Saçın yumuşaklığına etki eder, parlaklığını artırır, kafa derisindeki pul ve dökülmelere karşı etkili olur, kepeği önler, fiziksel olarak hasar gören saç dokusunu iyileştirir. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi; vücuda alınacak miktar önemlidir.

Son dönemlerde özellikle kozmetikte kullanılmak üzere yüklü miktarda selenyum yasak yollarla ülkemize girmiştir ve hidrojen peroksit ile karıştırıldığında saf hidrojenden bile daha tehlikeli olabilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek adına; kontrollü alım gerçekleştirip, üretimde kontrollü kullanmak gerekir.