Bize Ulaşın Shopping
  • +90 (216) 470 81 48/49
  • saniter@saniter.com.tr
Kariyer

Enfeksiyon Tipi Gıda Zehirlenmeleri

  • Blog
  • Enfeksiyon Tipi Gıda Zehirlenmeleri

Enfeksiyon tipi gıda zehirlenmesi; zararlı mikroorganizmalarla veya bunların oluşturduğu toksinlerle bulaşık gıda maddelerinin tüketimi sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. Belirtileri genelde birkaç saat ve 24 saat arasında ortaya çıkar. Hastalıklar ise 1-7 gün sürebilir.  Ciddi enfeksiyonlar ise ölüme sebep olabilir. 

Gıdaların zararlı mikroorganizmalarla kontamine olmasını önlemekte hijyen koşulları, gıdanın muhafaza koşulları ve geçireceği ısıl işlem oldukça önemlidir. 

  • Yetersiz pişirme 
  • Yetersiz soğutma 
  • Uygun olmayan muhafaza koşulları
  • Enfekte kişilerin gıdalarla teması
  • Çiğ gıdalardan diğer gıdalara çapraz kontaminasyon    gıdalar üzerinde mikrobiyal çoğalmaya sebep olan başlıca etkenlerdir.

Mikrobiyal gelişme için gıdanın bileşimi,asitliği ,nem miktarı,su aktivitesi,oksijen önemlidir. 

Gıdalar üzerinde en sık rastlanan mikroorganimalar ;

  • Esherichia coli
  • Salmonelle spp.
  • Listeria monocytogenes
  • Campylobacter jejuni
  • Shigella dysantreia
  • Brucella spp.
  • Clostridium perfringens
  •  Vibrio parahaemolyticus
  • Mycobacterium paratuberculosis

bakterileri direkt kendileri ve endo-toksinlerinin etkisi ile  gıda zehirlenmelerine sebep olurlar.

Uygun hijyen koşulları,uygun muhafaza şartları ve yeterli ısıl işlemlerle önüne geçmek mümkün. Bunun yanında piyasadaki ürünlerin, gıda işletmelerinde çalışan personellerin ve gıdalarla temas halinde olan tüm yüzeylerin hijyen kontrollerinin de özenli bir şekilde yapılması çok önemlidir.

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon
Sizin İçin Buradayız. Bize Yazın...