Enfeksiyon tipi gıda zehirlenmesi; zararlı mikroorganizmalarla veya bunların oluşturduğu toksinlerle bulaşık gıda maddelerinin tüketimi sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. Belirtileri genelde birkaç saat ve 24 saat arasında ortaya çıkar. Hastalıklar ise 1-7 gün sürebilir. Ciddi enfeksiyonlar ise ölüme sebep olabilir.
Gıdaların zararlı mikroorganizmalarla kontamine olmasını önlemekte hijyen koşulları, gıdanın muhafaza koşulları ve geçireceği ısıl işlem oldukça önemlidir.
Mikrobiyal gelişme için gıdanın bileşimi,asitliği ,nem miktarı,su aktivitesi,oksijen önemlidir.
Gıdalar üzerinde en sık rastlanan mikroorganimalar ;
bakterileri direkt kendileri ve endo-toksinlerinin etkisi ile gıda zehirlenmelerine sebep olurlar.
Uygun hijyen koşulları,uygun muhafaza şartları ve yeterli ısıl işlemlerle önüne geçmek mümkün. Bunun yanında piyasadaki ürünlerin, gıda işletmelerinde çalışan personellerin ve gıdalarla temas halinde olan tüm yüzeylerin hijyen kontrollerinin de özenli bir şekilde yapılması çok önemlidir.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.