Bize Ulaşın Shopping
Kariyer

Fındıkta Aflatoksin

  • Blog
  • Fındıkta Aflatoksin

Fındıkta Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus adlı küfler insanlar için toksik olan “aflatoksin” oluşumuna neden olmaktadır.

 

Aflatoksin, kurutma, depolama gibi  ürün işleme aşamalarından kaynaklanabilmektedir.

 

Aflatoksin oluşumunun ilk koşulu,  bu toksin oluşumuna neden olan küf sporlarının   gıda maddesine bulaşmasıdır.  Özellikle toprak ile temas eden ürünleri küften uzaklaştırmak oldukça zordur. Dolayısıyla burada yapılması gereken; küf sporlarının üründe gelişimini engellemektir.

 

Güneşte kurutma sırasında, su aktivitesinin yüksek olduğu ilk 6-10 günde aflatoksin oluşabilmektedir.

Ayrıca yağışın fazla olduğu durumlarda küflerin toplam sayısı artmaktadır. Bu nedenle özellikle yağışlı havalarda yere düşmüş fındıkların yerde uzun süre kalması mutlaka önlenmelidir.

Ülkemizin ihraç ürünlerinin en başında gelen ve çok önemli bir yer tutan  Türk fındığının kalitesinin devamlılığı için fındıkta aflotoksin oluşumu mutlaka önlenmelidir.


Bu amaçla aşağıdaki hususlara uyulması gerekmektedir.


1- Hasattan 1-2 hafta  önce fındık bahçelerindeki yabani otlar yok edilmelidir.


2- Hasat olgunluğuna erişip kendiliğinden yere dökülen fındıkların yerde bekletilmeden hemen toplanması sağlanmalıdır.


3- Hasat edilen fındıklar jüt çuvallar içerisinde , aynı gün harmana getirilmelidir. Bu işlem için naylon çuvallar kullanılmamalıdır.


4- Zuruflu fındıklar toprakla temas ettirilmemeli ve yağmurdan korunmalıdır. Üzerine çardak şeklinde naylon örtü örtülmelidir.


5- Zuruflu fındıklar beton harmanlarda güneşte 1-2 gün soldurulduktan sonra patoza verilmelidir.


6- Zurufundan ayrılmış fındıkları; kurutma işlemi temiz beton harmanda yapılmalıdır. Beton olmayan harmanlarda fındığın toprakla temasını önlenmelidir. Bu işlem   bez veya jüt tente kullanılarak yapılmalıdır.


7- Kurumaya bırakılan fındıkların üzerine örtülen örtü direkt olarak fındığın üzerine örtülmemelidir. Örtü, 30 cm yüksekliğinde bir çardak yapılarak fındığın üstüne örtülmelidir.


8- Kuruyan kabuklu fındıklar hemen pazara götürülmeyecekse, nemsiz, temiz ve havalandırma özelliği olan  depolarda muhafaza edilmelidir.

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon