Bize Ulaşın Shopping
Kariyer

Gıda Güvenliğinde Hijyen-Sanitasyon Muayenesi

  • Blog
  • Gıda Güvenliğinde Hijyen-Sanitasyon Muayenesi

Gıdalar, yaşamın sürdürülmesi için duyulan ihtiyaçlarımızın başında gelmektedir. İyi gıda tüketimi yaşam kalitemizi yükseltmektedir ve yaşam kalitemizin yüksek olması ise bazı önemli kriterlere bağlıdır. Bu önemli kriterlerden birisi de hijyenik gıda tüketilmesidir. Tükettiğimiz gıdaların hijyenik koşullarda üretilip üretilmediğini bireysel olarak kontrol etmek zor olduğu için bu hususta üretim tesislerinde yetkili kurumlar tarafından hijyen-sanitasyon muayeneleri yapılmaktadır.

Gıda üretimi için kurulan işletmelerin gıda ile temasta bulunduğu her alan hijyenik koşulları sağlamalıdır. İşletmenin mal kabulünden depolamasına, üretimden sevkiyata kadar her adımı kontrol altında olmalıdır. Yapılan her işlem gerektiği periyotlarda kayıt altına alınmalıdır. Üretim hattında çalışan personellere hijyenik üretim konusunda eğitimler verilmeli, gerekli sağlık kontrolleri gerçekleştirilerek üretim hattında çalışmaları sağlanmalıdır. Gıda maddesinin kirlenme riski yüksek olduğu kritik noktalar belirlenerek HACCP kontrol formu oluşturulmalıdır. Tüm bu hususlar ve daha fazlası belirlenmiş standartlara göre kontrol edilmeli ve kayıt altında tutulmalıdır. 

İşletme tarafından alınan önlemler, uygulanan adımlar, yapılan kontroller ve tutulan kayıtların doğruluğu kurumumuz tarafından TS EN ISO/IEC 17020 standardı çerçevesinde gerçekleştirilen hijyen-sanitasyon muayenesi ile kontrol edilmekte ve rapor haline getirilmektedir. Muayene sonucu hazırlanan raporda işletme, uygulama hataları ve eksikliklerini görmekte olup gerekli düzenleyici faaliyetler için aksiyon almalıdır. İşletme tarafından hijyen-sanitasyon muayenelerinin periyodik olarak gerçekleştirilmesi sağlanmalı ve üretim belirlenmiş standartlar çerçevesinde sürdürülebilir hale getirilmelidir.

 Bu noktada tüketici aldığı gıdaların hijyenik koşullarda üretilip hijyenik olarak tüketimine sunulduğuna yapılan muayeneler sonucu emin olmaktadır. İşletmeler ise tüketici memnuniyeti kazanmakla birlikte yakaladığı standartlar ile yapılan üretimde yüksek arz talep ilişkisi kurmaktadır.

Saniter Gıda-Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hizmetleri Turizm Ticaret Ltd. Şti. olarak TS EN ISO/IEC 17020 standardına akreditasyonumuz bulunmakta olup standarda göre muayeneler gerçekleştirmekteyiz.

 

Mehmet KAYMAK

Gıda Mühendisi

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon