Bize Ulaşın

Gıda Üretiminde Fiziksel Bulaşma Kaynakları

  • Blog
  • Gıda Üretiminde Fiziksel Bulaşma Kaynakları

Gıda üretim alanlarında tüketime sunulan her ürün temiz olmalı ve yabancı madde içermemelidir. İçerisinde olmaması gereken herhangi bir madde bulunduran gıda, fiziksel bulaşmaya uğramış demektir ve fiziksel risk barındırmaktadır anlamı taşır.

Öncelikle gıdalar kendi barındırdığı fiziksel risklerden arındırılmalıdır. Et ürünleri kemik, istenmeyen yağlar ve kıkırdak yapılardan, meyve ve sebzeler ise çekirdek, odunsu yapıları ve çürük kısımlarından temizlenmelidir.

 Üretim esnasında çevresel etmenlere de dikkat etmek gereklidir. Bunlar üretim alanındaki ahşap ekipmanlar, kırılabilecek malzemeler, zımba teli gibi ufak metal parçaları ve çalışan personelin üzerinde bulunabilecek takı vb. eşyalardır.

Cam, porselen, seramik ve sert plastikten yapılmış kırılabilen ekipmanlar üretim alanlarında bulundurulmamalıdır. Kırılma esnasında bu malzemeler çok ufak parçalara ayrılmakta ve üretim alanının her noktasına yayılma riski taşımaktadır.

Kırılabilir malzemeden yapılmış ekipmanların kullanımı zorunlu olduğu durumlarda, kırılma durumunda yapılması gerekenlerle ilgili prosedür oluşturulmalı ve ekipmanların listelenmesi gerekmektedir. 

Ekipmanlar yapılan risk analizine göre belirli periyotlarla kontrol edilmeli, kırık ve çatlak tespit edilmesi durumunda kayıt altına alınmalı ve üretim alanından uzaklaştırılmalıdır. 

Ahşap malzemeler deforme oldukları zaman kıymık oluşturarak parça bulaşma riski teşkil etmektedir. Üretim alanında kullanılması zorunlu ahşap ekipmanlar için de liste oluşturulmalı ve ekipman risk analizine göre belirlenmiş periyotlarla kontrol edilerek gerekli işlemler gerçekleştirilmelidir.

Üretim alanında çalışan tüm personele fiziksel bulaşma kaynakları, bulaşmayı engelleme ve bulaşma sonrası yapılacaklarla ilgili eğitim verilmelidir. Bu sayede fiziksel bulaşmaların önüne geçilebilir.

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon