Tüketilen gıdalara bağlı olarak toplumda çeşitli şekillerde kendini gösteren çeşitli rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Bu rahatsızlıklara genellikle fazla yemek ve alerjinin yanı sıra, bazı kimyasal maddeler, zehirli bitkiler, zehirli hayvanlar, hayvansal parazitler ile bakteriler ve mantarlar neden olmaktadır.
Bu yazımızda çok nadir de olsa gözlenen, fakat bu zehirlenme ile çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilen C.perfringens bakterisine değineceğiz.
İnsan ve hayvanların normal barsak florasının bir bölümünü oluşturan C. perfringens, oldukça sık rastlanan bakteriyel patojenlerden biridir. Sporlu bir bakteri türü olup, ısıya oldukça dayanıklı, aside dirençlidir.
Perfringens zehirlenmesi, gıdanın tüketimiyle birlikte 8 - 22 saatleri içinde şiddetli karın krampları ve ishalle kendini göstermektedir. Genellikle hastalık 24 saat içinde son bulur fakat bazı ciddi belirtiler 1-2 hafta daha devam edebilir. Bu zehirlenmenin tipine göre çok nadir de olsa vücutta çeşitli enfeksiyonlar gözlenip, ölümler de görülmektedir.
Bu zehirlenmeyi tamamen önlemek mümkün değildir, fakat uygun bir şekilde ısıtılmış ve pişirilmiş gıdalar güvenlidir. En büyük risk çapraz-bulaşmadır. Pişirilmiş gıdanın hammadde ile veya kontamine olmuş araçlarla (kesme tahtası vb.) temas etmesi gıdayı da etkilemektedir.
Gıda üretimi yapan işletmeler ve restoranlarda, kritik yüzeyler uygun bir şekilde dezenfekte edilmelidir.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.