Bize Ulaşın Shopping
  • +90 (216) 470 81 48/49
  • saniter@saniter.com.tr
Kariyer

Gluten Analizi

  • Blog
  • Gluten Analizi

Gluten Analizi

Gluten Nedir?
Gluten, özellikle buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Hububat tahılları ile de yakından alakalıdır ve bu nedenle bu tahıllar gluten içerirler.
Beslenmemizde önemli bir yer tutan tahıl ve ürünleri bazı insanlarda rahatsızlıklara neden olabilmektedirler
Hastalığın nedenini oluşturan temel etken gluten proteininin gliadin adlı alt fraksiyonu olup, gluten içeren gıdaların tüketilmesi sonucunda başta vitaminler ve mineraller olmak üzere vücudun gereksinim duyduğu çeşitli besin maddelerinin emilimi azalmaktadır.
Glüten ilişkili hastalık denildiğinde ilk akla gelen ve en yaygın olarak tanınan hastalık “Çölyak” hastalığıdır. Glüten ilişkili ikinci hastalık glüten alerjisidir. En sık alerjiye neden olan besinler arasında adının çok sık geçmesine rağmen glüten alerjisi o kadar da sık görülmemektedir. Son yıllarda tanımlanan çölyak olmayan glüten duyarlılığı ise erişkinlerde % 6’ya varan sıklıkta görüldüğü ve çok sayıda farklı belirtiler verebileceği bildirilmiştir.


Çölyak hastalığı nedir?
Çölyak hastalığı duyarlı kişilerde glüten içeren gıdaların alınmasından belli bir süre sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. Glüten buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein olup günümüzde çok sayıda besin maddesinin içinde bulunmaktadır. Hastalıktan sorumlu olan glütenin içinde bulunan gliadin adı verilen parçadır. Günümüzde çölyak hastalığının genetik (kalıtımsal) ve çevresel faktörlerin katılımı ile oluşan bir hastalık olduğu kabul edilmektedir. Çölyak hastalığı, yaşam boyu devam eden bir gıda alerjisi olarak bilinmektedir.


Gluten alerjisi nedir?
Gluten alerjisi, genetik kökenli bir ince bağırsak alerjisidir. Bu alerji buğday, arpa, yulaf ve tahıllarda bulunan ve günümüzde birçok gıdada kıvam verici olarak da kullanılan gluten maddesine bağırsakların hassasiyet göstermesi sonucunda ortaya çıkar.
Yediğimiz tüm besinler midede hazmedildikten sonra ince bağırsakta bulunan villus çıkıntıları tarafından emilerek kana karışır. Gluten maddesi villusları yok ettiği için bu alerjiye sahip olan bebek ve yetişkinler vücut için gerekli olan besin maddelerini alamamaya başlar. Ve bu durum bağışıklık sisteminde bir takım problemler oluşmasına neden olur.


Hastalık Belirtileri :
- Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik
- Yaşa göre kilo azlığı
- Kas zayıflığı ve kansızlık
- Gaz şikayetleri ve dışkıda anormallik
- Kusma, halsizlik ve iştahsızlık
- Ağız içinde oluşan aftlar
- Eklem ve kemik ağrıları
- Sinirlilik
- Ciltte kaşıntılı ve döküntüler gibi belirtilerle kendisini göstermektedir.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Glutenin var olduğu başlıca yiyecekler şunlardır ve bu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ekmek, makarna, çörek, gevrek, pasta, pizza, işlenmiş et (sosis, salam, sucuk), bira, alkollü içecekler, soslar, çorbalar, turşular, sirke, bulgur, irmik, kuskus, müsli. Ayrıca güzellik ve kozmetik ürünlerinden ruj, fondöten, pudra, losyon, makyaj malzemeleri glüten içerebilir. Bu ürünlerin kullanılması alerjik reaksiyonlara, cilt kuruluğu; kaşıntı gibi durumlara yol açabilir.


GLUTEN ANALİZİ HAKKINDA
Gluten alerjen analizi, düşük seviyelerde bile laboratuvarımızda gerçekleştirilmekte olup; ürünün gluten içerip içermediği akredite olarak raporlanmaktadır.

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon
Sizin İçin Buradayız. Bize Yazın...