Bize Ulaşın Shopping
  • +90 (216) 470 81 48/49
  • saniter@saniter.com.tr
Kariyer

Kozmetik Ürünlerinde İçermez İdiaları İçin Analiz Raporu Zorunlu Hale Geldi

  • Blog
  • Kozmetik Ürünlerinde İçermez İdiaları İçin Analiz Raporu Zorunlu Hale Geldi

07.02.2019 tarihinde  Sağlık Bakanlığı tarafından Kozmetik Ürünlerin İddialarına İlişkin Kılavuz Sürüm 5.0 yayınlanmıştır.

Bu kılavuza göre artık, paraben içermez, fitalat içermez, alkol içermez, SLES, SLS, Boya içermez gibi kozmetik üründe belirli bileşeni/ bileşenleri içermediği iddia edilmesi durumunda ürün bileşiminde bu bileşen/bileşenlerin bulunmadığı TSE ISO IEC 17025 standartlarına haiz laboratuvardan alınacak söz konusu maddeyi/maddeleri içermediğine dair analiz raporunun başvuru aşamasında Kozmetik Ürün Dairesi Başkanlığı’na teslim edilmesi zorunlu hale gelmiştir.

Dolayısıyla üreticilerin  içermez iddiaları ile ilgili mutlaka kozmetik ürünlerini Türkak akredite bir laboratuvarda analiz ettirmesi gerekmektedir.

Saniter Türkaktan akredite ilk özel laboratuvar olup SLS, SLES, PARABEN,ALKOL analizleri  akreditasyon kapsamında bulunmaktadır.

 

Yönetmelikte geçen ifadeler aşağıdaki şekildedir.

“İçermez” iddiaları MADDE 12- (1) Kozmetik Yönetmeliği ile yasaklanmış olan bir bileşene ilişkin “içermez” ya da bu anlama gelen bir iddia kullanılmamalıdır. Örneğin “kortikosteroid içermez” ifadesi; kortikosteroidler hali hazırda Kozmetik Yönetmeliği ile yasaklanmış olduğu için ürüne ait bir özellik değil mevzuatın gereği olduğundan uygun değildir. (2) Kozmetik üründe spesifik bir bileşenin bulunmadığı iddia ediliyorsa bu bileşen üründe bulunmamalıdır ve bu bileşenin açığa çıkmasına neden olan herhangi bir bileşen de üründe bulunmamalıdır. Örneğin “formaldehit içermez” iddiasına sahip olan bir ürün formaldehit içeremeyeceği gibi “formaldehit” açığa çıkaran “diazolidinil üre” gibi bileşenleri de içeremez. (3) İlgili ürün grubunda ürünlerin yapısı itibariyle kullanılmayan bileşenler için “içermez” iddiası veya benzer anlamdaki iddiaların kullanılması uygun değildir. Örneğin yüksek oranda alkol içeren parfümlerde herhangi bir koruyucu (antimikrobiyal madde) ilavesi gerekmez, bu nedenle “koruyucu içermez” iddiasında bulunulması uygun değildir. (4) Bazı bileşenlerin ürünün formülasyonunda bulunmuyor olması o ürünle ilgili mutlak bir güvence iddiası veya imasının kullanılmasını sağlayamaz, örneğin ürünün “herhangi bir alerjik reaksiyona yol açma riski olmadığı” iddiası uygun değildir. (5) Kozmetik üründe belirli bileşeni/ bileşenleri içermediği iddia edilmesi durumunda ürün bileşiminde bu bileşen/bileşenlerin bulunmadığı TSE ISO IEC 17025 standartlarına haiz laboratuvardan alınacak söz konusu maddeyi/maddeleri içermediğine dair analiz raporunun başvuru aşamasında Kozmetik Ürün Dairesi Başkanlığı’na teslim edilmesi zorunludur. Söz konusu belgeyi teslim etmeyen veya içermediğini kanıtlamayanlar bu içermez iddiasını kullanamaz.

 

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon
Sizin İçin Buradayız. Bize Yazın...