Bize Ulaşın

Spor Salonlarında Covid-19 Önlemleri

  • Blog
  • Spor Salonlarında Covid-19 Önlemleri

Günümüzde etkili olan korona virüsünün bulaşmasını önlemek için kişisel hijyenimize dikkat etmenin yanı sıra ortam hijyeni sanitasyonun sağlanması en temel unsurlarından biridir. 

Yeni kontrollü süreçte spor salonlarının faaliyete geçmesi ile birlikte oluşabilecek riskleri göz önünde bulundurarak işletme bünyesinde Covid-19 için önlemler almak ve uygulamak büyük önem kazanmaktadır.  

Spor Salonlarında Alınması Gereken Önlemler;

  • Spor yapılacak alanlarda her 6 m2 ‘de  bir kişi olacak şekilde düzenleme yapılmalıdır. 
  • Spor aktivitesi yapan kişilerde damlacık hızı yüksek olduğundan bulaşma riskini önlemek için müşteriler ve çalışanlar arasında en az 2 metre mesafe bulunmalıdır. 
  • Alanda bulunan bisiklet, koşu bandı vb. aletler arasında en az 2 metre mesafe olacak şekilde konumlandırılmalıdır.  
  • Bulaşmaları önlemek için müşterilerin randevu sistemi ile kabulü sağlanmalıdır. 
  • Spor salonunda kalabalık oluşumunu önlemek için kapının içeriye girişi önleyecek şekilde düzenlenmesi ( uyarıcı levha, uyarıcı şerit bant,  kırmızı duba vb.) gerekmektedir. 
  • İşletmeye gelen müşterilerin giriş- çıkış saatleri kaydedilmelidir. 
  • Spor salonların giriş ve çıkışlarında ayak pedallı çöp kutularının bulundurulması gerekmekte ve belirli periyotlarda boşaltılması sağlanmalıdır. 
  • Üyelerin sözleşmelerine ilave olarak Covid-19 ile ilgili rezervasyon prosedürleri ve alınması gereken önlemleri içeren maddeler eklenmelidir. 
  • 65 yaş üzerinde olanlar, kronik rahatsızlığı bulunanlar ile birlikte, bakım merkezleri, cezaevleri, huzurevleri vb. alanlarında görev alan kişilerin Covid-19 bulaştırma riski bulunduğundan spor alanlarında bulunmaması önerilmektedir. 
  • Güreş, boks vb. yakın temas sağlayan takım sporların yapılmaması gerekmektedir. Bireysel temassız antrenmanlarda kişiler arası en az 2 metre olacak şekilde mesafenin korunması sağlanmalıdır.
  • Spor alanlarında maske takılması gerekmektedir. Maskesiz personel veya müşteri bulundurulmamalıdır. N95/FFP2 maskeler kullanılmamalıdır, bez maske kullanımı tercih edilmelidir. 
  • İşletme bünyesinde yeme- içme hizmeti veren kafe tarzı yerlerin T.C. Sağlık Bakanlığının yayınlamış olduğu rehbere göre hizmet vermesi gerekmektedir. Ancak spor salonu içerisinde yeme içme faaliyeti yapılmamalıdır. 
  • Egzersiz yapılan aletlerin yanlarında Sağlık Bakanlığından onaylı ve dezenfektanlı mendillerin bulundurulması gerekmektedir. 
  • Spor salonuna misafir kabul edilmemelidir. 
  • Egzersiz molaları dışından işletme içerisinde müşteri bekletilmemelidir. 
  • Spor salonu içerisinde müşterinin ellerini yıkayabilmesi için el yıkama lavabosuna, el sabunu, dezenfektan ve tek kullanımlık kağıt havluya ulaşımı kolay olmalıdır.
  • İşletme bünyesinde ortak alan ve dinlenme alanlarında dergi, gazete vb. ortak kullanım araçları bulundurulmamalıdır. 
  • İşletme bünyesinde tek kullanımlık malzemeler bulundurulmalıdır. Eğer tek kullanımlık malzeme yerine yıkanabilen tekstil ekipmanlar kullanılıyor ise en az 60 0 C yıkanması gerekmektedir. 
  • Bulaşmaları önlemek için ağırlık çalışma ve koşu bandı alanları ayrılmalıdır. 
  • Müşterilerden mümkün olduğunca temassız ödeme yapılmalı ve ödeme için kullanılan araçların %70’lik alkol ile her temas sonrası dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. 
  • Ağırlık çalışma alanında bir kişi aktif olarak spor yapıyor ise, ikinci kişinin aynı alanda spor yapması önlenmelidir. Bir kişinin sporu tamamlandıktan sonra ekipmanlar etkin olacak şekilde dezenfekte edildikten sonra diğer kişinin alana girişine izin verilmelidir. 
  • Spor salonu içerisinde bulunan hareketli ve sabit tüm aletlerin el ve vücut ile temas edilen noktaları her misafir sonrası dezenfekte edilmelidir. Yapılan uygulama ile ilgili uyarıcı levhalar /afişler alan içerisinde görünür bir şekilde farklı noktalara asılmalı ve sesli anonslar yapılmalıdır.    

Spor Salonlarında Müşteriler İçin Alınması Gerekli Önlemler;

  • İşletmeye müşteri kabulü randevu ile yapılmalıdır. 
  • İşletmeye gelen müşterinin öncelikli olarak ateşi ölçülmeli ve vücut sıcaklığı 38.00C üzerinde olan kişilerin işletmeye girişi önlenmelidir. 
  • Müşteriler ve çalışanlar arasındaki sosyal mesafe korunmalıdır. 
  • Girişte  ve spor salonu içerisinde müşterinin rahat ulaşabileceği noktalarda el dezenfektanı bulunmalıdır.  Ayrıca işletme girişinde müşterinin galoş kullanması sağlanmalı, mümkünse spor yapılacak alana temiz veya sadece spor salonunda kullanılan ayakkabıların tercih edilmesi önerilir. 
  • İşletmeye girişte ve tüm alanlarda Covid-19 için uyulması gereken kuralları içeren broşür, levha vb . bilgilendirmeler müşterinin görebileceği şekilde asılı bulundurulması gerekmektedir. 
  • İşletme bünyesinde tüm alanlarda kişiler arası mesafe ez az 2 metre olmalıdır ve uyulmalıdır.
  • Müşterilerde yapılan kontroller sonucu, burun akıntısı, ateş, öksürük, solunumunda sıkıntısı olduğu tespit edilmiş veya belirtilerden birinin olması durumundan işletmeye kabul edilmemesi, maske takılması sağlanmalı ve sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir. 
  • Müşterilerin kendilerine ait spor matı ve havlularını götürmesi gerekmektedir. Havluların işletme tarafından temin edilmesi durumunda poşetli olarak müşterilere sunulması sağlanmalıdır. İşletmenin spor matları kullanılacak ise her kullanımdan sonra mat yüzeyi dezenfekte edilmelidir.  
  • Müşterilerin işletmede maske kullanılması sağlanmalıdır. Spor salonuna girmeden önce muhakkak maske takması ve alanda mümkünse bez maskelerin kullanılması sağlanmalıdır. 

Spor esnasında N95/FFP2 maskeler kullanılmamalıdır. 

  • Spor salonu içerisinde mümkün olduğunca yüzeylere dokunmamalıdır. Müşterinin yoğun olarak temas ettiği noktalar belirlenerek etkin dezenfeksiyonu sağlanmalı ve müşteriler temas sonrası el dezenfektanı kullanmalıdır. 
  • Spor yapılan alanlarda yeme içme aktiviteleri gerçekleştirilmemelidir. 

Spor Salonlarında Personeller İçin Alınması Gerekli Önlemler;

  • Tüm çalışan personellere Covid-19 ‘un bulaşma nedenleri ve nasıl önlem alınacağı ile ilgili bilgilendirmeler yapılmalıdır. 
  • İşletmeye giriş esnasında çalışanların ateş kontrolü yapılmalıdır. Ateş kontrolü yapacak kişinin maske ve yüz koruyucusu bulunması gerekmektedir. Yapılan ölçümler kayıt altına alınmalıdır. Eğer ölçülen sıcaklığın 38.00C ve üzeri olması durumunda kişinin tıbbi maske takması ve sağlık kurumuna yönlendirilmesi gerekmektedir. 
  • İşletme bünyesinde çalışma düzeni minimum personel olacak şekilde planlama yapılmalıdır.
  • Çalışanların tıbbi maske kullanılması gerekmektedir. Maskenin nemlenmesi veya ıslanması sonucu değiştirilmeli ve yeni maske takılması sağlanmalıdır. Her maske değişimi öncesi ve sonrasında eller etkin bir şekilde yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. 
  • Çalışanların el hijyenine dikkat etmesi gerekmektedir. Ellerini en az 20 saniye olacak şekilde yıkamalı ve eller tek kullanımlık havlu ile kurulandıktan sonra alkol bazlı el dezenfektanı kullanılarak el hijyeni sağlanmalıdır. 
  •  Dinlenme ve çalışma alanlarında personeller arasında en az 1 metrelik mesafe olması ve bir arada oldukları süre boyunca maske takmaya devam edilmesi gerekmektedir. 

Spor Salonlarında Temizlik, Dezenfeksiyon ve Havalandırma İçin Unsurlar;

  • Spor salonlarında düzenli olarak her gün temizlik ve dezenfeksiyon işlemi yapılmalıdır. Yoğun kullanılan alanlarda daha sık temizlik ve dezenfeksiyon sağlanmalıdır. Hizmet verdikleri saat aralığında bir saat müşteri kabulü yapılmaması ve genel temizlik gerçekleştirilmelidir.  
  • Zemin ve yüzeylerin temizliğinde nemli paspas ve nemli bez ile silme işlemi tercih edilmelidir.  Ortamda havasında partikül oluşturacak fırçalama veya süpürme işlemi yapılmamalıdır.
  • Spor salonlarının temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin standartlara uygun şekilde temizlemesi ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir. 
  • Temizlikte kullanılan ekipmanların alanlara göre tanımlanması gerekmektedir. Ekipmanların her kullanım sonrası uygun şekilde ( tekstil temizlik ekipmanları 600C yıkanmalı) temizlenmesi ve dezenfekte edilerek kuru bir şekilde muhafaza edilmesi sağlanmalıdır. 
  • Tuvaletlerde müşterileri ve çalışanları bilgilendirici el yıkama talimatı ve Covid-19 bulaşmasını önlemek için uygulanması gereken kuralların asılı olarak bulundurulması gerekmektedir. El hijyeni için el sabunu, alkol bazlı el dezenfektanı ve tek kullanımlık kağıt havlu bulunmalıdır. Hava üflemeli el kurutma cihazları bulaşmayı önlemek için kullanılmamalıdır. 
  • Soyunma kabinleri ve duş alanları her gün ve her müşteri sonrası temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir. 
  • İşletme bünyesinde temizlikte görev alan personelin maske ve eldiven kullanarak çalışmalıdır. Temizlik işlemi bittiğinde eldiven ve maskesinin salon içerisinde bulunan pedallı kapaklı çöp kutusu içerisinde atmalıdır. 
  • Spor salonlarında etkin havalandırma  için merkezi havalandırma sistemi bulunan işletmelerde sistem bakımlarının üretici firma tarafından yapılması filtrelerin kontrolünün sağlanması gerekmektedir. Mevcutta klima veya vantilatör kullanılmamalıdır. Mümkün ise doğal havalandırma sağlanabilir. 

1 Haziran 2020 tarihinde spor salonlarının açılması ile birlikte yukarıda belirtilen kurallar ve önlemler dikkate alınarak işletme bünyesinin uygun şekilde hizmet verilmesi sağlanmalıdır. 

Yasemin ALTUNTAŞ BOZOK 

Gıda Teknikeri