Bize Ulaşın Shopping
Kariyer

Stafilokokal Enterotoksin Tipi Gıda Zehirlenmesi

  • Blog
  • Stafilokokal Enterotoksin Tipi Gıda Zehirlenmesi

Stafilokokal enterotoksin tipi gıda zehirlenmesi başta Staphylococcus aureus olmak üzere enterotoksijenik stafilokoklar tarafından üretilen enterotoksinin bulunduğu gıdaların tüketilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.

Yapılan araştırmalar gıda zehirlenmelerinin %20 - 40'ının, stafilokokal enteretoksinlerden kaynaklandığını göstermektedir.

Enterotoksinler ısıya dayanıklıdır bu nedenle de tüketime hazır ürünler iyi pişirilmezse toksinler gıda da bulunmaya devam eder.

Başta hayvansal gıdalar olmak üzere birçok gıda çeşidi toksin kaynaklı gıda zehirlenmelerine neden olmaktadır. 

Başta hayvansal kökenli gıdalardan sığır, domuz, hindi ve tavuk eti, özellikle süt tozu ve peynir olmak üzere süt ürünleri, balık ve yumurta, kremalı pasta ürünleri ayrıca süt, şeker ve yumurtadan yapılan dondurulmuş soslar stafilokokal enterotoksin açısından risk oluşturmaktadr.

Taze, uygun koşullarda pişirilmiş, uygun koşullarda saklanan, sıcak ve nemli ortamda saklanmayan, hızla soğutularak saklanmış, 85°C'ye kadar ısıtılarak servis edilen gıdalar her zaman daha güvenlidir.

Zehirlenme belirtileri ortaya çıktıktan sonra, hastanın dinlendirilmesi, kaybettiği sıvının karşılanması gerekir.

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon