Gıda zehirlenmeleri; zararlı mikroorganizmalar veya bunların toksinleri, bitkiler veya kimyasal maddeleri içeren gıdaların yenilmesi nedeni ile meydana gelen hastalıklardır. Gıda zehirlenmeleri genellikle, gıdaların yenilmesinden sonra mide ve bağırsaklarda şiddetli ağrıların başlamasıyla ortaya çıkar.
Gıda zehirlenmeleri enfeksiyon tipi ve toksin tipi gıda zehirlenmeleri olmak üzere gruplara ayrılırlar. Toksin tipi gıda zehirlenlenmeleri; mikroorganizmaların besin maddesi üzerinde ve içinde üremeleri, çoğalmaları sonucu besin maddesine verdikleri toksin ile meydana gelen gıda zehirlenmeleridir. Bu tür zehirlenmelere yaygın olarak;
-Staphylococcus aureus
- Bacillus cereus
-Clostridium botilinum
bakterilerinin toksinleri sebep olur.
Belirtiler mikroorganizmanın toksin tipine ( diarejenik, emetik, nörotoksin,enterotoksin) göre değişkenlik göstermektedir. Yapılan çalışmalar ;yetersiz hijyen ve sanitasyon ile çevre ve tesis koşullarının bulaşmada önemli olduğunu göstermiştir. Et işletmelerindeki personelerlin özellikle kişisel temizliklerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Toksin tipi gıda zehirlenmelerini önlemek için hijyen şartlarına dikkat edilmeli, gıdaların ısıtma ve soğutma sürelerini dikkatlice uygulamalı, personellerin sağlıklarının kontrolünü düzenli yapmalı ve mutfak temizliğine özen gösterilmelidir.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.