Zeytinyağında Kaliteyi Belirleyen Parametreler

Zeytinyağı, zeytinin etli meyvesinin, çekirdeğiyle birlikte sıkılmasıyla elde edildiği için, tohumlardan elde edilen diğer yemeklik yağların aksine; aslında bir “meyve suyu” dur. 

 

Bazı tüketiciler zeytinyağının donmasının ve renginin koyu olmasının kaliteli, bazı tüketiciler ise bu durumun kalitesiz olduğunu gösterdiğini düşünür. Ancak bunların aksine zeytinyağının donması ya da donmaması, renginin açık ya da koyuluğunun kalite göstergesi olmadığı, bu tür özelliklerin tamamen zeytinin yetiştiği bölgeyle ilişkili olduğu bilinmektedir.

 

Zeytinyağının rengine bakarak kaliteli olup olmadığına ait tanımlamaları yapmak son derece güçtür, zeytinin yetiştiği toprağın özellikleri ve hasat zamanının yağın rengini etkiler.

 

Zeytinyağının üretimin zor olması ve zeytincilik sektöründeki problemlerden dolayı zeytinyağı fiyatları sürekli yükselmektedir.

 

Zeytinyağlarının yüksek fiyatlarından dolayı zeytinyağı en çok tağşiş yapılan gıda ürünlerinin başında gelmektedir.

 

Zeytinyağında kaliteyi belirleyen parametrelerin en  önemlileri peroksit değeri, serbest yağ asitliği ve UV soğurma (Özgül soğurma) tayinidir. Bu analizler firmamız tarafından gerçekleştirilmektedir.

 

Fiyatının ucuz olmasından dolayı pamuk yağı ya da zeytinyağına benzer yapısından dolayı fındık yağı kullanılmaktadır. Pamuk yağı renk olarak uymaktadır. Fındık yağı da kimyasal kompozisyonu bakımından zeytinyağına çok benzer.

 

Bu tip tağşişleri tespit edebilmek için hem bu tip kalite analizlerinin yaptırılması hem de zeytinyağının duyusal özelliklerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir.

 

Zeytinyağı Tadım Analizleri bu konuda hem bu işe merak salmış tüketicilere hem de işin profesyonellerine hitap etmektedir. Bu eğitimler belirli periyotlarda firmamız bünyesinde gerçekleştirilmektedir.

 

Hem analizler ile ilgili hem de eğitim ile ilgili bilgi almak için saniter@saniter.com.tr adresine mail atmanız yeterlidir.

 

Büşra Gökdemir

 

Kimya Mühendisi

 

Saniter Gıda Çevre Bilimi Ltd. Şti.

 

Kimya Laboratuvarı Bölüm Sorumlusu