Mikroplastikler, 5 mm'den küçük plastik parçacıklardır ve kozmetik ürünlerde sıklıkla kullanılırlar bunuda yapmış olduğumuz kozmetik analizinden test etmiş bulunmaktayız. Peeling, diş macunu, güneş kremi ve makyaj gibi ürünlerde aşındırıcı veya doku düzenleyici olarak bulunurlar.
Ancak mikroplastiklerin çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Mikroplastikler, su kaynaklarını kirletebilir, deniz canlıları tarafından yutulabilir ve besin zincirine girebilir. Ayrıca, mikroplastiklerin insanlarda solunum ve cilt problemlerine yol açabileceği de düşünülmektedir.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun, mikro plastik içerikli ürünlerin yasaklanmasına ilişkin kararı, 2023 yılında yürürlüğe girmiştir.
Yasak, diş macunundan, makyaj malzemesine, saç spreyinden, yumuşatıcılara ve oyuncaklara kadar çok sayıda ürünü kapsamaktadır.
Ancak geçiş süreci nedeniyle bazı ürünler bir süre daha raflarda kalmaya devam edecektir.
Mikroplastik yasağı ile çevre kirliliğinin azalması, insan sağlığının korunması ve daha sürdürülebilir kozmetik ürünlerin üretilmesi hedeflenmektedir.
Mikroplastiklerin çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, bu konuya önem veren tüketiciler mikroplastik içermeyen kozmetik ve ağız bakım ürünlerini tercih etmektedir. .Firmalar da, bu konuda mikroplastik içermez veya plastik içermez şeklinde beyan ve iddialarını analiz yaptırarak ispatlayabilmektedir.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.