Bize Ulaşın Shopping
Kariyer

Anyonik Aktif Madde Analizi

Anyonik Aktif Madde Tayini

Günümüzde deterjan çeşitlerinin üretiminde aktif madde olarak yaygın bir şekilde lineer alkil benzen sülfonat (LAS) kullanılıyor. Özellikle deterjan üreten firmaların yaşadığı köpük problemini ortadan kaldırıyor olması, 1960’lı yıllardan bu yana aktif madde olarak alkil benzen sülfonat (ABS) yerine LAS kullanımının tercih edilmesini beraberinde getirdi. Elbette bu aktif maddenin kontrolü de yapılıyor.

2005 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından bir tebliğ yayınlandı ve söz konusu testlere dair detaylar da bu tebliğde açıklandı. “Deterjanlarda Bulunan Anyonik, Noniyonik, Amfolitik, Katyonik Yüzey Aktif Maddelerin Biyolojik Parçalanabilirlik Oranı ve Anyonik ile Naniyonik Yüzey Aktif Maddelerin Biyolojik Parçalanabilirlik Oranı Test Metotları Tebliği” kontrolün nasıl yapılması gerektiğini de açıklıyor. İlgili tebliğ kapsamında deterjanlarda bulunan anyonik ve noniyonik maddelerin parçalanabilirlik oranının % 80’den fazla olması gerekiyor. Biyolojik parçalanabilirlik oranı % 80’den az olan aktif maddeleri içeren deterjanların kullanıma sunulması bakanlık tarafından yasaklandı.

Anyonik yüzey aktif maddelerin biyolojik parçalanabilirlik oranının tespit edilmesi için şu yöntemler uygulanabiliyor:

OECD yöntemi
Almanya’da uygulanan yöntem
Fransa’da uygulanan yöntem
İngiltere’de uygulanan yöntem

Elbette bu testlerin laboratuvar ortamında gerçekleştirilmesi gerekiyor. Test, TS EN ISO/IEC 17025 standardı esas alınarak akredite edilmiş bir laboratuvarda gerçekleştirilmelidir.

Bu testlerden birinde TS 5606 yüzey aktif maddeler - deterjanlar – asidik ortamda hidrolize dayanıklı anyonik aktif madde tayini gerçekleştiriliyor. Bu yöntem, asidik ortamda hidrolize dayanıklı anyonik maddelerin miktarını tespit etmek amacıyla yapılır.

TS 5607 yüzey aktif maddeler – deterjanlar – alkali şartlarda hidrolizlenebilen anyonik aktif maddeler - hidrolizlenebilen ve hidrolizlenemeyen anyonik aktif madde tayini ile de test gerçekleştirilebilir. Bu yöntemde ise hidrolizlenebilen ve hidrolizlenemeyen anyonik aktif maddenin içeriğini tespit etmek amaçlanıyor.

Son teknoloji ile donatılmış olan laboratuvarlarda testler çok kısa bir süre içerisinde gerçekleştiriliyor ve sonuçlar iletiliyor.

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon