BRC Gıda standardının 4.11.8 maddesi, özellikle patojenler ve bozulmaya yol açan diğer mikroorganizmalar için risk bazlı çevresel izleme programının uygulanması gerektiğini belirtmektedir. Bu madde gıda güvenliğini sağlamak için işletmelerin çevresel izleme programları (EMP) uygulamasına yönelik gereklilikleri belirlemektedir. Bu gerekliliklere göre, işletmeler çevresel izleme yapmalıdır.
Çevresel izleme, gıda ürünlerinin üretildiği alanlarda, bozulmaya neden olan ve/veya hastalık yapıcı mikroorganizmaların (patojenler) aranması için oluşturulan bir program olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak Patojen çevresel izleme, bu mikroorganizmaların işletme genelindeki yayılımını ve kontrolünü izlemek için kullanılan bir araçtır.
BRC standardı, işletmelerin çevresel izleme programlarında patojen analizleri gerçekleştirmesini zorunlu kılmaktadır. Bu analizler, gıda ürünlerinin kontaminasyonunu önlemek ve tüketici sağlığını korumak için oldukça önem arz etmektedir.
Patojen çevresel izlemenin önemi şu şekilde sıralanabilir:
Patojen çevresel izleme programı, aşağıdaki unsurları içermelidir:
Sonuç olarak, BRC standardı 4.11.8 numaralı maddesi, gıda güvenliğini sağlamak için işletmelerin çevresel izleme programları uygulamasına yönelik gereklilikleri belirlemektedir. Patojen çevresel izleme, gıda ürünlerinin kontaminasyonunu önlemek ve tüketici sağlığını korumak için oldukça önemlidir.
Saniter Laboratuvarında, çevresel izleme programı çerçevesinde başta Salmonella ve Listeria analizi olmak üzere patojen analizleri ve diğer mikroorganizma analizleri gerçekleştirilmektedir.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.