Bize Ulaşın

Cocamide Dea ve Mea İçeren Kozmetiklerde Olası Riskler

  • Blog
  • Cocamide Dea ve Mea İçeren Kozmetiklerde Olası Riskler

Cocamide DEA  (cocamide diethanolamine) ve Cocamide MEA (cocamide monoethanolamine) hindistancevizi yağlarından elde edilen yağ asitleri karışımının diethanolamin ile reaksiyona girmesiyle oluşan maddelerdir. Şampuan, duş jeli, sıvı  el sabunu gibi banyo ürünlerinde ve kozmetiklerde sıklıkla kullanılan emülsifiye edici maddelerdir. Her ikisi de (DEA ve MEA) şampuanlarda inceltici, köpürtücü olarak kullanılmaktadır.

Şampuanlarda köpüğün çok ve kalıcı olmasını sağlayan DEA diğer sülfatlı hammaddelerle birleşince, vücuda teması halinde dahi zarar verebilecek olan nitrozoaminleri oluşturma riski bulunmaktadır.

IARC (Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı), yüksek oranda DEA maruziyetinin insanlarda potansiyel karsinojenik etkiye sahip olduğunu belirtmiştir. Aynı zamanda yüksek orandaki DEA’ nın  kanser riskinin artışına neden olduğu belirtilmiştir. Bunun yanında küçük dozlardaki DEA maruziyeti; deri iritasyonu, alerjik reaksiyonlar ve dermatit oluşumuna neden olabilmektedir.

Cocoamide DEA  2012 yılında Kaliforniya eyaletinde potansiyel kanserojen olarak ilan edilmiştir.

Cocamide DEA  ve Cocamide MEA ‘nın yaratabileceği potasiyel tehlikelerden korunmak isteyenler Cocamide  DEA/MEA içermeyen ürünleri tercih edebilirler. Bu nedenle kozmetik ürün içeriklerinin iyi okunması gerekmektedir.