Sürekli olarak kullanılan deterjanlar, alerjiye neden olabilecek ya da temas ettiği bölgede farklı reaksiyonlar geliştirebilecek çeşitli tahriş edici kimyasal maddeler içerebilir. Deterjanda yer alan yapay kokular da başlıca tahriş edici madde olarak nitelendirilebilir. Deterjan alerjisi belirtileri ise bu ürünlerin içeriğinde yer alan etken maddelere göre değişkenlik gösterir.
Giysiler, insan cildiyle doğrudan temas ettiği için aslında ciltle direkt bir ilişkiye sahiptir. Kıyafette kullanılan malzemelerin özelliklerine göre insan cildi birbirinden çok farklı tepkiler verir. Örnek vermek gerekirse; polyester bir kumaş ile pamuklu kumaşa cilt aynı tepkiyi vermediği gibi, giysiler maruz kaldığı temizleme yöntemleri de cildi doğrudan etki altına alır. Bu durumda günlük temizlikte kullanılan çamaşır deterjanları, kullanan kişide bazı alerjik ve istenmeyen sorunlara neden olabilir. Günümüzde deterjan kullanımının bu derece artması, bazı sağlık sorunlarına neden olan alerjik reaksiyonların artmasına sebep olmuştur.
Temizlik alanında neredeyse her noktada aktif şekilde kullanılan deterjanlar, insan sağlığı açısından çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Evlerde ve işyerlerinde yoğun şekilde deterjana maruz kalan bireylerde bazı hastalıkların ya da deterjan alerjisinin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Yapılan araştırmalar; yoğun ve sürekli olarak deterjan kullanımın astımı ve bazı farklı hastalıkları geliştirme ihtimalinin çok yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Çamaşır deterjanları, yapı itibariyle tahriş edici bileşikler ve kimyasal maddeler içerir. Çamaşır deterjanına karşı, özellikle deterjan alerjisi ya da bazı hassasiyetler ilk kez maruz kalındığında ya da tekrar tekrar kullanıldığında gelişebilir.
Deterjan alerjisi, ciddiye alınması gereken ve hayatı olumsuz etkileyen çok önemli bir alerji çeşididir. Görülen belirtilerle bir ömür boyu sürdürmek ya da bu durumu yok saymak doğru bir tutum değildir. Mutlaka en kısa süre içerisinde doktor kontrolüne gidilmesi ve doktorun belirlediği tedavi sürecinin belirlenen şekilde uygulanması gerekir.
Deterjan alerjisi belirtileri, kullanan her insanda aynı şekilde seyretmez. Çünkü her insanın bünyesi birbirinden farklı olduğu gibi, her ürüne ya da eşyaya karşı gösterdiği vücut bağışıklığı direncinin aynı olmasını beklemek de mümkün değildir. Bu yüzden bu kişilerde zaman zaman deterjan alerjisi görülebilir. Deterjan alerjisi; gösterdiği belirtilerde doğrultusunda bir önemli alerji olarak nitelendirilebilir. Kesin tanı için bir alerji testine ihtiyaç duyulur.
İnsan vücudu bazı maddelere karşı reaksiyon göstererek birbirinden çok farklı belirtiler ortaya koyar. Alerji olarak bilinen bu sağlık sorunu, istenmeyen sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Deterjan alerjisi de bazı insanlarda görülebilen ve vücudun kullanılan malzemeye bir tepki göstermesine sebep olan bir alerji çeşidi olarak nitelendirilebilir. Kişilerin sağlık sorunu yaşamamak için hangi deterjana alerjisi olduğunu mutlaka öğrenmesi gerekir. Bu deterjan kullanılmaya devam edildiği sürece, kişilerde görülen alerji aynı şekilde devam edecek ve yaşam kalitesini düşürecektir. Öyle ki söz konusu deterjan ara vermeden kullanılmaya devam edildiği takdirde, belli bir süre sonra bu alerji belirtileri daha etkili şekilde görülmeye devam eder. Alerji şiddetli ise kişinin deterjanı kullandığı zaman ve seviyeye göre değişiklik gösterebilir.
Deterjan alerjisi, her insanda çok farklı belirtiler gösterebilir iken, görülen belirtiler aşağı yukarı aynıdır. Deterjan kullanan kişiler vücudunda herhangi bir belirti gördüğünde bu alerji ihtimaline karşı birçok araştırma yapar. Ancak bu durum çoğu zaman zaman kaybına neden olur ve bir çözüme ulaşmak zorlaşır. Belirtilerin görülmesi ve şüphe duyulması durumunda sağlık kuruluşlarına giderek neye karşı alerji olduğunu öğrenmek gerekir.
Çamaşır deterjanı içerisinde yer alan kokular, boyalar, koruyucular ve bazı kimyasal maddeler hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kızarıklığa sebep olabilir. Deterjan alerjisinin başlıca belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:
Genel olarak aynı deterjanların düzenli olarak kullanılması, bu belirtilerin her zaman yaşanmasına sebep olur. Bununla birlikte, bu alerjinin şiddeti yıl boyunca çok değişebilir. Yaz mevsiminde cilt nemliyken bu belirtiler azabilir ya da pratik olarak tamamen ortadan kaybolabilir. Daha az kıyafet giyiniyor olmak ve cildin yeri geldiğinde havalandırılması da bu alerji belirtilerinin azalmasına yardımcı olabilir. Kışın cilt çok fazla örtüldüğü için daha az terlenir ve rüzgâr cildi kurutmaya devam eder. Dolayısıyla bu belirtilerin tekrar dönmesi her durumda kaçınılmazdır.
Kullanılan deterjan vücudun her yerine temas ettiği için bu belirtiler vücudun her yerinde ortaya çıkabilir.Örnek vermek gerekirse; yastık kılıfı yıkanırken kullanılan deterjan, kişinin yüzüne temas ettiğinden bu bölgede hassasiyet ve kızarıklık oluşma ihtimali vardır. Çamaşır deterjanları çok yaygın olabilen ya da belli alanlarda sınırlı olabilen kaşıntı, kırmızı bir döküntü olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca kontakt dermatit ismi verilen durumu tetikleme ihtimali vardır. Çok sayıda etki ve belirtiye neden olabilen deterjan alerjisinin kesin bir tanısının konulabilmesi için mutlaka alerji uzmanına başvurmak gerekir.
Deterjan alerjisi, kişinin hayatını çok olumsuz etkileyen bir sağlık sorundur. Çünkü gece ve gündüz yıkanılan kıyafetlerle temas etmek kaçınılmazdır. Sonuç olarak bağışıklık sistemi ve cilt tahrişi ana kaynağından asla kopmaz. Deterjan alerjisi mutlaka dikkate alınmalıdır ve sorunun temeline inilmelidir. Yalnızca semptomlarla yaşamaya çalışmak mantıklı değildir.
Deterjan kullanımı sonrasında alerji belirtilerinden herhangi birinin yaşanması durumunda, en kısa süre içerisinde bir alerji uzmanı ile görüşülmesi gerekir. Ciltte hassasiyete neden olan alerjik reaksiyonu tetikleyen bir alerjenin tespit edilmesi durumunda, ilerleyen süreçlerde tedavi çok daha kolay bir hal alacaktır.
Teşhis edilen aslında deterjanın kendisi değil, kimyasal madde ya da varsa diğer alerjen maddelerdir. Bunun tespit edilmesi için mutlaka detaylı bir şekilde alerji testlerinin yapılması gerekir. Cilt üzerinde belli bir reaksiyon oluşursa, bu bir hassasiyet olduğunu gösterir.
Özellikle çamaşır deterjanları çok sayıda alerjen ve kimyasal madde içerir. Örnek vermek gerekirse; koruyucular, paraben ve enzimler, renkler, boyalar ve çözeltilerden bir ya da bir kaçı alerjik reaksiyon oluşumuna sebep olabilir. Alerji uzmanı tarafından yapılan test ve uygulamalar sayesinde bu alerjen madde tespit edilir. Kişinin mevcut durumu göz önünde bulundurularak tedavi şekli belirlenir ve bir plan oluşturulur. Doktor, hastaya alerjinin etkilerini ortadan kaldırabilecek bazı ilaçlar ve kremler reçete edebilir.
Deterjan alerjisi tedavisi için yapılması gereken birinci basamak bu alerjenlerden kati surette uzak durmaktır. Bu belirtileri gidermek için doktor bazı ilaçlar reçete etse bile, bunun dışında yapılabilecek en önemli şey bu maddelere karşı çok daha dikkatli olmak ve alerji varsa bu kimyasallardan ve diğer alerjen maddelerden kaçınmaktır. Kıyafetleri ve deterjanları alırken, etiketlerini dikkatli bir şekilde okumak ve uygun alanlarda kullanmak çok önemlidir. Aksi takdirde alerjiden tam anlamıyla kurtulmak mümkün değildir.
Alerjisi olan kişilerin, alerjik reaksiyon gösteren durumlardan uzak durması çok önemlidir. Alerjiyi tamamen ortadan kaldırmak hiçbir zaman mümkün olmadığından, deterjan alerjisi olan birinin bu deterjanı tespit ederek uzak durması ilk tedaviyi kendisinin yapması anlamına gelir. Hangi deterjanın alerjik reaksiyona neden olabileceğini tespit etmek isteyen kişiler, bu ürünlerin detaylı analizinin yapılmasını sağlayabilir. Bu sayede vücudunun reaksiyon gösterebileceği kimyasal maddeleri önceden tespit ederek, bu deterjandan uzak durabilir ve alerjik durum yaşamanın önüne geçebilir.
Saniter, kullanılan maddelerin ve deterjanların detaylı analizini yaparak rapor şeklinde tarafınıza sunan nitelikli bir firmadır. Uzun yıllardan bu yana çalışmalarında insan sağlığını ön planda tutan Saniter farkını deneyimlemek için, web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Söz konusu sağlık olduğunda en doğru analiz sonuçları Saniter’de sizi bekliyor.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.