Gıda sektöründe her ürün grubunda ve hemen hemen her üründe tağşiş yapılıyor. Tağşiş; bir ürünün doğallığını, içine başka bir şey karıştırarak bozmak, mevzuata aykırı üretim yapmak anlamlarınıı taşır. Gıdaların doğallığını bozan yani etiketinde beyan edilen maddelerden farklı maddelerin gıdaya katılmasını tanımlayan bir hiledir tağşiş. Tağşiş yapılan gıdalara başlıca et ve süt ürünleri, bitkisel yağlar, alkollü ve alkolsüz içecekler, çikolatalar, enerji içecekler, kahveler, ballar, baharatlar örnek verilebilir.
Et ürünlerinde tağşişlere en fazla kıymalarda rastalanmakta. En çok bilinen kıyma tağşişi tavuk, hindi gibi eti daha ucuz olan kümes hayvanlarının et, kemik, yağ, deri, sakatat, ayak, tırnak, kafa gibi bölümlerinin kıyma makinesinden geçirildikten sonra kırmızı boya ilave edilerek kıyma üretilmesiyle yapılır. Bir diğer tağşiş at, eşek, domuz gibi normal şartlarda tüketmediğimiz hayvanların etlerinin ve sakatatlarının kıyma makinesinde çekilerek gıda boyası karıştırılarak elde edilmesidir. Özellikle salam,sosis gibi ürünlerde tağşiş konusuna daha çok dikkat etmek ve üretici firmaların denetimlerine bu konuda özen göstermek gerekiyor.
Köftede yapılacak tağşiş ve hileler baharatlar ve gıda boyası ile kolayca ört bas edilebiliyor fakat moleküler yöntemlerle yapılacak analizler yapılan tağşişi kolayca saptamamıza imkan sağlıyor. Et ürünlerinde yapılan tağşiş analizlerinde kıymaya,ete başka bir hayvanın karıştırılıp karıştırılmadığı günümüzde laboratuvarlar tarafından saptanabilmekte.Laboratuvarımızda bu analizler hızlı ve güvenilir şekilde yapılmaktadır.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.