Bize Ulaşın Shopping
Kariyer

Etlerde Listeria Monocytogenes Tehlikesi

  • Blog
  • Etlerde Listeria Monocytogenes Tehlikesi

Özellikle yaz aylarında tükettiğimiz gıdalara daha çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Son günlerde en çok rastladığımız gıda zehirlenmesi, etlerde L.monocytogenes kaynaklı zehirlenmelerdir.

L.monocytogenes soğuğa dayanıklı bir bakteri olup, 1- 45 derecelik ortamlarda ve pH 4,4-9,4 seviyesinde üreyebilmektedir. Etkenin bu kadar geniş pH aralıklarında canlı kalabilmesi ve üreyebilmesi birçok gıda maddesinde de gelişerek enfeksiyon riski oluşturmasına yardımcı olabilmektedir.
Enfeksiyonun giriş noktası sindirim sistemi olup, inkubasyon periyodu sindirimi takiben bir gün içerisinde oluşmaktadır.

L. monocytogenes doğada çok yaygın olup su, toprak, kanalizasyon, çürük bitkiler ve hayvan yemlerinden izole edilmiştir.

Listeria enfeksiyonlarında bulaşmanın birincil veya ikincil olarak kontamine olmuş çiğ yada az pişmiş gıdalar ile, pişirme işleminden sonra çeşitli nedenlerle Listeria türleri ile kontamine olmuş gıdalardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Kanalizasyon ve hayvan gübresi atılmış topraklar ile kirlenmiş sebzelerde, kanalizayonda bulunan sudan etkilenen hayvanlarda, etkenin insanlara bulaşmasında önemli bir kaynaktır.

L. monocytogenes insanlarda Listeriosis denilen gıda kaynaklı bir hastalığa neden olmaktadır. Listeriosis, menenjit, hamilelerde düşük, öldürücü septisemi, endokardit ve ensefalit gibi hastalıklara neden olmaktadır. İnsanlarda görülen Listeriosis, hamile kadınlar, fetüs, yeni doğan bebekler, yaşlılar ve çeşitli hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf düşen kişilerde büyük tehlike oluşturmaktadır.

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon