Bize Ulaşın Shopping
  • +90 (216) 470 81 48/49
  • saniter@saniter.com.tr
Kariyer

Ev Yapımı Konservelere Dikkat

  • Blog
  • Ev Yapımı Konservelere Dikkat

Ülkemizde mevsimler değiştikçe bir çok evde çeşitli hazırlıklar yapılıyor.Özellikle yaz aylarının sonunda evlerde konserve ve turşu hazırlıkları başlıyor. Ancak kullanılan malzemelerin satın alınmasından hazırlanmasına kadar her aşamaya dikkat etmek gerekiyor. Çünkü , daha çok konserve besinlerle bulaşan “Clostridium botulinum” bakterisi felce, hatta ölüme bile sebep olabiliyor. Clostiridium botulinum; botulizm hastalığına sebep olan anaerob bir bakteridir. Clostridium botulinum adlı bakterinin toksini ile oluşan, şiddetli gıda zehirlenmelerinin büyük çoğunluğunun uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış konservelerden kaynaklandığı bilinmekte.

Ev Yapımı Konservelere Dikkat

Clostiridium botulinum; botulizm hastalığına sebep olan anaerob bir bakteridir. Ev yapımı konserveler en önemli üreme alanıdır. Toksinlerinin neden olduğu kas felçleri ve gastrointestinal sistem bozuklukları en önemli klinik bulgularıdır.

Paslı ya da paslanabilecek malzemelerden yapılmış kapaklarda patojen mikroorganizma üreme ihtimali yüksektir. Bu nedenle konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar ve paslanmaz kapaklar kullanımalıdır. Kullanımdan önce mutlaka cam kavanozlar 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Kapaklar her konserve yapımında yenilenmelidir. Türkiye’de 2015-2017 yılları arasında saptanan 446 botulinum zehirlenmesi ve buna bağlı görülen 36 ölüm vakası geriye dönük incelendiğinde, vakaların birçoğunda kapağı bozuk,paslı, çizik ya da şişmiş konserve tüketim hikâyesi saptanmış olması da bu konunun önemini göstermektedir. Konservenin açıldıktan sonra yüksek ısıda pişirilmesi içinde bulunan olası bakteri ve toksinlerin hastalık yapmasını engeller.Konserveler genelde pişirilerek tüketilirken balık ve bazı baklagillerin konserveleri çiğ olarak tüketilirler. Çiğ tüketilen konservelerde hastalık riski pişirilenlere oranla çok daha yüksektir.

Evlerde yapılan konservelerden kaynaklanan gıda zehirlenmelerini önlemek için; konservenin kapağına dikkat edilmesi gerekir. Kabarma, bombeleşme varsa asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir. Gerekli kontrollerden geçmiş, analizleri uzmanlarca yapılmış ve üretim tarihi/son tüketim tarihi belli olan ürünleri temin etmek de satın alırken dikkat edildiği sürece daha güvenli bir önlemdir.

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon
Sizin İçin Buradayız. Bize Yazın...