Bize Ulaşın

Fındık Alerjeni

  • Blog
  • Fındık Alerjeni

Alerji, bağışıklık sisteminden vücuda giren veya temas eden maddelere karşı aşırı duyarlı tepkilerdir.Yaşadığımız toplumda insanların %30'u alerjik bünyeye sahiptir. Alerjiler, ev tozu akarları, polenler, bakteriler, ev hayvanlarının tüyleri, bazı gıda proteinleri gibi nedenlerle ortaya çıkar. Alerjik reaksiyona sebep olan bu maddelere de alerjen adı verilir. Alerji çeşitleri arasında sıklıkla rastlanan bir alerji çeşidi de fındık alerjisidir. Fındığın içerdiği ve alerjisi olan kişilerde reaksiyonlara sebep olan bu madde de “fındık alerjeni”dir. Alerjik bir reaksiyon iltihap ve tahrişe neden olur. Belirtiler ve semptomlar alerjen tipine bağlıdır. Alerjik reaksiyonlar bağırsakta, deride, sinüslerde, hava yollarında, gözlerde ve burun pasajlarında oluşabilir. Fındık alerjisi ise fındık tüketildikten yaklaşık 2 saat sonra ortaya çıkar. Belirtileri ise şu şekildedir:

- Ciltte kurdeşen ve egzama
- Gözlerde alerjik konjonktivit
- Bulantı,karın ağrısı,ishal,kusma
- Hırıltı,öksürük,burun akıntısı
- Dudaklarda ve dilde şişme
- Anafilaksi

Anafilaksi tüm vücudu etkileyen, bilinç kaybına,bayılmaya hatta ölümlere sebep olan ve acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir durumdur.Bu nedenle ilgili sağlık kuruluşlarında gerekli alerji testlerinin yapılıp, kişilerin alerjileri konusunda bilgilendirilmesi gerekir. Fındık alerjisi olan bireyler ise fındık ve fındık alerjeni içeren ürünleri tüketmekten kaçınmalıdırlar.
Günümüzde fındık alerjeni laboratuvarlarda hızlı bir şekilde tespit edilebilmektedir. Saniter Laboratuvarı da hızlı ve güvenilir bir yöntem olan ELİSA cihazıyla,fındık ve fındık ürünlerinde fındık alerjeni tespitini akredite olarak gerçekleştirmektedir.