Fındığın depolandığı ortamın bağıl nemi fındıkta bozulmayı etkileyen en önemli faktördür. Yığın halinde depolanan fındıklar havasız kalabildiğinden belirli bölgelerde küf gelişmesi için uygun sıcaklık ve bağıl nem oluşabilmektedir.
Fındıkta mikrobiyal yük, fındığın ihracı açısından büyük önem arz etmektedir. Bu anlamda patojen olarak fındıkta bulunmaması gereken en önemli mikroorganizmalardan biri Salmonella spp.’dir.
Salmonella açısından özellikle açıkta kurutma işlemi yapılan fındıklar risk altındadır. Mikrobiyolojik riski minimize etmek için hasat ve harman sırasında toprakla temas önlenmeli; yüzeylerden bulaşmalar engellenmelidir. Bu anlamda fındıkların Depo sıcaklığı 5-10oC ve depo bağıl nemi % 50-60 arasında olmalıdır.
Yurtdışına gönderilen fındıklarda en çok istenen analizlerden olan Salmonella spp. analizinde Saniter Laboratuvarı, ihraç edilen fındıklar için onaylı laboratuvar olarak 25 yılı aşkın süredir hizmet vermektedir.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.