Bize Ulaşın Shopping
  • +90 (216) 470 81 48/49
  • saniter@saniter.com.tr
Kariyer

Flor Hangi Besinlerde Bulunur?

  • Blog
  • Flor Hangi Besinlerde Bulunur?

Flor ile diş yapısını güçlendirerek, dişlerin dış etkenlere karşı çok daha dirençli ve güçlü olmasını sağlamak mümkündür. Birbirinden farklı flor uygulamaları, çok uzun yıllardan beri diş çürüklerinin oluşmasının önlenmesi konusunda gösterdiği pozitif etkilerinden kaynaklı sıklıkla tercih edilir. İnsan metabolizması için gerekliliği olan bu eser element, vücutta ideal seviyede yer aldığında kişinin flor eksikliğinin sebep olduğu farklı hastalıkların oluşmasının önüne geçer. Aynı zamanda diş ve kemikleri güçlendirerek, diş minesinin çürük oluşumuna engel olmasını sağlar. Dolayısıyla sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmak kolaylaşır.

Flor Hangi Besinlerde Bulunur

İnsan vücudunun ihtiyacı olan flor iyonunu farklı besinlerden, içeceklerden ve gerekli olduğu şartlarda besin takviyelerinden almak günümüz şartlarında mümkündür. Bununla beraber diş hekimlerinin kontrolü altında farklı uygulamalar ile ya da çeşitli ağız bakım ürünleriyle flor ihtiyacının daha yüksek olduğu dişlere flor iyonları kazandırma konusunda olumlu bir katkı sağlayabilirsiniz. Bu sayede flor eksikliği yaşanan dişlerde bu açık rahatlıkla kapatılabilir.

Florür Nedir?

Florür, çözünmüş olan flor elementinin farklı elementlerle bileşik oluşturabileceği bir iyon formu olarak karşınıza çıkar. Flor ise su, hava, toprak etkenleri ile beraber hayvanlarda ve bitkilerde değişik oranlarda yer alan, insan vücudu için gerekli bir temel element olarak bilinen halojendir. İnsan metabolizmasında eser element şeklinde görev alan bu madde, diş ve kemik gibi vücutta yer alan sert dokularda depolanarak bu dokuların aşınmalara karşı gösterdiği direncin çok daha fazla şekilde artmasına neden olabilir. Yapılan florür analizi sonucunda vücuttaki sert dokularda ortalama olarak 2-3g bulunurken, dolaşım sisteminde bulunan kanın her 100 ml’si yaklaşık olarak 0.3 mg flora sahip olduğu ortaya çıkmıştır.

Florun Dişlere Sağladığı Faydalar Nelerdir?

  • Bileşik oluşturma konusunda potansiyel olarak çok yüksek olan florür iyonu; sert dokuların içerisinde yer alan bileşiklere katıldığı takdirde, çevresinde yer alan diğer iyon etkenleriyle sert dokunun içerdiği bileşiklerin yıkılması konusunda koruyucu bir etki gösterir,
  • Çocukların erken yaşlarda yeterince flor alması, diş yapısının sürme öncesinde daha çok güçlenmesini sağlar. Bu dönem içerisinde çocuğun yiyecek, içme suyu ve çeşitli takviyeler sayesinde aldığı flor oluşum sürecinde dişlerin sağlıklı gelişim göstermesine, dişlerin yeterli sağlamlık ve sertlik oranına ulaşmasına yardımcı olur. Bu şekilde diş dokusunu çürüklere karşı daha dayanıklı hale getirmek mümkün olabilir,
  • Diş minesinin içeriği kalsiyum iyonlarına bağlanarak güçlendirebilir ve diş çürüme oranını azaltıcı olarak görev alabilir,
  • Çocukların dişleri sürdükten sonra, hem diş dokusu için hem de plak oluşumunda önemli etki gösterdiği görülür,
  • Diş gelişimi tamamlandıktan sonraki dönemlerde ise diş yüzeyine uygulanan florür iyonları, diş minesinin güç içerisinde kaybetmiş olduğu iyonları geri kazandırma işleminde önemli katkı sağlar.

Vücudun İhtiyacı Olan Flor Hangi Besinlerde Bulunur?

Florür iyonlarını farklı su kaynaklarının değişen oranlarından almak mümkündür. Vücudun ihtiyaç duyduğu aynı zamanda hava, su ve toprağın etkisiyle birçok bitkisel ya da hayvansal gıdayı tüketerek karşılamak da mümkündür. Buna bağlı olarak:

  • Yüzeysel ve Yeraltı Su Kaynakları: Su sistemleri, vücudun ihtiyacı olan florürü besinler sayesinde alabilme konusunda çok önemli bir yardımcıdır. Su sistemlerinin içeriği florür iyonları, özellikle gelişim çağında olan çocukların diş sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Dolaşım yolu aracılığı ile gelişmekte olan dişlerin yapısına florürün katılmasına katkı sağlayabilir. Suların içerdiği florür miktarı, birçok çevresel unsur olması sebebiyle farklılık gösterebilir. Özellikle su dağıtım sistemlerinde florür iyonu doğal olarak bulunabilir ya da florür iyonunun yetersiz kalması durumunda yapay olarak sonradan eklenebilir,
  • Hayvansal Gıdalar: Hayvanlarda farklı tüketim alışkanlıkları ile değişen miktarlarda flor depolandığı söylenebilir. Birçok hayvanın etinde ve iç organlarında yer alan florür, insan sağlığı açısından çok önemli bir konumda yer alır. Bununla beraber yumurta flor elementi içeren çok sağlıklı bir besindir. Deniz suyunda yaşamasından kaynaklı balık ve diğer deniz ürünleri de flor açısından son derece zengin olan besin kaynakları olarak sayılabilir,
  • Bitkiler: Bitkilerin içeriği flor oranı, bulundukları toprağın özelliklerine ve çevresel koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Özellikle çaylar, en yüksek oranda flor içeren bitkiler arasına yer alır. Sebzeler arasında ise ıspanak, meyveler arasında ise elma flor içeriği ile dikkat çekmeye devam eder. Bununla beraber bakliyatlar arasında yulaf ve pirinç önemli oranda flor maddesi içerir.

Florlu Diş Macunu Ne İşe Yarar?

Florürlü diş macunu, florür iyonlarını içerdiği için dişlerin ihtiyacı olan bu iyonları topikal uygulamalar sayesinde karşılayabilme konusunda yardımcı olmak amacıyla üretilen rutin ağız bakımı ürünlerinden biridir. Dişlerin düzenli şekilde flor içeren bir diş macunu ile fırçalanması, çürük etkenlerine karşı etkili bir koruma sağlaması açısından önemlidir. Bu koruma mekanizmasını oluşturma konusunda, florürlü diş macunlarının kullanımının birçok farklı faydası vardır. Ağız bakımı konusunda florürün sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bu madde çok kolay bir şekilde bulunabilir,
  • İşlemi günlük olarak tekrar edebilmek için uygun olan bir içeriğe sahiptir,
  • Florür iyonunun pratik bir şekilde ya da kısa süre içerisinde dişlere uygulanması mümkündür,
  • Diş minesinin sahip olduğu kristal yapıyı güçlendirme konusunda katkı sağlarken, aynı zamanda mine tabakasını asitlerin yıkıcı etkilerine karşı çok daha dirençli bir hale getirme özelliği vardır,
  • Diş yüzeyinde uygulama yapılmasına izin verdiğinden, diş minesinin günlük olarak tamir mekanizmasında yardımcı bir etki göstermesi mümkündür,
  • Zararlı olan bakterilerin metabolizmalarını etkileyerek, diş dokusunda herhangi bir hastalık oluşma ihtimalini azaltır,
  • Diş yüzeyinde plakların mekanik şekilde temizlenmesine yardımcı olarak, bakteri oluşan ortamlardan uzaklaştırılması konusunda katkı sağladığı görülür.

Rutin bir ağız bakımı için uygun olan diş fırçalarını ve ideal diş fırçalama yöntemlerini tercih ederek florür olan diş macunlarından daha etkin bir şekilde fayda sağlayabilirsiniz.

Başta diş sağlığı olmak üzere, kemik sağlığı üzerinde de çok önemli bir rol oynayan flor minerali, doğru bir beslenme programı ile günlük olarak alınması gereken dozlarda vücuda alınmalıdır. İçeriğinde bulunan flor, besinlerin günlük olarak tüketiminin gerçekleştirilmesi diş ve kemik sağlığının korunması konusunda önemli bir rol oynar. Dişlerde yeni çürüklerin oluşumunu önleyen hatta diş çürüklerini onarma özelliği bulunan bu mineral, ağız bakım ürünlerinin birçoğunda yer alır.

Florür çok faydalı bir mineral olsa bile, fazla miktarlarda alınan flor dişlerde koyu sarı- kahverengi bir görünümün ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu durum ise tıp literatüründe florozis hastalığı olarak isimlendirilir. Tek seferde alınan dozda aşırıya kaçılması durumunda, akut flor toksisitesine neden olabildiğinden, bu kişilerde karın ağrısı, kusma, kas spazmları ve bayılma gibi sorunlara yol açabilir.

Flor Eksikliği

Günlük olarak flor ihtiyacının doğru bir beslenme diyeti ile karşılanmaması durumunda, mineral bakımından etkili ve güçlü gıda takviyeleri kullanılması gerekir. İnsan vücudunda flor eksikliği vücudun savunma mekanizmasını devreye sokarak bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Flor eksikliğini gösteren bazı belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Flor eksikliğinde bağlı olarak kişinin vücut direnci düşer,
  • Diş minesinde ortaya çıkan bazı hassasiyetler, flor eksikliğinin belirtisi olarak görülebilir,
  • Kemiklerde oluşan güçsüzlük ve zayıflama vücutta flor eksikliğinin bir belirtisi olarak nitelendirilir,
  • Kemiklerin kolay bir şekilde kırılması olarak ortaya çıkabilir,
  • Diş dayanıklılığının azalması, flor eksikliği belirtisidir,

Flor eksikliği belirtileri, ekstra mikrobiyolojik gıda analizleri yapılarak fark edildiği andan itibaren mutlaka dikkate alınmalıdır. Flor eksikliği beraberinde farklı sistemik bazı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Bu yüzden kişilerin bu belirtileri dikkate almaları ve bu konuda alanında uzman bir hekim tarafından mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Teşhisin konulması ile beraber en kısa süre içerisinde uygun tedavinin başlatılması flor eksikliğinin önlenmesine önemli bir rol oynar. Doktor önerilerinden yola çıkarak uygulanan bir diyet programına ek olarak alınacak olan flor içerikli gıda takviyeleri, yine flor bakımından vücuttan bu eksikliğin giderilmesini sağlar.

Flor Minerali Analizi Saniter’de

İnsan vücudu için önemli bir yeri olan flor mineralinin hangi besinlerde olduğunun tespit edilebilmesi için doğru şekilde analiz edilmesi gerekir. Saniter, gıda analizleri ve her zaman üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile ön plana çıkan, doğru analiz sonuçlarını en kısa süre içerisinde rapor halinde tarafınıza ileten bir firma olarak karşınıza çıkar. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi ve analiz sonuçlarından yola çıkarak en doğru kanıya varma konusunda yardımcı olan Saniter, söz konusu gıda gibi çeşitli maddelerin sağlıklı olduğuna dair analiz sonuçlarına ulaşmak olduğunda, kalite ve güvenin tek adresi olmaya devam ediyor.

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon
Sizin İçin Buradayız. Bize Yazın...