Bize Ulaşın Shopping
  • +90 (216) 470 81 48/49
  • saniter@saniter.com.tr
Kariyer

Gıdalarda Bulunan Başlıca Toksinler

  • Blog
  • Gıdalarda Bulunan Başlıca Toksinler

Mikotoksinler; yetişme sürecinde, doğrudan hasat sırasında, işleme sırasında, işlemeyi izleyen evrede ya da depolama evresinde gıdalara bulaşabilir veya gıdalarda gelişebilirler. Hayvanlar da toksin riskinin bulaşması bakımından doğrudan tehlike taşıyan faktörler olabildiği gibi, yaşamdaki büyüme sürecinde veya tüketim esnasında doğal biyodöngü ile bağlantılı olarak toksik maddelerin tüketiciye geçişinde etken faktör olabilmektedirler.

Aflatoksinler

Aflatoksinler; mısır, yerfıstığı, ceviz, Brezilya fıstığı, keten tohumu, karbonhidrat içeriği yüksek olan diğer gıdalar ve hatta bitki ve baharatların sık görülen kontaminantlarındandır. Gıdaları tarlada ekili oldukları zamandan başlayarak büyüme, hasat, nakliyat, kötü depolama koşulları, üretim sırasındaki koşullar ve hatta hazır gıda olarak kullanılan ürünün raf ömrü esnasında, kısacası ekimden tüketime kadar her aşamada kontamine edebilirler.

Okratoksin

Okratoksinler (OTA); arpa, mısır, buğday, çavdar ve yulafın yanı sıra fasulye, incir, kuru üzüm, zeytin, kabuklu yemişler, kahve tohumu, baharatlar ve greyfurt suyunda da bulunabilmektedirler. Şifalı bitkiler ve bitki çayları uygunsuz ve mantar üremesine elverişli koşullarda saklanmışsa kullanmadan önce mikotoksin analizi yapılmalıdır. Kahvede olduğu kadar, bira gibi fermentasyon ürünlerinde de OTA kalıntılarına rastlanmıştır.

Zearalenon (ZON)

Zearalenon (ZON); mısır, arpa, yulaf, buğday ve darılarda yaygın olarak bulunabilen, Fusarium türleri tarafından farklı şartlarda üretilebilen östrojenik yapılı bir mikotoksindir.

Deoksinivalenol (DON)

Deoksinivalenol Fusarium türleri tarafından oluşturulan trikotesenler grubuna dahildir. Deoksinivalenol özellikle tahıllar gibi bitkisel ürünlerde bulunmaktadır. Trikotesenlerden deoksinivalenol, 3-acetil- ve 15 asetil deoksinivalenol çoğunlukla Buğday, mısır ve piriçte toksin konsantrasyonu çoğunlukla ppm düzeyindedir. Bağışıklık sistemini etkileyen bu toksinler insan ve hayvan sağlığı üzerinde risk oluşturmaktadır.

Gıdalarda yapılan tüm bu analizler firmamızda gerçekleştirilmektedir.

İletişim için saniter@saniter.com.tr adresine mail atmanız yeterlidir.

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon
Sizin İçin Buradayız. Bize Yazın...