Çevresel sorunların her geçen gün daha karmaşık hale gelmesi ile mikroskobik olan ancak etkisi çok büyük sorun olan mikroplastikler; dünya sağlığı açısından çok ciddi bir tehdit unsuru olarak ön plana çıkar. Bu minik plastik parçacıklarını içeren nehir, okyanus ve göllere, topraktan solunan havaya kadar birçok ortamda aktif olarak yer almaları, ekosistemlere ve insan sağlığına çok büyük bir potansiyel risk oluşturur.
Mikroplastik, genel olarak beş milimetreden daha küçük şekilde ölçülen mikroskobik plastik parçacıklara verilen bir isimdir. Bu parçacıklar, genel olarak daha büyük plastik ürünlerin çevresel etkileşimler sonunda parçalanması ya da kişisel bakım ürünlerinde aktif şekilde kullanılan mikro boncuklar gibi maddelerden kaynaklanabilir. Mikroplastikler, nehir, okyanus ve göllerde, toprakta, alınan nefeste bile yaygın olarak bulunabilir. Bu plastik parçacıklar ile çevresel bozunma süreçleri, dalga erozyonu, güneş ışığı ve mekanik etkileşimlerle giderek çok daha büyük boyutlara ayrılır. Mikroplastiklerin bu kadar küçük boyutlara sahip olması, biyolojik çözülme süreçlerine karşı daha dirençli olmasına ve çevresel ortamlarda daha uzun süre kalmasına yardımcı olur.
Mikroplastikler aynı zamanda ekosistem sağlığı, deniz yaşamı ve insan sağlığı üzerinde çok büyük risklere ev sahipliği yapabilir. Bu yüzden bu küçük plastik parçacıkların azaltılması ve kontrol altına alınması son derece önemlidir. Dolayısıyla mikroplastikler çevresel etki açısından büyük bir endişe kaynağı olarak görülür. Özellikle deniz yaşamı üzerinde etkileri dikkate alındığında, balıklar başta olmak üzere çeşitli deniz organizmalarının mikroplastikleri besin zincirine dahil edilmeleri ve bu yolla insanların mikroplastiklere maruz kalması kaçınılmazdır. Aynı zamanda mikroplastiklerin toprak içerisinde birikmesi tarım ürünlerini doğrudan etkileyebilir ve bu da gıda kaynaklarını etkileyebilir.
Mikroplastikleri çevrede çok uzun süre boyunca kalabilmesi ciddi bir endişeye neden olur. Sahip olduğu küçük boyutları ve biyolojik çözülme dirençlerinden kaynaklı, bu parçacıklar farklı ekosistemlerde birikme yaparak biyoçeşitliliği ve ekosistem sağlığını tehdit edebilir. Su ortamlarında bulunan mikroplastikler, deniz organizmaları tarafından tüketilebilir ve buna bağlı olarak tüm besin zinciri bu olumsuz durumdan etkilenebilir.
Günlük hayatta mikroplastik kullanımını azaltmanın bazı yolları vardır. Bu yollar şu şekilde sıralanabilir:
Mikroplastiklere karşı mücadele, aslında bireysel seçimlerle başlayan ve sonrasında geniş bir topluluk katılımına kadar uzanan kolektif bir çaba gerektirir. Bu önlemleri günlük hayatın içerisine entegre ederek, mikroplastiklerin azalmasına katkı sağlamak, çevresel ve sürdürülebilir sorumluluk kültürünü teşvik etmek gerekir. Plastik olmayan bir geleceğe doğru atılan adımlar ilk etapta zorlayıcı olabilir. Ancak bu konuda bilinçli seçimler yapmak, farkındalık ve değişime olan bağlılıkla beraber gelecek nesiller için çok daha sağlıklı bir gezegen bırakmaya yardımcı olur.
Birincil ve ikincil kullanımlar açısından mikroplastik malzemeleri oluşturan iki ana kategori vardır. Birincil mikroplastikler; kozmetik gibi ticari kullanıma özel olarak üretilen küçük partiküllerin yanı sıra kıyafet ve balık ağı gibi diğer tekstil ürünlerinden dökülen mikro lifler olarak nitelendirilir. İkincil mikroplastikler işe daha çok su şişesi gibi büyük plastiklerin parçalanmasından kaynaklı oluşan parçacıklar olarak bilinir. Her iki bozulma durumuna da başta güneş radyasyonu ve okyanus dalgaları olmak üzere iki farklı çevresel etkene maruz kalma durumu sebep olur. Bir kirletici olan bu mikroplastikler çevre ve hayvan sağlığı açısından çok riskli olabilir.
Mikroplastikler ile alakalı sorun, herhangi bir boyuttaki parçalar kolay şekilde zararsız moleküllere dönüşemez. Plastiklerin bu noktada ayrışması; yüzlerce ve hatta binlerce yıl alabilir. Bu arada ise çevreye çok büyük zararlar verir. Kumsallarda bulunan mikroplastikler; kum içerisinde küçük, çok renkli plastik parçalar olarak görülebilir. Okyanuslarda ise deniz hayvanları sürekli olarak mikroplastik kirliliğine maruz kalır. Fırtına oluşumu ile akıntılar sayesinde dünyanın her yerine taşınan mikroplastik partiküllerin izi, planktondan balinalara kadar birçok deniz organizmasında, ticari deniz ürünlerde ve hatta içme suyunda bile tespit edilebilir durumdadır. Bu mikroplastik oluşumun uzun vadede zararlarından daha az etkilenmek için, günlük olarak plastik kullanımını en az seviyeye çekmek son derece önemli bir adımdır.
Plastik; modern dünyanın çok önemli parçalarından biri olarak neredeyse her yerde karşınıza çıkar. Günlük hayatın içerisinde birçok farklı yerde, farklı amaçla kullanılan plastikler en fazla tercih edilen malzemeler arasında yer alır. Ancak söz konusu olan plastik bu kadar sık kullanılmasına rağmen aynı zamanda doğaya da en çok zarar veren maddeler arasında yer alır. Günlük olarak plastik maruziyetini azaltmanın ve plastik tüketimini en aza indirmenin önemi ise her geçen gün daha belirgin hale gelir.
Plastik kirliliği; insan sağlığına ve çevreye çok ciddi zararlar veren global bir sorun olarak nitelendirilir. Plastik atıklar, aynı zamanda doğal yaşam alanlarını tehdit ederek deniz ve okyanusları kirletir. Hayvanların yaşamını tehlikeye atarken, geri dönüştürülemeyen bu malzemeler ile uzun vadede insan sağlığı çok olumsuz etkilerle karşı karşıya kalır. Bu yüzden günlük hayatta plastik kullanımını ne şekilde azaltabileceği hakkında bilgi sahibi olmak son derece önemlidir.
Daha az mikroplastik malzemeye maruz kalmak; sadece çevreyi korumakla sınırlı kalmaz. Aynı zamanda ekonomik olarak sürdürülebilirlik ve bireysel sağlık açısından çok büyük faydaları beraberinde getirir. Günlük hayatta mikroplastik kullanımını azaltarak, doğanın uzun vadede korunmasını sağlayabilir ve gelecek nesillere çok daha temiz bir dünya bırakabilirsiniz. Plastik kullanımını azaltarak geri dönüşüm alışkanlıklarını geliştirmek, tekrar kullanılabilir olan ürünleri tercih ederek plastik alternatiflerine yönelmek gibi basit adımları uygulamak; bu büyük sorunun çözümüne yönelik çok önemli adımlardır.
Plastik kullanımını en az seviyeye çekmenin önemi; geleceğe daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünya olmasını sağlamaktır. Bu yüzden günlük olarak mikroplastik maruziyetini azaltmak için şu adımları uygulamak mantıklı olabilir:
Aktif olarak kullanılan ürünlerde mikroplastik varlığını tespit etmek, daha doğru ürünlere yönelmek açısından gereklidir. Saniter; mikroplastik analizi konusunda üst düzey kalite standartlarında çalışmalara imza atan nitelikli bir firmadır. Uzun süredir çeşitli ürünlerde plastik analizi gerçekleştiren firmamız, en doğru analiz sonuçlarını kısa süre içerisinde rapor haline getirir ve tarafınıza ulaştırır. Sizde Saniter kalitesini deneyimlemek istediğinizde web sitemizi ziyaret etmeniz ve alanında uzman ekibimizle irtibata geçmeniz yeterlidir.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.