Havuz suyu numuneleriniz tarafımızca alınarak yönetmeliklere uygun olarak analiz edilmektedir. Yüzme havuzlarının temizliği, insan sağlığı açısından son derece önemli bir konudur. Yüzme havuzlarının temizliğine dikkat edilmemesi durumunda farklı enfeksiyonların ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Özellikle ortak kullanım alanı olan havuzlarda düzenli olarak dezenfeksiyon işleminin uygulanmaması durumunda hastalıkların yayılması kaçınılmazdır. Halk sağlığını doğrudan ilgilendiren havuz suyu analizi için bir takım yasal mevzuat kuralları mevcuttur.
Havuz yüzü analizi; Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında uygulanan önemli bir analiz türüdür. Bu yönetmeliğin temel amacı ise kapalı ve açık havuz suyunun hijyenin koşullara uygun olup olmadığı, yüzme havuzu suyunun kalitesinin tespit edilmesi, izlenmesi ve denetlenmesi ile alakalı olan tüm usulleri düzenler.
Yüzme havuzları çok fazla kişinin aynı anda kullandığı ortak alanlardan biridir. Bu yüzden havuzlarda düzenli kontrollerin yapılmaması halinde hastalık bulaşma riski çok yüksektir. Hijyenik olmayan havuz ve deniz suyu ile bulaşma ihtimali olan hastalıklar arasında üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, mide hastalıkları ve hepatit gibi hastalıklar yer alır. Böyle hastalıkların havuz yoluyla bulaşmaması için yüzme havuzu dezenfeksiyonunun mutlaka yapılması gerekir.
Özellikle ticari yüzme havuzlarında yüzme havuzu analizi zorunlu şekilde gerçekleştirilir. Bu analizler kapsamında periyodik şekilde havuz temizliği yapılır. Sağlık bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bu önemli analizler açık ve kapalı havuzlarda, termal havuzlarda, aqua parklarda ve buna benzer yapılarda havuzlarının uyması gereken sağlık esaslarını tespit etmiştir.
Ticari açıdan kullanılan yüzme havuzlarının düzenli olarak denetimleri yapılır. Ticari olarak faaliyet gösteren havuzlarda her en az bir kere numune almak şarttır. Ticari yüzme havuz analizlerinin yapılması için Halk Sağlığı Laboratuvarlarının raporları geçerli olarak kabul edilir. Müstakil ev havuzları, site havuzları gibi ticari amaçla kullanılmayan havuzlarda ise Akredite laboratuvarların raporlarının kullanımı söz konusudur. Bu noktada Saniter havuz suyu kimyasal testi ile en doğru sonuçlara ulaşmasına yardımcı olur.
Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmelik kapsamında yüzme havuzlarında bulunması gereken ''Ek-1 Kimyasal Özellikler'', ''Ek-2 Fiziksel Özellikler'' ve son olarak ''Ek-3 Mikrobiyolojik özellikler'' tespit edilmelidir. Söz konusu olan her bir parametre için ayrı bir sınır değeri bulunur.
Ticari bir amaç gütmeyen kişisel yüzme havuzları için ise Halk Sağlığı Laboratuvarları tarafından havuz suyu analizlerinin yapılması zorunlu kabul edilmez. Sadece alanında uzman bir laboratuvarın raporu bu durumda geçerlidir.
Havuz suyu analizleri; kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik olarak gerçekleştirilir. Bu analizlerin ilk aşamasında havuz suyunda uygun şartlarda numune alınması gerekir. Sonrasında ise alınan bu numune ile ilgili analiz, ölçüm ve raporlama gerçekleştirilir.
Mikrobiyoloji analizine sahip olan bu numuneler en kısa süre içerisinde laboratuvara ulaştırılmak zorundadır. Analiz işlemleri hemen başlanır ve mikrobiyoloji analizlerinde numune alınan numune kaplarının steril olması gerekir. Steril kaplar içerisinde numune alınarak uygun bir soğuk zincirde taşıma işlemi yapılır. Yüzme havuzu analiz işlemlerine ise en geç 24 saat içerisinde başlanması gerekir.
Havuz suyu kimyasal analizler; suyun sahip olduğu klor düzeyi, pH seviyesi, alkalilik ve siyanür gibi çeşitli kimyasal bileşenleri ölçmek için yapılır. Bu analizler sayesinde suyun dengesini sağlamak, mikroorganizmaları kontrol altına almak ve kimyasal olarak yan etkileri önlemek mümkün hale gelir. Buna bağlı olarak:
Fiziksel analizler: Fiziksel analizler, suyun sahip olduğu renk, koku, tat ve berraklığını değerlendirmek için yapılır. Bu unsurlar suyun kalitesini direkt olarak etkileyen dış etkenleri belirlemek ve gözle görülen sorunları tespit etmek amacıyla önem arz eder,
Mikrobiyolojik analizler: Mikrobiyolojik analizler ise havuz suyunda bulunan virüs, bakteri ve diğer çeşitli mikroorganizmaların varlığını kontrol altına alır. Bu analizler ise suyun sağlık standartlarına uygun olup olmadığını belirlemek ve sudan kaynaklanan hastalıkları önlemek için kritik kabul edilir. Ayrıca enterokok, e. Coli ve koliform kontrollerine havuz suyu analizleri sırasında mutlaka bakılması gerekir.
Havuz kimyasalları müstakil evlerin havuzlarında günde 1 kez ve kış aylarında ise haftada bir kere kontrol edilmelidir. Bu suyun pH 7,2 ile 7,8 arasında tutulması gerekir. Bu ölçekte pH değeri ne kadar düşük olursa, havuzun klor ihtiyacı da doğal olarak o kadar az olacaktır. pH değeri yükseldikçe klor daha az aktif hale gelmeye başlar. Bu yüzden birçok tüketici havuz içerisine klor eklemeye devam eder. 7.0 pH değerinde klor yaklaşık olarak %50 aktif ve havuz suyu pH değeri 8.0 'de yaklaşık olarak %10 aktiftir. Havuz suyunun pH değerini doğru şekilde kontrol etmek, çok daha az kullanarak ihtiyaç duymaya ve az havuz kloru kullanmaya neden olur.
Yüzen bireylerin sağlığını koruma altına almak için, havuz klor suyunu kontrol altına almak için havuz ya da kaplıca suyunun her gün test edilmesi gerekir. Havuz suyunda klor değerinin 0 pmm olması halinde üretici firmanın kullanım talimatında belirtilen günlük olan kullanım oranının iki katı klor eklemesi yapmayı gerektirir.
Havuz kontrollerinde sık yapılan hatalar; suyun kalite oranını düşülerek kullanıcıların sağlığını büyük ölçüde tehlikeye atar. Bu hatalardan en önemlisi klor ve pH seviyesinin düzenli şekilde kontrol edilmemesidir. pH ve klor dengesinin bozulması durumunda hem suyun hijyeni olumsuz anlamda etkilenir hem de kullanıcıların göz ve cilt sağlığı tehlikeye girer.
Bir diğer yaygın şekilde yapılan hata ise havuzun filtre suyunun ihmal edilmesi durumudur. Filtrelerin düzenli şekilde temizlenmemesi, havuz suyunda yabancı maddelerin ve tortuların birikmesine sebep olabilir. bu durum ise suyun hijyenik olmayan bulanık bir hale gelmesine sebep olur. Filtre sistemlerinin düzenli olarak bakılması, suyun kalitesini koruma altına almak açısından son derece önemlidir.
Havuz temizliğinde yapılan diğer hata ise kimyasalların yanlış şekilde kullanılmasıdır. Örnek vermek gerekirse; klor gibi kimyasalların aşırı derece ya da yetersiz kullanılması, suyun sağlıksız hale gelmesine sebep olabilir. bu kimyasalların doğru dozda kullanılması durumunda hem suyun hijyenik kalması sağlanır hem de kullanıcıların sağlığı daha rahat şekilde koruma altına alınır.
Ayrıca havuzun duvarlarının ve tabanının yeterince temizlenmemesi sık yapılan hatalardan bir diğeridir. Bu temizlik işlemlerinin ihmal edilmesi halinde havuz içerisinde bakteri ve yosun oluşumuna zemin hazırlanmış olur. Bu yüzden havuzun duvarları ve tabanı da düzenli olarak mutlaka temizlenmelidir.
Havuz suyunun temiz olması için havuz dezenfeksiyonu ve temizlik ile beraber havuzun denge tankının da temizlik ve dezenfeksiyonunun mutlaka yapılması gerekir.
Havuz suyu analizi; sağlıklı bir yüzme deneyimi açısından son derece gerekli olan bir durumdur. Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik olarak gerçekleştirilen bu analizler; havuz suyunun kalitesini kontrol etmek ve suyun insan sağlığına uygunluğunu sağlamak için kapsamlı bir yaklaşımı ortaya koyar. Bu analizler ile işletmeler ve havuz sahipleri su kalitesini optimize eder ve kullanıcıların sağlıklarını koruma noktasında beklentileri karşılayan sonuçlar elde edilir.
Düzenli kontroller sağlandığında sağlıklı havuz kullanımı mümkündür. Bunun için yüzme havuzu mikrobiyolojik analizlerinin doğru analiz firması tarafından yapılması son derece önemlidir. Aksi takdirde çok daha sağlıklı ve verimli bir yüzme havuzu ile beklentilerin karşılanması mümkün değildir. Saniter; havuz suyu kimyasal testi uygulamalarını üst düzey kalitede gerçekleştiren nitelikli bir firmadır. En doğru analiz sonuçlarına kısa süre içerisinde sahip olmak ve sağlıklı bir yüzme havuzuna sahip olmak için hemen firmamızın web sitesini ziyaret edebilirsiniz.