Bize Ulaşın
  • +90 (216) 470 81 48/49
  • saniter@saniter.com.tr
Kariyer

Hazır Yemeklerde Mikrobiyolojik Analiz Kriterleri

  • Blog
  • Hazır Yemeklerde Mikrobiyolojik Analiz Kriterleri

Çok şık bir restoranda çok güzel bir sunum ile masanıza gelen tabaktaki yemek eğer hijyene dikkat edilmediyse sizi hastanelik edebilir. Tüm tüketime hazır gıdalar belli mikrobiyolojik kriterlere uymak zorundadır. 

Hazır yemekler TGK Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği’nde  4 ana kısıma ayrılmaktadır. Bu kısımlar; tüketime hazır et-sebze yemekleri, tüketime hazır salata ve mezeler,tüketime hazır her türlü unlu mamul,tüketime hazır pişirilmiş tatlılar olarak sıralanmaktadır.

Bu kısımlara ait yapılması gereken mikrobiyolojik analizler ve limitleri ise şöyledir.

1.Tüketime hazır her türlü et ve sebze yemekleri:

Mikrobiyolojik Analizler

Limitler

Stafilokokal enterotoksinler

Bulunmamalı

B.cereus

100-1000 cfu/g

Salmonella

Bulunmamalı

2.Tüketime hazır her türlü salata ve soğuk mezeler

Mikrobiyolojik Analizler

Limitler

Stafilokokal enterotoksinler

Bulunmamalı

Listeria monocytogenes

Bulunmamalı

Salmonella

Bulunmamalı

E.coli

10 cfu/g

 3.Tüketime hazır her türlü unlu mamul (makarna, pide, lahmacun, pizza, mantı, börek)

Mikrobiyolojik Analizler

Limitler

Stafilokokal enterotoksinler

Bulunmamalı

B.cereus

100-1000 cfu/g

Salmonella

Bulunmamalı

E.coli

˂10 cfu/g

4.Tüketime hazır her türlü pişirilmiş  tatlı (puding,muhallebi,aşure)

Mikrobiyolojik Analizler

Limitler

Stafilokokal enterotoksinler

Bulunmamalı

Salmonella

Bulunmamalı

Başta restoranlar olmak üzere hazır yemek sektöründeki tüm firmaların  kodeksteki bu kriterlere uyması gerekmektedir. Dolayısıyla tüketicilerin de bu bilinçle hareket edip, firmaların düzenli olarak mikrobiyolojik analizlerini yaptırıp yaptırmadığını sorgulaması gerekmektedir.

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon
Sizin İçin Buradayız. Bize Yazın...