Günümüzde iyi beslenme en fazla araştırılan ve paylaşılan konulardan biri olarak karşınıza çıkar. Farklı bilgi araçları ve internetin yaygın şekilde kullanılmaya başlamasıyla beraber insanlar sağlıkla alakalı konuların giderek daha fazla farkına varmaya başlamıştır. Bu yüzden kozmetik ürünlerin bir süpermarkete ulaşmadan önce geçirdiği süreçlerin her bir aşamasını anlamak tüketim açısından son derece önemlidir. Ancak birçok insan sahip olduğu tüm teknik bilgilere rağmen kimyasal analiz süreçlerini ve ne işe taradığını tam olarak bilmiyor. Kimyasal analiz laboratuvarlarının rolü ve önemi hakkında bilgi sahibi olmak, ürün güvenliği testleri ile doğru maddeleri kullanmaya yardımcı olur. Kozmetik ürünler ve çevremizde birçok farklı maddeyle ilgilendiren kimyasal analizler sağlık açısından son derece önemlidir.

kimyasal-analiz-laboratuvarlarinin-rolu-ve-onemi.jpg

Genel sağlık açısından önemli bir kaynak olarak nitelendirilen ürün içeriği analizi, kozmetik ürünlerin fizikokimyasal analizi olarak da ifade edilebilir. Bu yüzden kozmetik ürünler satışa çıkmadan önce farklı testlerin yapılması önemlidir. Artan dünya nüfusu ile beraber kullanılan kozmetik ürünlerin önemi de sürekli olarak artmaya devam eder. Kullanılan ürünlerin insan ve hayvan sağlığı üzerindeki etkileri belli başlı bir öneme sahiptir. Günümüzde kozmetik ürünlere dahil edilen ya da halihazırda kendi içerisinde barındırdığı maddeler; ürünlerin yegane kalite parametrelerini oluşturur. Bu kalite parametrelerini tespit etmek için belli analizlere ihtiyaç duyulması kaçınılmazdır.

Kimyasal Analiz Nedir?

Kimyasal analiz, kozmetik ürünlerin ve birçok farklı maddenin içeriğini tespit etmek için yapılan özel laboratuvar hizmetleridir. Günümüzde insanların kullanımına sunulan birçok farklı maddenin kimyasal analizini yapmak zorunlu kabul edilir. Deterjan başta olmak üzere süte kadar birçok madde hijyen ve sağlık koşulları açısından kalite kontrol analizlerine tabi tutulur. Kimyasal analiz; herhangi bir maddenin bileşenlerinin özelliklerini, yapısını ve miktarlarını belirlemek için aktif olarak kullanılan bir uygulamadır. Bu analizler, maddeyi oluşturan elementleri, fonksiyonel grupları ve kimyasal özellikleri tespit etmek amacıyla yapılır. Saniter'de büyük bir özenle yapılan kimyasal analiz testi, büyük bir titizlikle gerçekleştirilir ve rapor halinde tarafınıza ulaştırılır.

Kurumların ihtiyacı olan ve tüketiciler için çok önemli olan kaliteyi elde etmek için akredite laboratuvar testlerini yapmaktan sorumlu olan özel laboratuvarlar vardır. Örnek vermek gerekirse; belli bir yap ve bir parça et ürününün fiziksel ve kimyasal analizinde mevcut olarak kullanılan farklı yöntemler hayata geçirilecektir. Bu kimyasal analiz öncesinde numune toplama, ürün spesifik seviyelerini karşılaması çok önemlidir. Ürün tipi ve hangi paketleme türünün uygun olduğuna karar verilir. Çünkü bir ürünün doğru şekilde paketlenmesi, ürünün kimyasal özelliklerini sağlıklı şekilde koruyabilmesi için gereklidir. Kimyasal analizde tercih edilen test türleri arasında bulunan kirleticilerin doğrulanması, doku analizi, kimyasal birleşim, nem, enerji değeri, vitamin ve mineral kontrolü söz konusudur. Toplanan bu numunelerin herhangi bir zarar görmemesi için analiz kısa süre içerisinde yapılmak zorundadır.

Kimyasal analizlerde gerçekleştirilen testler sayesinde kozmetik ürünlerin içerisinde yer alan maddelerin doğrulanması mümkün hale gelir. Bu analizler aynı zamanda ürünlerin ambalajında yer alan içerik tablosunun oluşturulmasına yardımcı olur. Ayrıca ürünün kalite standartları koruyup korumadığını ve ürünün üretici şirketi tarafından söylenenlerin gerçeklere uyup uymadığını bilmek için kimyasal testler çok önemlidir. Bu testler kafeterya ve restoran gibi alanlarda da yapılır. Örnek vermek gerekirse; hayvan yemi de dâhil olmak üzere herhangi bir ürünün zorunlu şekilde kimyasal analiz testlerine dâhil olması son derece önemlidir.

Potansiyel bir kirletici olan ajanların tespit edilmesi ve bu sayede ürünün raf ömrünün ayarlanması açısından kimyasal analizlerin yapılması gerekir. Müşterilerin güveni hangi alanda olursa olsun, ürünün sunduğunun yerine getirilmesi sayesinde kazanılır. Ürün ve müşteri güveni kimyasal-fiziksel analiz testlerinin performansı sayesinde mümkün hale gelir.

Aynı zamanda analiz standartlarına uyan üreticiler, ürünlerin iyi pazarlanmasını ve kalitesini sağlamış olur. Bireylerin genel sağlık durumunun koruma altına alınması ve sürdürülmesi kimyasal analizler sayesinde garanti edilmiş olur. Belgelendirme, denetim ve doğrulama ile beraber kimyasal analiz laboratuvarlarının yöntemleri ve nitelikleri son derece önemlidir.

Kozmetik Ürünlerin Kimyasal Analizi Nasıl Yapılır?

Kozmetik ürünlerin kimyasal özelliklerini analiz etmek, kalite standartlarını karşılamak açısından tercih edilmesi gereken ana yöntemlerden biridir. Bu analiz ürünün içeriğinin tespit edilmesinde, sağlık kurumlarının talep ettiği parametrelerinin uygunluğunun kontrol altına alınmasında ve aynı zamanda olası risklerin araştırılmasında çok önemli bir rol oynar. Hem üretilen ürünlerde hem de hammaddelerde bu analizlerin farklı yöntemler kullanılarak yapılması gerekir. Kozmetik ürünlerin insan kullanımına uygun olup olmadığından ve kendilerinden beklenen özellik ve kompozisyonu karşıladığından emin olmak için ürün analizi mutlaka yapılmalıdır.

Kimyasal analiz; kozmetik ürünlerin sahip olduğu kimyasal bileşimlerinin belirlenmesini, yani herhangi bir üründe hangi maddelerin yer aldığının belirlenmesini ve ürünlerin fiziksel-kimyasal açıdan temel özelliklerini ifade etmek için kullanılır. Kalıntılar, kirleticiler, toksinler, antioksidanlar gibi çeşitli maddelerin yoğunluğunu analiz sürecinde temel olarak araştırılır. Aynı zamanda kozmetik ürünlerde ve diğer maddelerde şu analiz işlemleri uygulanır:

  • Alerjenler,
  • pH ve su kalitesi,
  • Mikrobiyoloji,
  • Ağır metaller,
  • Besin öğeleri.

Uygulanan bu analizlerle beraber kozmetik ürünlerde ve diğer birçok madde mikrobiyolojik kontroller yapılır. Mikrobiyolojik kontrol, üründe yer alan toplam mikroorganizma sayısını doğru şekilde bilmenize yardımcı olur. Bu sayı aslında patojenik olarak ön plana çıkan mikroorganizmaların sayısı ile alakalı değildir. Bu yüzden mikroorganizmaların varlığının bir göstergesi olarak kullanılması mümkün değildir ve sadece ürünün genel hijyenik özelliklerine dair bir gösterge olduğu düşünülür. Kimyasal analiz işlemlerinin sorunsuz şekilde yürütülebilmesi için alanında uzman personeller, uygun yöntemler ve gerekli araç-gereç açısından zengin olması gerekir. Bununla beraber laboratuvarlar birçok farklı özelliklere sahip olmak zorundadır. Bu sayede en doğru kimyasal analiz testlerinin yapılması mümkün olabilir.

Kimyasal Analizin Avantajları

Ürünlerle alakalı güvenilir analiz sonuçları elde etmek için bu süre hassas ve özverili şekilde gerçekleştirilmelidir. Kozmetik ürünlerin fizikokimyasal analizi, kozmetik endüstrilerinin ürün kalitesi ve güvenliği kapsamında her zaman en iyi ürünü sunma konusunda yardımcı olur. Bunun için ise analizler her zaman resmi standartlara dayalı şekilde gerçekleştirilmelidir. Kozmetik ürünlerin fiziksel-kimyasal analizleri için belirlenen kontrol, yalnızca güvenlik açısından değil aynı zamanda iyi bir ürün koşulu sağlamak için yasaların öngördüğü ve standardize ettiği koşulları sağlamak esas kabul edilir. Bu yüzden kozmetik ürünlere uygulanan fiziksel-kimyasal analizler, kirletici içermeyen ürünlerin ve kaliteli içeriklerin üretilmesine imkân sunar.

Kimyasal analizler aynı zamanda insan sağlığı açısından farklı risklerin engellenmesi konusunda yardımcı olur. Ürünlerle alakalı her türlü analiz tüketiciyi yanıltmamak için yasal gerekliliklere uygun şekilde yapılmalıdır. Kimyasal, fiziksel-kimyasal, mikrobiyolojik analiz sonuçları ürünlerin güvenliğinin ve kalitesinin değerlendirilmesi konusunda önemli rol oynar. Belli dönemlerde halk sağlığı sorunlarının önüne geçmek ve çözmek, sağlık sorunlarını tanımlamak için kullanımı belirleyici bir hale getirir. Bir kimyasal analiz laboratuvarı tercih etmeden önce kullanılan metodolojiyi kontrol etmeniz son derece önemlidir. Bir laboratuvar çalışmasının kalite standardını kanıtlamak ve yayılan sonuçların güvenilirliğini sağlamak için en temel gereklilikler arasında analitik metodolojinin uygun tercihi olduğu büyük bir öneme sahiptir.

Tercih edilen analitik yöntem eğer kimyasal analiz sürecine uygun değilse, bir laboratuvarın son teknoloji tesislere ve donanıma sahip olması fayda sağlamaz. Pahalı ve modern ekipmanların kullanıldığı yöntem her zaman için en uygun yöntem değildir. Bazı durumlarda ise analiz ve belli bir üründeki konsantrasyonuna bağlı olarak düşük maliyetli ve geleneksel metodolojinin kullanımını daha verimli hale getirir.

Söz konusu laboratuvar tarafından hangi yöntemin tercih edildiğini kontrol etmek, analizlerin etkinliği üzerinde doğrudan ön plana çıkar. Özellikle laboratuvar tarafından resmi bir yöntem ya da bilimsel topluluk tarafından yaygın şekilde kabul edilen yöntemler değerlendirilir. Bu yöntemler daha öncesinde test edilmiş olduğu için güvenilirdir ve çoğu laboratuvar ortamında genellikle kolay şekilde bulunur. Kimyasal analiz laboratuvarlarında yapılması hedeflenen araştırmalar nitelikli analiz yöntemleri kullanıldığında iyi sonuçlar sunar. Özellikle son zamanlarda birçok ülkede kimyasal analiz laboratuvarlarına gösterilen rağbet artmaya devam eder. Bu yüzden üst düzey kalitede sonuçlarla üretilen ve güvenilir bir laboratuvar ihtiyacı ortaya çıkar. 

ncak tüm laboratuvarların eşit özelliklerde ve uygun araç gerece sahip olması zor olabilir. Bu yüzden laboratuvarların nitelikli yapıda olması çok önemlidir. Saniter; kimyasal analiz laboratuvarı olarak her zaman yüksek kalitede endüstriyel testleri hayata geçiren nitelikli bir firmadır. Uzun süredir kimyasal analiz laboratuvar hizmetleri ile ön plana çıkan Saniter kalitesini yaşamak için web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle iletişim kurabilirsiniz.

Kariyer