Günümüzde iyi beslenme, sağlığına özen gösteren kişiler tarafından en fazla araştırılan ve paylaşılan konulardan biridir. Kimyasal analiz yapan firmalar ise bu noktada tüketilen besinlerin içeriğinde yer alan ana ve yan ürünlerin, analiz laboratuvarlarında sağlık açısından herhangi bir risk teşkil edip etmediğini ve ürünün kalitesini tespit etme konusunda yardımcı olur.
Farklı bilgi araçları ve internetin daha yaygın kullanıma sahip olmasıyla beraber insanlar giderek sağlıkla alakalı konuların daha fazla farkına varmıştır. Bu yüzden gıdaların marketlere ulaşmadan önce geçirdiği sürece en yakından hâkim olmak tüketim noktasında son derece önemlidir. Ancak birçok insan sahip olduğu genel geçer bilgilere rağmen, gıda analiz süreçlerini ve ne işe yaradığını tam anlamıyla bilmemektedir.
Gıdalar ve çevremizde birçok maddeyi yakından ilgilendiren kimyasal analizler sağlık açısından çok önemli bir konumda yer alır. Genel sağlık konusunda çok önemli bir kaynak, gıdaları fizikokimyasal analizi anlamına gelir. Gerekli sağlık kontrolü ve kalite kontrol standartlarını karşılamasının en pratik yolu ise kimyasal analizdir. Bu yüzden her gıda ürünü satışa çıkmadan önce farklı testler yapılır.
Kimyasal analiz; gıdaların ve birçok maddenin içeriğini öğrenmek amacıyla yapılan özel teknikleri içerir. Günümüzde insanların kullanımına sunulan birçok maddenin kimyasal analizi mutlaka yapılmalıdır. Süt ve süt ürünleri başta olmak üzere, günlük hayatta çok fazla kullanılan deterjanlara kadar birçok madde sağlık ve hijyen koşulları açısından detaylı bir değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.
Kurumların bu noktada ihtiyacı olan ve tüketicilerin de beklediği üst düzey kaliteyi elde etmek için söz konusu testleri yapmaktan sorumlu kabul edilen özel laboratuvarlar vardır. Bu testle, gıdaların standart özelliklerini mutlaka karşılamalıdır. Örnek vermek gerekirse; belli bir yağ ve et parçası, gıdanın fiziksel ve kimyasal analizinde mevcut olan farklı yöntemlerden geçer. Bu yüzden kimyasal analiz öncesinde numune toplama işlemi, ürün spesifik seviyeleri ayrıca karşılamalıdır.
Ürün tipi ve ayrıca paketleme türünün uygun olduğuna karar verilmesi gerekir. Çünkü ürünün en doğru şekilde paketlenmesi, ürünün kimyasal özelliklerini koruması açısından gerekli kabul edilir. Kimyasal analizdeki test türleri arasından kirleticilerin doğrulanması, doku analizi, kimyasal bileşim, viskozite seviyesi, enerji değeri, nem, vitamin ve mineral kontörlü bulunur. Toplanan bu numunelerin herhangi bir zarar görmemesi için analiz kısa süre içerisinde yapılmalıdır.
Analizler sırasında gerçekleştirilen testler sayesinde, gıdada yer alan besin maddelerinin doğrulanması mümkün olabilir. Bu analiz ayrıca ürünlerin ambalajlarında bulunan besin tablosunun en doğru bilgilerle oluşturulmasına yardımcı olur. Ayrıca ürünün kalitesini koruyup korumadığı ve ürünün şirketi tarafından söylenenlerin gerçeklere uyup uymadığını da bilmek için kimyasal analizlerin yapılması gerekir. Ayrıca bu testler kafeterya, restoran gibi yerler için de kimyasal analiz testi yapılabilir.
Örnek vermek gerekirse; hayvan yemi de dâhil olmak üzere herhangi bir gıda ürünün zorunlu olarak kimyasal analiz testlerine dâhil olması son derece önemlidir. Potansiyel bir kirletici olan ajanların tespit edilmesi ve bu sayede ürünün raf ömrünün ayarlanması açısından bu kimyasal analizler gerekir.
Müşterilerin güveni hangi alanda olursa olsun, ürünün sunduklarının yerine getirilmesi ile kazanmak mümkün olabilir. Müşteri ve ürün güveni ise ancak fiziksel ve kimyasal analiz testlerinin yapılması sayesinde mümkün olabilir. Ayrıca analiz standartlarında uyum sağlayan üretici firmalar, ürünlerinin kalitesini ve daha iyi pazarlamasını sağlama fırsatına sahip olabilir. Ayrıca bireylerin genel sağlık durumunun koruma altına alınması ve sürdürülmesi ancak kimyasal analizler yapıldığında garantilenmiş olur. Belgelendirme, denetim ve doğrulama ile beraber kimyasal analiz laboratuvarlarının yöntemleri ve nitelikleri son derece önemlidir.
Kimyasal analiz yapan firmaların hizmetleri, kullanıcıları tatmin edecek niteliklere sahip olmalıdır. Gıdaların kimyasal özelliklerinin analiz edilmesi, kaliteyi sağlamanın ana yöntemlerinden biri olarak kabul edilir. Bu analiz gıdanın besin değerinin daha rahat şekilde belirlenmesinde, sağlık kurumlarının istediği parametrelere uygunluğunun kontrol edilmesine ve ayrıca olası tüm risklerin araştırılmasında önemli rol oynar. Hem üretilen gıdalarda hem de hammaddelerde yapılan bu analizler farklı yöntemler kullanılarak yapılmalıdır.
Tüketilen gıdaların insan sağlığı için uygun olduğundan ve kendilerinden beklenen özellik ve kompozisyonu karşıladığından emin olmak için gıda analizi yapılması zorunlu kabul edilir. Kimyasal analiz ise gıdaların kimyasal bileşenlerinin tespit edilmesi, yani bir gıdada hangi maddelerin yer aldığının belirlenmesini ve gıdaların fiziksel-kimyasal açıdan temel özelliklerini ifade etmeye yardımcı olur. Kalıntılar, kirleticiler, toksinler, antioksidanlar gibi zararlı maddelerin yoğunluk bu analiz içerisinde temel olarak araştırılır. Ayrıca gıdalarda ve diğer tüm maddelerde kimyasal analiz yapan firmaların diğer hizmetleri şu şekilde sıralanabilir:
Söz konusu olan bu analizlerle beraber gıdalarda ve diğer birçok maddede mikrobiyolojik kontroller detaylı şekilde yapılır. Mikrobiyolojik kontrol ise gıdada yer alan toplam mikroorganizma sayısını daha doğru şekilde bilmenizi sağlar. Bu sayı ise patojenik mikroorganizmaların sayısı ile alakalı değildir. Bu yüzden mikroorganizmaların varlığının bir ifadesi olarak kullanılması mümkün değildir. Ayrıca sadece gıdanın genel hijyenik özelliklerinin bir göstergesi olduğu söylenebilir.
Kimyasal analiz laboratuvarlarında çalışan uzman personeller, uygun yöntemler ve araç gereç açısından zengin olması şarttır. Bununla beraber laboratuvar birçok farklı özelliğe sahip olmalıdır. Bu özellikler ise şu şekilde sıralanabilir:
Ürünlerle alakalı en güvenilir sonuçları elde etmek için kimyasal analizler büyük bir hassasiyetle yapılmalıdır. Gıdaların fizikokimyasal analizi, gıda endüstrilerinin gıda güvenliği ve kalitesinde en iyi ürünleri tüketiciye sunmasına yardımcı olur. Bunun için de yapılan analizlerin resmi standartlara dayalı şekilde gerçekleştirilmesi şarttır.
Saniter, söz konusu kimyasal analizler olduğunda her zaman üst düzey kalite standartlarında çalışmalara imza atan nitelikli bir firma olarak karşınıza çıkar. Aktif olarak tüketilen her türlü gıdanın sağlık açısından risk teşkil edip etmediğini öğrenmek firmamız sayesinde çok kolaydır. Alanında uzman ekibimiz kimyasal analizleri büyük bir titizlikle gerçekleştirir ve kısa süre içerisinde tarafınıza rapor olarak sunar. Bu noktada sizde Saniter kalitesini deneyimlemek istiyorsanız hemen web sitemizi ziyaret edebilir ve alanında uzman ekibimizle irtibat kurarak cazip fiyatlara en doğru analiz sonuçlarına ulaşabilirsiniz. Saniter, gıda analizlerinde kalite ve güvenin tek adresi olarak sektörde fark yaratmaya devam ediyor.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.