Bir kozmetik ürünün kalitesi, diğer ürünlerde olduğu gibi, başlangıçta bir ürünün sunması gereken özellikleri seçen üretici tarafından tanımlanır. Öte yandan, bir ürünün kalite kontrolü bu tanımlanmış özelliklerin hepsinin standart tanımlara uygun olup olmadığını ve ürünün raf ömrü boyunca korunup korunmayacağını doğrulamayı amaçlamaktadır.
Ürünlerin ve hammaddelerinin etkinliğini ve güvenliğini sağlamak için kozmetiklerin kalite kontrolü önemlidir. Kozmetik endüstrilerinin tüm dünyada sergilediği hızlı büyüme nedeniyle, kozmetiklerin kalite kontrolünü test etmek için verimli, düşük maliyetli ve hızlı yöntemler önceliklidir. Kozmetik endüstrisi tarafından kullanılan bazı güncel teknikler, reoloji, duyusal analiz kozmetiklerin kalite kontrolünün verimli bir şekilde değerlendirilmesine uygulanabilir.
Duyusal Analizler
Duyusal analiz güçlü bir araçtır. Bir ürün hakkında insanların bir ürünü kullanırken veya tüketirken ne hissettiği ile ilgili bilgi edinmek için deneysel tasarım ve istatistiksel analiz uygular, başka bir deyişle, belirli bir ürünün tüketicinin kabulünü belirtmek için kullanılır. Dolayısıyla kozmetik analiz laboratuvarında öncelikli duyusal analizler renk, koku ve görünüştür.
Fiziksel Analizler
Kozmetik ürünler için fiziksel analizler de önem arz etmektedir. Özellikle pH, viskozite, emülsiyon stabilitesi gibi analizler ile fiziksel özellikleri hakkında bilgi edinilebilmektedir.
Kimyasal Analizler
Ağır metal analizleri:
Her kozmetik ürüne has kimyasal analizler gerçekleştirilebilmektedir. Özellikle ruj, allık gibi renkli kozmetik ürünlerde mutlaka ağır metal analizlerinin yapılması gerekmektedir. Ağır metallerin kanserojen etkisi mevcuttur. Aynı zamanda vücutta birikerek çeşitli metabolik hastalıklara neden olabilmektedir.
İçermez Testleri ve İddia Testleri:
Son dönemde daha az kimyasal içeren kozmetik ürünler popüler olmaya başlamıştır. Tüketiciler tarafından bu tip ürünlerin tercih edilmesiyle üreticiler bu kimyasalları içermediğini etikete yazmaktadırlar. Örneğin paraben içermez, alkol içermez,
SLS –SLES içermez ifadeleri etiketlerde yer almaktadır.
Sağlık Bakanlığının çıkardığı kılavuz gereği eğer etikette bu tip ifadeler yer alıyorsa mutlaka bu içermez testleri ile ilgili analizlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Paraben içermez, PEG içermez, alkol içermez, SLS-SLES içermez, Silikon içermez, fitalat içermez ifadelerinin yer alması için mutlaka bu analizlerin üründe gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Ayrıca iddia testlerinin de (24 saat kalıcıdır,leke bırakmaz gibi) mutlaka analiz raporları ile desteklenmesi gerekmektedir.
Dermatolojik Testler
Kozmetik analiz laboratuvarında ürünlerin güvenliği açısından gerçekleştirilmesi gereken bir diğer test dermatolojik testlerdir. Dermatolojik testler özellikle bebek ürünleri açısından önem arz etmektedir.
Mikrobiyolojik Analizler:
Kozmetik ürünler mikrobiyolojik açıdan güvenli olmak zorundadır. Dolayısıyla kozmetik ürünlerde mikrobiyolojik analiz mutlaka yapılması gerekmektedir. Düşük riskli birkaç kozmetik dışında (saç boyaları vb.) mikrobiyoloji tüm kozmetik ürünler için önem arz etmektedir. Özellikle bebek ürünleri ve göz çevresi ile temas eden ürünler bu açıdan çok daha fazla risklidir.
Kozmetik analiz laboratuvarlarında mikrobiyolojik analizler önemli yer tutmaktadır. Kozmetik ürünlerde yapılan mikrobiyolojik analizlerde kesinlikle patojen bakteri bulunmaması gerekmektedir.
Kozmetik analiz laboratuvarında yapılan bir diğer önemli test ise koruyucu etkinlik testidir. Koruyucu etkinlik testleri (challenge test) üründe kullanılan koruyucuların mikroorganizmalara karşı etkinliğini ölçmek için kullanılmaktadır.
Kozmetik analiz laboratuvarında gerçekleştirilen tüm bu analizler laboratuvarımızda gerçekleştirilmektedir. Tüm bu analizler hakkında bilgi almak için satis@saniter.com.tr ye mail atabilirsiniz.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.