Su, kozmetik üretimindeki mikrobiyal açıdan en riskli bileşenlerin başında gelmektedir. Mikroorganizma üremesi açısından sürekli test edilmesinin gerekliliği kozmetik ürünlerle ilgili kılavuzda da belirtilmektedir.
Kozmetik üretiminde kullanılacak olan suyun, mikrobiyolojik olarak içme suyu kalitesinde olması yerinde olacaktır. Bu anlamda ambalajlı sulardaki limit değer Toplam bakteri 37°C için 200 CFU/ml’dir. Bu değer sulardaki maksimum değer olarak kullanılabilir.
Amerikan Farmakopesi (USP) ve diğer ilgili farmakopelerde ise, kullanılan saf su için toplam bakteri sayısı 100 cfu/ml olarak sınırlandırılmıştır.
Bu düşük değerlere filtrasyon, UV vb. gerekliliklerle ulaşılabilmektedir.
Kullanılan suyun mikrobiyal yükü ne kadar düşükse ürünün mikrobiyal yükü de o kadar düşük olacaktır. Şampuanlar ve losyonlar gibi su içeriği fazla olan kozmetik ürünler için suyun mikrobiyolojik kalitesi daha da fazla önem arz etmektedir.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.