Kurban Bayramında kurban kesimi esnasında doğru kesim şartlarının uygulanması ve etin doğru saklama koşullarında saklanması toplum sağlığı açısından büyük önem teşkil etmektedir.
Kurban bayramında yapılan kesimlerin sayısının çokluğu uygunsuz koşullarda kesim yapılmasına neden olabilmektedir. Her ne kadar önlemler alınsa da bazen bu tip durumlarla karşılaşılmaktadır. Bu durum etin kesim sonrasında saklanması ve akabinde tüketiminde birçok sağlık sorununa yol açabilmektedir.
Kurbanlık kesimlerinin güvenli koşullarda, sağlık riski yaratmayacak biçimde gerçekleştirilmesi sağlanıp, gerekli noktalarda risk kontrolleri yapılmalıdır. Kesimin yetkililerce belirtilen yerlerde yapılması, kurbanlık olarak seçilen hayvanlarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin bulunması; kesim ve parçalama işleminin toprak zeminde yapılmaması ve etin tüketilene kadar doğru muhafazası çok önemlidir. Gıda analizleri için ise bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Et kesildikten sonra hayvanın kanı çok iyi akıtılmalıdır. Eğer hayvanın kanı çok iyi akıtılmaz ise; hayvanın etinde zararlı mikroorganizmalar çabuk ürer ve et çabuk bozulur. Kurban eti kesim sonrasında güneş görmeyen serin bir yerde bekletilerek ilk dinlendirme işlemi yapılmalıdır. Et ortalama 3-5 saatte oda ısısına düştükten sonra et buzdolabına kaldırılmalıdır.
Aşağıdaki kurallara uyarak etin sağlıklı bir şekilde tüketimi sağlanabilmektedir.
Saniter olarak halkımızın sağlıklı bir bayram geçirebilmesi için belirtilen uyarıları dikkate almalarını öneriyoruz.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.