Bize Ulaşın Shopping
  • +90 (216) 470 81 48/49
  • saniter@saniter.com.tr
Kariyer

Kurban Etinin Saklama Koşulları

  • Blog
  • Kurban Etinin Saklama Koşulları

Kurban Bayramında kurban kesimi esnasında  doğru kesim şartlarının uygulanması ve etin doğru saklama koşullarında saklanması toplum sağlığı açısından büyük önem teşkil etmektedir.

Kurban bayramında yapılan kesimlerin sayısının çokluğu uygunsuz koşullarda kesim yapılmasına neden olabilmektedir. Her ne kadar önlemler alınsa da bazen bu tip durumlarla karşılaşılmaktadır. Bu durum etin kesim sonrasında saklanması ve akabinde tüketiminde birçok sağlık sorununa yol açabilmektedir.

Kurbanlık kesimlerinin güvenli koşullarda, sağlık riski yaratmayacak biçimde gerçekleştirilmesi sağlanıp, gerekli noktalarda  risk kontrolleri yapılmalıdır. Kesimin yetkililerce belirtilen yerlerde yapılması, kurbanlık olarak seçilen hayvanlarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin bulunması; kesim ve parçalama işleminin toprak zeminde yapılmaması ve etin tüketilene kadar doğru muhafazası çok önemlidir. Gıda analizleri için ise bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Et kesildikten sonra hayvanın kanı çok iyi akıtılmalıdır. Eğer hayvanın kanı  çok iyi akıtılmaz ise; hayvanın etinde zararlı mikroorganizmalar çabuk ürer ve et çabuk bozulur. Kurban eti kesim sonrasında güneş görmeyen serin bir yerde bekletilerek ilk dinlendirme işlemi yapılmalıdır. Et ortalama 3-5 saatte oda ısısına düştükten sonra et  buzdolabına kaldırılmalıdır. 

Aşağıdaki kurallara uyarak etin sağlıklı bir şekilde tüketimi sağlanabilmektedir.

  • Etler küçük parçalarda hane halkının sayısı düşünülerek tek pişirimlik porsiyonlar halinde dondurulmalıdır. Etleri dondurmak için  buzdolabı poşetleri kullanılabilir. Yığın halinde buzluğa konulmamalıdır. Buzluktan çıkarıldığında etin çözündürülme işlemi öncelikle buzdolabında yapılmalıdır.
  • Çiğ et ile pişmiş et çapraz bulaşma açısından dikkatli olunmalı ve çiğ etlerin alt raflarda yer alması sağlanmalıdır. Çiğ etten damlayabilecek ya da dökülebilecek suyun diğer pişmiş ürünlerle temas etmemesine dikkat edilmelidir.
  • Derin dondurucuda etler  -18 0C’de  4- 6 ay muhafaza edilebilir.

Saniter olarak halkımızın sağlıklı bir bayram geçirebilmesi için belirtilen uyarıları dikkate almalarını öneriyoruz.

Whatsapp
Hemen Ara
Lokasyon
Sizin İçin Buradayız. Bize Yazın...