Atmosferde kendiliğinden oluşan ozon gazı, ozon jeneratörlerinde üretilmektedir. İlk kez 1893 yılında içme sularında dezenfektan olarak kullanılmıştır.
1997 yılında FDA ozonun gıdalarda güvenilir gazlar sınıfına girmesini onaylamıştır. Aynı yıl, Türkiye’de şişe sularında klorla dezenfeksiyon yasaklanmış, ozona izin verilmiştir.
Ozonun başlıca kullanım alanları, içme ve kullanma sularının dezenfeksiyonu, gıda üretim tesislerinde et işleme, soğuk hava depoları ve su şişelemede kullanılamaktadır. Aynı zamanda atık su arıtımında, endüstride koku gideriminde ve sağlık sektöründe ozon terapisinde kullanılmaktadır.
Ozonun son dönemde en yaygın kullanım amacı ise, fabrika ve akıllı binalarda iklimlendirme sistemi yoluyla yüzey ve ortam dezenfeksiyonu; hastane ve otellerde yüzeylere bulaşmış bakteri ve virüslerin etkisiz hale getirilmesidir.
Amerika’da ve dünyada bir çok hastanede ameliyatlar arasında operasyon odalarının dezenfekte edilmesinde ve dezenfekte sonrasında kalan bakterilerin öldürülmesinde ozonlama kullanılmaktadır.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.