Kadın,erkek,genç ve yaşlı. Hepimiz daha iyi görünmek, daha iyi hissetmek, hatta kendimizi daha da çekici hale getirmek için kozmetiğin renkli dünyasından faydalanıyoruz. Ancak kullandığımız pek çok kozmetik malzemenin, hem neler içerdiğini hem de bu bilmediğimiz maddelerin uzun süreli kullanımı sonunda vücudumuzda neler oluşturabileceğini henüz bilmiyoruz. Bu tehlikelerden biri olan Paraben’i tanıyalım.
Paraben, p-Hidroksi benzoikasit esterleridir. Ürünlerin bozulmaya karşı daha dayanıklı olması için raf ömrünü arttırmada kullanılan bir koruyucudur. Kozmetik ürünlerinin içinde methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben veya benzylparaben olarak bir veya daha fazla parabeni görmemiz mümkün. Parapen, mikrobiyolojik kontaminasyona karşı etkili olması ve düşük maliyetinden dolayı çokça tercih edilmektedir.
Ucuz olan ve iyi bir koruyucu olarak kabul edilen parabenler hem zehirli, hem de toksik özelliği taşırlar. Deride egzama gibi tahriş ve alerjik tepkimelere neden olurlar. Ayrıca, parabenler vücutta östrojen hormonunu taklit eden madde olarak da bilinmektedirler. Bu sebeple fazla miktarda alınması ya da zamanla vücutta birikmesi hormon bozulmasına ve tahrişe neden olur.
Paraben adlı madde sadece uygulandığı yerin yüzeyinde kalmamakla birlikte cildimize, dokularımıza, kan ve idrarımıza dahi geçtiği klinik olarak tespit edildi.
Bu yüzden uzun süreli maruz kalınması durumunda meme kanserinin yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Yapılan çalışmalarda, bazı parabenlerin vücut hücrelerindeki östrojen hormonunun aktivitesini taklit etmektedir. Östrojenik aktivite belirli meme kanseri formlarıyla ilişkilidir ve bazı meme kanseri türlerinde parabenler mevcut bulunmuştur. Buradan anlaşılan günlük hayatta sürekli kullandığımız ve asla vazgeçemediğimiz o meşhur deodorantlar, antiperspirantlar, el yüz kremleri, vücudumuza direkt olarak uyguladığımız spreyler, göğüs kanseri olma riskimizi oldukça artırıyor.
Kozmetik Yönetmeliği Ek5, "Kozmetik Ürünlerde Kullanılmasına İzin Verilen Koruyucular" Listesinde parabenler ile ilgili limit değerler verilmiştir.
Ancak yönetmelikte “3 yaş altı çocukların bezlenme bölgesine uygulanmak üzere hazırlanan, durulanmayan ürünlerde kullanılmamalıdır” ifadesi geçmektedir. Bu nedenle 0-3 yaş bebek ürünlerinde (özellikle ıslak mendil) paraben kullanılmaması gerekmektedir.
Hem güzel görünüp, hem de sağlıklı olabilmek için kullandığımız her malzemeye dikkat etmeliyiz.
Daha fazlası için bizimle http://www.saniter.com.tr/iletisim adresinden bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.