Propolis, antik dönemlerden bu yana hastalıkların tedavisinde kullanılan ve insan sağlığına faydalı olduğu düşünülen içeriklere sahip doğal bir ürün olarak karşınıza çıkar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine çok faydası olan propolisi sadece arılar yapabilirken, içeriğinden birçok farklı fenolik asit ve element yer alır. Ayrıca yapılan araştırmalarda propolisin içeriğinde 240’tan fazla bilinen maddenin yer aldığı ifade edilmiştir. Arılar tarafından yapılan propolis bağışıklık sistemini güçlendirip korurken, diğer yandan birçok hastalığın tedavisinde destekleyici bir unsur olarak görev alır.
Propolis, arıların yaprak döken ağaçların tomrukluklarından ve kabuklarından toplandığı, polen, tükürük ve balmumu salgıları aracılığı ile zenginleştirilen bir madde olarak karşınıza çıkar. Söz konusu arılar propolisi petekler, dezenfekte etmek, yapı malzemesi olarak ve mumyalama görevini yerine getirmek için kullanabilir. Propolis esasında ağaçlar sayesinde üretilen, arıların reçineleri topladığı ve tükürük bezlerinde maddeler ekleyerek karışımı reçineleri ile işlediği bir sistem sayesinde ortaya çıkar. Yani propolisin büyük bir çoğunluğunun mumlardan ve reçinelerden oluştuğunu söylemek mümkündür.
Propolis; bağışıklık savunması konusunda güçlü bir destek unsuru haline gelirken, dengeli bir bağışıklık işlevi konusunda önemli bir yardımcıdır. Bağışıklık direncini desteklemek ve yaygın kış hastalıklarından kurtulmak için etkili olduğu bilinen bir üründür. Propolis aynı zamanda güçlü bir antioksidan olarak kullanılır. Hücresel sağlık ve korumak için kanıtlanmış bu antioksidan, aktiviteyi sağlar. Antioksidan, sağlıklı bir yaşlanma için çok önemli bir yere sahiptir. Propolisin antioksidan ve bağışıklık sistemi konusundaki faydaları, genel insan sağlığına ve dinç bir vücut direnci oluşumuna destek olmaktadır.
Propolis bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi, sahip olduğu antienflamatuar özelliği ile vücutta yer alan iltihapları yok etme gibi özelliklere sahiptir. Ayrıca bu madde etkili bir dezenfektan olarak kullanılabilir. Bakteri, virüs ve mantarlara karşı oldukça etkili olduğu ifade edilebilir. Egzama, mantar enfeksiyonları ve sivilce tedavisinde birçok faydalı etkiye sahip olmasından kaynaklı propolis kullanılmaktadır. Bu maddenin toksik olmaması ve vücuda gereksiz bir yük oluşturmaması en büyük avantajlardan biridir. Ayrıca bu maddenin ağrı kesici özelliğinin olduğunu söylemek de mümkündür. İnsan vücudunda herhangi bir iltihap olduğunda; propolisin içeriğinde yer alan maddeler boğaz ağrısı, diş eti iltihabi, bağırsak, mide ya da idrar yollarında enfeksiyon hastalıklarında tedaviye yardımcı olma özelliğine sahiptir.
Propolis, sağlıklı bir kolesterol seviyesini olması gerektiği şekilde destekleyerek, kan basıncı seviyesini düşürme ve kalp damar sağlığına katkı sağlama konusunda etkilidir. Bununla beraber bir propolisin cilt sağlığı konusunda da birçok faydası olduğu söylenir. Propolis; cilt iltihabını, tahrişini ve yanıklarını giderirken, aynı zamanda cildi yeniler ve daha genç bir görünüme sahip olmasını sağlar. Cildi nemlendiren yapısı sayesinde, serbest radikallerle savaşır, dolayısıyla antimikrobiyal ve antivral etkileri ile sivilce oluşumu engelleyebilir ve bakterileri öldürebilir.
Propolis, aynı zamanda dışarıdan uyguladığı tedavi sayesinde yaraları iyileştirir. Belli bir süre içerisinde kanser tedavisi için kullanıldığında görülmüştür. Yapılan araştırmalarda propolisin; kanserli hücrelerin çoğalmasının önüne geçtiği, hücrelerin kanserli olma ihtimalini azalttığı ve kanser hücrelerinin birbirine sinyal göndermesinin önüne geçen olumlu etkileri olduğu ortaya konulmuştur. Bu çalışmada ayrıca propolisin kanser için tamamlayıcı bir tedavi olarak kullanılabileceğini ve tek başına bir tedavi olmadığını ortaya koymuştur.
Propolisin içerisinde yer alan aktif bileşenlerin en önemli rolü flavonoidler olarak bilinir. İkinci sırada ise ferulik asit ve kafeik gibi hidroksisinnamik asitler bulunur. Diğer suda çözünme özelliği olan bileşenler; arı enzimleri, B, C, E vitaminleri, şeker ve mineraller eser elementleridir. Birçok sebze ve meyve içerisinde yer alan fenolik asit çeşitleri, miktar olarak bakıldığında propoliste çok daha fazla bulunmaktadır. Bu yüzden çok güçlü bir antioksidan olduğu söylenebilir.
Bazı olası riskleri hakkında çok az şey bilindiği için, propolisin hamile ve emziren kadınlar tarafından tüketilmesi önerilmemektedir. Bununla beraber kan pıhtılaşma problemi yaşayan kişiler, bağışıklık sistemi sorunu olan ve organ nakli geçmişi olan hastaların propolisi kullanması tavsiye edilmeyebilir. Bu ürünü kullanmak isteyen kişilerin mutlaka bir uzmana danışması gerekir.
Propolis kullanmadan önce, mutlaka o propolisin analiz raporu istenmeli ve içeriğinin güvenilir olup olmadığı teyit edilmelidir. Sağlığa zararlı olan bir kalıntı içermemeli ve kullanılacak olan doz öncesinde mutlaka bir uzman tarafından belirlenmiş olmalıdır. İçeriğinde yer alan fenolik asitlerden kaynaklı, dozun çok iyi şekilde belirlenmiş olması gerekir. Bal ürünleri ve arı sokmalara karşı alerjisi olan kişilerin bu ürünü kullanması tavsiye edilmemektedir. Ayrıca propolis uzun süreli ve yüksek oranda kullanılmamalıdır. Yüksek oranda, alkolle beraber tüketilen propolis bulantı, mine yanması, kusma gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Propolisin özütünün içerisinde yer alan kumarin miktarına bağlı olarak, özellikle kanama riski olan durumlarda ve cerrahiden önce kullanımına bir süre ara verilmesi şarttır.
Propolis, sıvı şekilde kullanılan bir üründür. Sıvı ve katı besinlere damlatılırsa tüketilebilecek 2 formu olan bu ürünün, yetişkinler ve çocuklar için kullanım dozları birbirinden farklıdır. Ayrıca propolisin ballı karışımlarda mevcut ürünler arasında bulunur. Su bazlı olarak propolis ürünlerini çocuklarda rahatlıkla kullanabilir. Ancak çocuklar için propolis kullanımına başlamadan önce mutlaka bir hekime başvurmakta fayda vardır.
Propolis kullanırken alerjik reaksiyonlara karşı dikkat etmek gerekir. Çok alerjik olduğu bilinen kişiler, bu ürünü daha dikkatli şekilde kullanmalıdır. Arı, bal ürünleri ya da yaban arısı sokmalarına karşı alerjisi olan biri, propolis içeren besin takviyelerinden kaçınmalıdır.
Propolisi, direkt olarak kovadan alındığı ham şekliyle kullanılan bir madde değildir. Propolisin sıcakken sakız kadar yapışkan olduğu, ancak soğuduğunda sertleşerek kırılgan bir hal olduğu bilinir. Tüketime uygun hale gelebilmesi için öncelikle işlenmesi ve özütlenmesi şarttır. Propolis, laboratuvar ortamında alanında uzman kişiler tarafından sıvı forma getirilir. Arıların kovan içerisinde ve doğa ortamında maruz kaldığı bütün zararlı maddeler arıların yaptığı ürünlere yansıyabilir. Bu durumda sağlık açısından çok önemli faydalarının olduğu düşünülen ürünler, tam tersi sağlık için zararlı bir duruma gelebilir. Bu yüzden propolisin gerekli tüm analizlerinin yapılması ve sağlığa zararlı herhangi bir madde içerip içermediği mutlaka tespit edilmelidir. Kullanılan propolisin içerik olarak detaylı bir şekilde analizinin mutlaka yapılması şarttır. Ayrıca propolisin ne kadar zaman ve kaç doz kullanılacağı da önemli bir detay olarak karşınıza çıkar. Fazla doz kullanımı, sağlığa zarar veren etkilere sebep olabilir. Bu yüzden propolis kullanılmadan önce mutlaka bir hekime danışmak da fayda vardır.
Propolis, sağlığa çok faydalı olan bir ürün olmasına rağmen, gerekli analizleri yapılıp içeriği hakkında yeterince bilgi sahibi olunmadığı taktirde insan sağlığına zarar veren bir madde haline gelebilir. Bu yüzden mutlaka propolis kullanımından önce bu analizlerin yapılmış olması gerekir. Saniter, bu konuda üst düzey kalite standartlarında hizmet anlayışı ile profesyonel laboratuvar ortamında gerekli ürün ve gıda analizlerini gerçekleştiren bir firmadır. Uzun yıllardan beri yaptığı analizlerin en doğru sonucunu kısa bir süre içerisinde rapor haline getirerek teslim eden firmamız için öncelikli olan her zaman insan sağlığını koruma altında tutmaktır. Sizde Saniter farkını yaşayarak ürün analizi konusunda doğru bilgiye ulaşmak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Saniter, sağlıklı yaşam söz konusu olduğunda en doğru analizlerin yer aldığı tek adres olarak güven vermeye devam ediyor.
© 1994 | Saniter Gıda – Çevre Bilimi Gözetim Ve Mühendislik Hiz. Tur. Tic. A.Ş.